ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Σκληρή κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για την «ιδιωτικοποίηση του νερού»

Εκλογές 2023: Σκληρή κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για την «ιδιωτικοποίηση του νερού»
twitter.com

Συνεχίζεται η πολιτική κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για την «ιδιωτικοποίηση του νερού». Η ΝΔ αρνείται τις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κάνει λόγο για οργανωμένο σχέδιο να περάσει το νερό στους ιδιώτες. 

«Φωτιά» έβαλε στην πολιτική αντιπαράθεση μεγάλη συγκέντρωση κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, που διοργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη, με την υποστήριξη του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδας, με στόχο την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που σχολίασε το μέγεθος της συγκέντρωσης μιλώντας παράλληλα για ψέματα Μητσοτάκη που πλέον δεν περνούν στους πολίτες, εδώ και μέρες κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ο νόμος που ψήφισε στη Βουλή ανοίγει διάπλατα την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση, με τη δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής και τοποθέτηση στρατηγικού επενδυτή που θα ελέγξει την αγορά.

Με νεώτερη ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία, αναφέρει: «Στον ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν για το ζήτημα του νερού, να εφαρμόσουν τις μεθόδους του Γκέμπελς: πες, πες, στο τέλος κάτι μένει. Παρότι, δεν έχει τεθεί σε καμία περίπτωση ζήτημα ιδιωτικοποίησης του νερού και τα σχετικά fake news του ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαψευστεί με τον πιο επίσημο και τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κα Τσαπανίδου επιμένει ακόμη και σήμερα στο ψέμα περί δήθεν ιδιωτικοποίησης. Αυτό ξέρουν, αυτό κάνουν. Θα τους το ξαναπούμε λοιπόν: Το νερό ήταν, είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό! Ο κόσμος τους έχει μάθει αλλά αυτοί συνεχίζουν απτόητοι με γκεμπελικές "συνταγές"».

Από την πλευρά της η Πόπη Τσαπανίδου και με αφορμή τη χθεσινή μεγάλη συναυλία στη Θεσσαλονίκη είχε αναφέρει πως όσες ανακοινώσεις και αν βγάλει η Νέα Δημοκρατία με fake news, οι πολίτες βάζουν φρένο στο καταστροφικό σχέδιό της.

«Χθες στη Θεσσαλονίκη, χιλιάδες άνθρωποι γέμισαν την πλατεία Αριστοτέλους στέλνοντας βροντερό μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι το νερό δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί», τονίζει η κυρία Τσαπανίδου και συνεχίζει:

«Όσες ανακοινώσεις και αν βγάλει η Νέα Δημοκρατία με fake news, οι πολίτες θυμούνται τι είχε προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης το 2018, βλέπουν τι κάνει σήμερα και βάζουν φρένο στα καταστροφικά του σχέδια, φωνάζοντας «ως εδώ».

«Στις 21 Μαΐου βάζουμε τέλος στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού και δημιουργούμε μαζί το αύριο που ονειρευόμαστε», καταλήγει στη δήλωσή της.

Οικονόμου: Ψέματα περί ιδιωτικοποίησης του νερού

«Σε μια Δημοκρατία, ο σεβασμός στους θεσμούς και στη νοημοσύνη των πολιτών, επιβάλλει, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ιδίως, να παρουσιάζονται θέσεις και επ’ αυτών να υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση και οι πολίτες να κρίνουν και να αποφασίζουν ποιος είναι καλύτερος για τη διακυβέρνηση της χώρας», ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου.

Ο ίδιος έκανε λόγο για παραπληροφόρηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων που νοθεύεται η λαϊκή βούληση. «Φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει, ως στρατηγική επιλογή, να αλλοιώσει την ουσία της προεκλογικής και εκλογικής διαδικασίας, με συστηματική και συνεχή τροφοδότηση της κοινής γνώμης με fake news. Πρόκειται για ένα ξεδιάντροπο και ασυγκράτητο μηχανισμό προπαγάνδας που συνηθίζεται μόνο σε αυταρχικά, πολλά από τα οποία έχουν κερδίσει κατά καιρούς τη συμπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο ίδιος και συνέχισε:

«Παρά την κατηγορηματική δήλωση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι το νερό ήταν, είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό κι ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα ζήτημα ιδιωτικοποίησής του, παρά την αντίστοιχη δήλωση του αρμόδιου Υπουργού στη Βουλή και το γεγονός ότι δεν προκύπτει από πουθενά -από πουθενά όμως- καμία πρόθεση ιδιωτικοποίησης, ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν στα ψέματα, παραπλανώντας τους πολίτες. Έχει ενδιαφέρον -για να αναδειχθεί το μέγεθος της υποκρισίας- και για την κοινωνία, αλλά και για όσους ηθελημένα ή από άγνοια συμβάλλουν στην παραπλάνηση αυτή, να θυμίσουμε ποιοι ακριβώς είναι εκείνοι που λένε αυτά τα απίστευτα ψέματα για το νερό. Είναι εκείνοι που το 2016 είχαν υπαγάγει, με νόμο και την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο για 99 χρόνια, ακολουθώντας τη συνταγή της τρόικα για την ιδιωτικοποίηση όλων των βασικών πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.

