ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου κατά Τζανερίκου: Δεν υπήρξε παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη

Οικονόμου κατά Τζανερίκου: Δεν υπήρξε παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, διέψευσε τη δήλωση του Χρήστου Τζανερίκου, για παρέμβαση της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης με αντάλλαγμα αξιοποίησή του σε Αρχές.

Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, και πρόεδρος του Α1 Τμήματος, Χρήστος Τζανερίκος, άναψε φωτιές με δήλωσή του στην ιστοσελίδα iEidiseis, σύμφωνα με την οποία κυβερνητικός παράγοντας προσπάθησε να τον επηρεάσει έτσι ώστε να αποκλείσει από τις εκλογές το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη.

«Μετά τις δηλώσεις συνταγματολόγων, που χαρακτήρισαν αντιθεσμική τη δήλωσή μου και δεν παραιτήθηκα αμέσως, όπως είπαν, ενώ άσκησα κριτική στη διάταξη του νόμου για τον Κασιδιάρη, να μας πούνε οι συνταγματολόγοι πόσο θεσμικές είναι οι παρεμβάσεις κυβερνητικών παραγόντων, που ζήτησαν να βοηθήσω, για να αποκλειστεί το κόμμα Έλληνες, υποσχόμενοι μετά την αφυπηρέτησή μου, να αξιοποιηθώ ενδεχομένως σε Αρχές», είπε μεταξύ άλλων.

Λίγη ώρα μετά από αυτή τη δήλωση, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προέβη σε κατηγορηματική διάψευση. «Η επιλογή της κυβέρνησης να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα, να υψωθεί δημοκρατικό ανάχωμα απέναντι στην εγκληματική οργάνωση είναι βαθιά αξιακή και την οποία δεν παζαρεύει με κανένα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δύο αλλαγές στην τροπολογία που ψήφισε η Βουλή»

«Ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή συμπληρωματική τροπολογία για τον αποκλεισμό εγκληματικών οργανώσεων που ενδύονται τη μορφή πολιτικού κόμματος για τη συμμετοχή τους στις εθνικές εκλογές», ανέφερε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Επεσήμανε ότι «η τροπολογία περιλαμβάνει δύο βασικές αλλαγές.

- Η πρώτη προβλέπει ότι η ανακήρυξη κομμάτων θα γίνεται όχι από ένα υποσύνολο του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου αλλά από την πλήρη σύνθεση, δηλαδή και από τα 10 μέλη που συμμετέχουν στο τμήμα αυτό. Και η σύνθεση του Α1 Τμήματος είναι δεδομένη και ουδόλως επηρεάζεται από την ψήφιση της τροπολογίας και από την αλλαγή του τρόπου λήψης της απόφασης.

- Η δεύτερη αλλαγή είναι ότι υπομνήματα προς τεκμηρίωση θα μπορούν να υποβάλλονται στον 'Αρειο Πάγο ενόψει της ανακήρυξης και από άλλες δικαστικές Αρχές ή από κάθε διοικητική Αρχή».

Στο σημείο αυτό ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι «θλιβερή εξαίρεση αποτέλεσε και πάλι η άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμπράξει σε ένα δημοκρατικό ανάχωμα απέναντι σε εγκληματικές οργανώσεις. Παρόλο μάλιστα που εξηγήθηκε η αναγκαιότητα της απόφασης, ο ΣΥΡΙΖΑ οχυρώθηκε πίσω από το πρόσχημα ότι η κυβέρνηση άργησε και αφετέρου υποστήριξε ότι η αρμοδιότητα πρέπει να ανατεθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου».

Πρόσθεσε ότι με τη στάση που επέλεξε «ο ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη φορά αποτέλεσε την εξαίρεση στην προσπάθεια δημιουργίας δημοκρατικού αναχώματος. Δήλωσε εμφατικά "απών" από ένα ζήτημα κρίσιμο για τη δημοκρατία, για την πολιτική αλλά και για την πατρίδα», τόνισε. «Η στάση του είναι πολιτικά ύποπτη δεν είναι απλώς μεμπτή, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με το περιεχόμενο της επιχειρηματολογίας που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε χθες, ο οποίος αναπαρήγαγε θέσεις της λεγόμενης αντισυστημικής ακροδεξιάς και με μυθολογίες αλλά και ανακρίβειες έριξε νερό στο μύλο όλων εκείνων που θέλουν τη δημοκρατία ανοχύρωτη και αδύνατη απέναντι σε όσους την επιβουλεύονται».

