ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023 - Τσίπρας: «Όταν η αδικία γίνεται κανόνας, η πολιτική αλλαγή είναι επιβεβλημένη»

Εκλογές 2023 - Τσίπρας: «Όταν η αδικία γίνεται κανόνας, η πολιτική αλλαγή είναι επιβεβλημένη»

Εκλογές 2023: Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης, παρουσιάζει από το Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, ο Αλέξης Τσίπρας. 

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης, παρουσιάζει από το Περιστέρι ο Αλέξης Τσίπρας.

LIVE η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Αλέξης Τσίπρας: «Έχουν περάσει 15 χρόνια από την αφετηρία της μεγάλης κρίσης που γεννήθηκε το 2008 στις ΗΠΑ. Μια κρίση που απλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Άγγιξε κάθε γωνία, πλήγωσε κάθε κοινωνία.

Η πρώτη εικόνα εκείνης της κρίσης ήταν η τρομακτική επέκτασή της στα στεγαστικά δάνεια. Ακολούθως οι πλειστηριασμοί και οι βίαιες εξώσεις. Γενικευμένα στις ΗΠΑ και πολύ χαρακτηριστικά στην Ισπανία με μια συντηρητική κυβέρνηση που δεν έβαλε κανένα φραγμό.

Αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη απειλή για την α' κατοικία. Τότε ήταν που μπήκε η ανάγκη της προστασίας της. Αυτό που διαφύλαξε σε μεγάλο βαθμό την ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, ήταν ο νόμος Κατσέλη το 2010. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που είναι μαζί μας η Λούκα Κατσέλη.

Λάβαμε υπόψιν και τις δικές της παρατηρήσεις. Σήμερα όμως η ελληνική κοινωνία βρίσκεται μπροστά στην επανάληψη του ίδιου έργου. Μετά από τόσα χρόνια θυσιών και προσπάθειας να βγούμε από την πολυετή κρίση, είμαστε και πάλι στο ίδιο έργο θεατές. Στα 4 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, το ιδιωτικό χρέος έχει αυξηθεί κατά 40 δισ. ευρώ. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται σε 111 δισ. ευρώ. Στους ισολογισμούς των τραπεζών είναι μειωμένα λόγω της τιτλοποίησης, ωστόσο παραμένουν στην Οικονομία επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς χιλιάδων νοικοκυριών.

Ένα εκατομμύριο τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν κατασχεθεί. Ο κατήφορος δεν έχει τέλος. Η αύξηση του κόστους ζωής των πολιτών και η επαναλαμβανόμενη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της ΕΚΤ μας φέρνουν μπροστά σε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. Η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να επέμβει στο πρόβλημα, το κάνει ακόμα χειρότερο. Δεν το κάνει απλά επειδή είναι αδρανής. Αλλά επειδή έχει επιλέξει πλευρά.

Επιλέγει συνειδητά να ευνοήσει τη μεγαλύτερη αναδιανομή περιουσίας στην πατρίδα μας. Έχει επιλέξει πλευρά γι αυτό και με τις αποφάσεις της ρίχνει στο τζόγο των funds την περιουσία. Θυμίζω τον Πτωχευτικό Κώδικα που κατάργησε οριζόντια την προστασία. Θυμίζω τον εξωδικαστικό μηχανισμό που δεν έχει καμία δεσμευτικότητα

Μια χώρα στον πυρήνα της Ευρώπης μετατρέπεται σε Άγρια Δύση. Ό,τι δεν πληρώνεται, κατάσχεται. Η ΝΔ χρωστάει 400 ευρώ δανεικά και αγύριστα. Μόνο το υπουργικό συμβούλιο χρωστά πάνω από 12 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα οι τράπεζες πιέζουν τον οικογενειάρχη που πήρε ένα στεγαστικό ή τον επιχειρηματία που με κόπο ζωής προχώρησε σε μια επένδυση. Αν δεν είχαν κάτι να κρύψουν και είχαν την ίδια αντιμετώπιση με τον μέσο πολίτη, τότε δεν θα αρνούνταν την τροπολογία που καταθέσαμε να δηλώνονται στο Πόθεν Έσχες και όλες οι ρυθμίσεις. Το αρνήθηκαν προφανώς γιατί απ' ό,τι φαίνεται οι Παπαθανάσηδες δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας».

Σχετικές ειδήσεις