Να θυμίσουμε δηλαδή, με απλά λόγια, πόσο ψεύτες και πόσο υποκριτές είναι όσοι κόπτονται σήμερα για την δήθεν ιδιωτικοποίηση του νερού.

Η Νέα Δημοκρατία στα 4 χρόνια που κυβερνά όχι μόνο δεν έκανε απολύτως καμία κίνηση ιδιωτικοποίησης του νερού, αλλά με την εισαγωγή της Ρυθμιστικής Αρχής έθεσε το πλαίσιο για τη βελτίωση της ποιότητάς του νερού, όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών γύρω από την υδροδότηση των πολιτών και της σωστής τιμολόγησής τους προς όφελος της κοινωνίας και τον πολιτών. Κι επαναλαμβάνουμε: το νερό ήταν, είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό.

Αυτή είναι η αλήθεια για το νερό και δεν επιδέχεται καμία απολύτως αμφισβήτηση».

ΣΥΡΙΖΑ: Τεράστια σε όγκο η συναυλία κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού στη Θεσσαλονίκη

«Η τεράστια σε όγκο συναυλία στην Θεσσαλονίκη κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, δείχνει ότι η κοινωνία δεν πιστεύει λέξη από τα ψέματα του κ. Μητσοτάκη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Υποστηρίζει ότι «ο νόμος που ψήφισε ανοίγει διάπλατα την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση με τη δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής» και πως «άλλωστε, ο ίδιος από το 2018 είχε προαναγγείλει τα σχέδια του για "στρατηγικό επενδυτή" και ρυθμιστική αρχή που θα ελέγχει την αγορά».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τονίζει ότι «στις 21 Μαΐου οι Έλληνες πολίτες και με την ψήφο τους θα στείλουν το μήνυμα ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό», ενώ υπογραμμίζει τη δέσμευσή του ότι «η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα βάλει τέλος σε κάθε σκέψη ιδιωτικοποίησης του».

Συνεχίζει τα fake news για το νερό ο ΣΥΡΙΖΑ

«Καταγγέλλουμε τον ΣΥΡΙΖΑ για παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης μέσω της συνεχούς διασποράς ψευδών ειδήσεων περί δήθεν ιδιωτικοποίησης του νερού» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

«Παρά την κατηγορηματική δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι το νερό ήταν, είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό κι ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα ζήτημα ιδιωτικοποίησής του, την αντίστοιχη δήλωση του αρμόδιου υπουργού στη Βουλή και το γεγονός ότι δεν προκύπτει από πουθενά πρόθεση ιδιωτικοποίησης, ο κ.Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο επιμένουν στα ψέματά τους, αλλά οργανώνουν και κινητοποιήσεις παραπλανώντας τους πολίτες» προσθέτει.

Επισημαίνει ότι η ΝΔ στα 4 χρόνια που κυβερνά όχι μόνο δεν έκανε καμία κίνηση ιδιωτικοποίησης του νερού, αλλά έθεσε το πλαίσιο για τη βελτίωση της ποιότητάς του.

«Κι επαλαμβάνουμε: το νερό ήταν, είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό» προσθέτει η ΝΔ.

«Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αφήσουμε στα fake news με τα οποία πορεύεστε στις εκλογές, να συσκοτίζουν την αλήθεια. Τα ψέματά σας, θα αποκαλύπτονται και θα καταγγέλλονται. Οι πολίτες σας έχουν μάθει, αλλά αμετανόητοι κι αδίστακτοι συνεχίζετε στο δρόμο του ψέματος και της εξαπάτησης» καταλήγει η ΝΔ.

Συναυλία για το νερό, στην πλατεία Αριστοτέλους

Παρουσία πλήθους κόσμου και τη συμμετοχή γνωστών, αγαπημένων καλλιτεχνών είναι σε εξέλιξη η ανοιχτή συναυλία στην πλατεία Αριστοτέλους που διοργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, με την υποστήριξη του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος, με στόχο την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού.

Με σύνθημα «Υπερασπίσου το Νερό», οι καλλιτέχνες ενώνουν τις φωνές τους με τους διοργανωτές και τον κόσμο που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα, στέλνοντας μήνυμα ενάντια σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του πολύτιμου αυτού αγαθού.

Στη συμμετοχή του κόσμου έδωσε έμφαση ο πρόεδρος του Σωματειου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ Γιώργος Αρχοντόπουλος, σημειώνοντας ότι «ξεκίνησαν άνθρωποι από την Πιερία, τη Δράμα, τη Λάρισα και ήρθαν στη συναυλία».

«Να μην γίνει το νερό όπως το ρεύμα ακριβό» σχολίασε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και υποστήριξε ότι «η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων είναι μια ιδιωτικοποίηση όπως και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας». Τη συναυλία άνοιξε η Φωτεινή Βελεσιώτου. Ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Δημήτρης Μυστακίδης, το μουσικό σχήμα «Η Πριγκιπέσα» και οι «Χειμερινοί Κολυμβητές» θα στείλουν από τη σκηνή το δικό τους μήνυμα.