«Ο κ. Τσίπρας πολιτεύεται με χυδαιότητα»

Στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου μίλησε όπως είπε για τον τρόπο με τον οποίο συνεχίζει να πολιτεύεται η αξιωματική αντιπολίτευση κατά την προεκλογική περίοδο. «Τις τελευταίες εβδομάδες ο κ. Τσίπρας μαζί με τη χυδαιότητα που εξακολουθεί να εξαπολύει σε βάρος του πρωθυπουργού, κλιμακώνει από μέρα σε μέρα μάλιστα όλο και περισσότερο την πλειοδοσία παροχών ελπίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα ξεγελάσει τους πολίτες. Επιμένει μονότονα στο τάξιμο χωρίς κανέναν όμως απολύτως υπολογισμό, χωρίς καμιά τεκμηρίωση. Θεωρεί ότι η επανάληψη των ψεμάτων μπορεί να καταστήσει τα ψέματα αλήθεια. Οι Έλληνες όμως δεν είμαστε ούτε επιλήσμονες ούτε και αφελείς».

Συμπλήρωσε ότι «όλα όσα λέγει ο κ. Τσίπρας συγκροτούν ένα νέο πακέτο μέτρων το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ το περιβόητο, το αξέχαστο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης το οποίο κόστιζε περίπου 10 δισεκ. ευρώ και τελικά αντί να εφαρμοστεί οδήγησε σε ένα τρίτο βαρύ και αχρείαστο μνημόνιο, σε ύφεση και σε υπερφορολόγηση 7 δισεκ. ευρώ για την ελληνική κοινωνία και κυρίως για τη μεσαία τάξη».

Είπε ότι το πακέτο που παρουσιάζει τώρα ο κ. Τσίπρας ούτε λίγο ούτε πολύ σε ορίζοντα τετραετίας κοστίζει 45 δισεκ. ευρώ κι αυτό συνεπάγεται τρία ενδεχόμενα. (Α). Είτε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κρυφό σχέδιο νέας υπερφορολόγησης, (Β). είτε θέτει εν γνώσει του και αυτομάτως τη χώρα μας σε μεγάλες περιπέτειες και διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος με αποτέλεσμα ένα νέο πλαίσιο επιτήρησης και άρα νέα μνημόνια, είτε (Γ). γνωρίζει ότι δεν θα κληθεί να εφαρμόσει ποτέ αυτό το πρόγραμμα διότι δεν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, οπότε επιδίδεται σε αυτό που γνωρίζει να κάνει καλά: παραμύθια με ή χωρίς καφέ.

Αναφέρθηκε εν τω μεταξύ στις υποχρεώσεις των κρατών μελών της ΕΕ που απορρέουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ώστε να υπάρχει διόρθωση για υπερβολικά επίπεδα ελλείμματος ή και χρέους που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που όπως είπε ο κ. Τσίπρας γνωρίζει καλά.

«Ξέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να ξεκινήσει μια διαδικασία ελέγχου για υπερβολικό έλλειμμα κατά μιας χώρας της ΕΕ που δεν σέβεται το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

«Παρά το γεγονός ότι τα ξέρει ή εν πάση περιπτώσει οφείλει να τα ξέρει επιλέγει ακόμα μια φορά να παίξει τη χώρα και τις ζωές των ανθρώπων της στα ζάρια», τόνισε.

Αντιπαρέβαλε ακολούθως επιτεύγματα της κυβέρνησης που όπως είπε κατάφερε ήδη από το 2022 χάρη στη δυναμική ανάπτυξη να μηδενίσει το έλλειμμα της χώρας και φέτος έχουμε θέσει ως στόχο ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, που είναι αναγκαίο για την επίτευξη του μεγάλου στόχου της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

«Πυρά» στον Νίκο Παππά

Ασχολήθηκε στη συνέχεια με ένα θέμα που αφορά όπως είπε τον ομόφωνα καταδικασμένο παλιότερο και στενότερο συνεργάτη του κ. Τσίπρα, τον κ. Παππά. «Το πολυσέλιδο αναλυτικό σκεπτικό του Ειδικού Δικαστηρίου που καταδίκασε ομόφωνα για παράβαση καθήκοντος σε δύο χρόνια φυλάκιση τον κ. Νίκο Παππά, τον παλαιότερο και στενότερο συνεργάτη του κ. Τσίπρα, είναι εξόχως αποκαλυπτικό και δηλωτικό του πώς αντιλαμβάνεται ο κ. Τσίπρας, του πώς αντιλαμβάνονται στο ΣΥΡΙΖΑ την άσκηση της εξουσίας και πόσο πολύ περιφρονούν τη δικαιοσύνη όταν συνεχίζουν να καλύπτουν τον κ. Παππά ηθικά και πολιτικά», είπε και παρέθεσε κατά λέξη σχετικό απόσπασμα:

«Είναι δηλωτικό το παρακάτω απόσπασμα, το οποίο παραθέτω κατά λέξη: «Διακατεχόμενος από αίσθημα υπεροχής και κυριαρχίας, χωρίς επίγνωση των σοβαρών επιπτώσεων των ενεργειών του στο δημόσιο συμφέρον, το οποίο υποτίθεται ότι εξυπηρετούσε ως κρατικός λειτουργός, κατέχοντας το ύψιστο αξίωμα του Υπουργού υπό την επίφαση της τήρησης του νόμου και της δι’ αυτού επιβολής νομιμότητας στον τηλεοπτικό χώρο ενεργούσε με μοναδικό σκοπό την απόκτηση, μέσω του δεύτερου κατηγορουμένου (σ.σ. Χρ. Καλογρίτσα), τον οποίον αυτός καθοδηγούσε σε κάθε ενέργειά του, τηλεοπτικού σταθμού φερέφωνου των πολιτικών ιδεών και δράσεων της τότε Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου». Το σκεπτικό της καταδικαστικής απόφασης τα λέει αυτά.

Το Ειδικό Δικαστήριο συμπέρανε μάλιστα ότι στο σχέδιο απόκτησης τηλεοπτικού σταθμού συμμετείχαν και άλλα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάζω και πάλι, κατά λέξη, το σκεπτικό των δικαστών: «Ο Ν. Παππάς με εξακολουθητικές ενέργειες (πράξεις ή παραλείψεις) αντίθετες στα υπηρεσιακά του καθήκοντα και αντιβαίνουσες τις υπηρεσιακές του υποχρεώσεις που απέβαλαν την τήρηση των αρχών της νομιμότητας και της αμεροληψίας και οι οποίες απέρρεαν από την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας επιδίωξε να υλοποιήσει το σχεδιασμό που είχε καταστρωθεί από τον ίδιο, αλλά και από άλλα ηγετικά στελέχη του τότε κυβερνώντος κόμματος (ΣΥΡΙΖΑ), τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν εξακριβωθεί, με σκοπό κατά παράβαση των συνταγματικών αρχών την απόκτηση μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα οποία να τελούν υπό τον έλεγχό τους και να προωθούν τις πολιτικές θέσεις και ενέργειες της τότε Κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του κατηγορούμενου. Συγκεκριμένα, σχεδίασε την απόκτηση ενός τηλεοπτικού σταθμού πανελλήνιας εμβέλειας μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας και μιας πολιτικής εφημερίδας, πανελλήνιας κυκλοφορίας, ώστε εκμεταλλευόμενος αθεμίτως τη μεγάλη εμβέλεια, τη χρονική αμεσότητα και την ιδιαίτερη δύναμη επιρροής των μέσων αυτών να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη υπέρ αυτών, με το επιχείρημα ότι οι όλοι τότε λειτουργούντες μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί διάκειντο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ».

Και όλα αυτά τα συντόνιζε ο κ. Παππάς μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου, με το γραφείο του να είναι σε απόσταση αναπνοής από το γραφείο του κ. Τσίπρα.

Και συμπληρώνουν οι δικαστές: «Ο ανωτέρω σχεδιασμός του κ. Παππά, που τελούσε υπό την έγκριση του κομματικού μηχανισμού, απέβλεπε στην ίδρυση τηλεοπτικού σταθμού πανελλήνιας εμβέλειας που θα ελεγχόταν από τον κ. Παππά και τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ και θα προωθούσε τις πολιτικές θέσεις και δράσεις του κόμματος και της τότε Κυβέρνησης αλλά και του ίδιου ως Υπουργού αυτής με σκοπό την υπέρ αυτόν άσκηση επιρροής στον πολιτικό προσανατολισμό της κοινής γνώμης».

Το συμπέρασμα του Ειδικού Δικαστηρίου είναι ότι ο κ. Παππάς «με σειρά αποφάσεών του, ως κορυφαίος Υπουργός ο οποίος αναφερόταν απευθείας στον τότε Πρωθυπουργό της χώρας και συνεννοείτο με την ηγεσία της Κυβέρνησης, υπό το κράτος της ισχύος της επιρροής και των διασυνδέσεων που διέθεται, ενεργώντας εξακολουθητικά με πράξεις και παραλείψεις με πρόθεση παρέβη τα υπηρεσιακά απολύτως συνυφασμένα με την υπουργική του ιδιότητα καθήκοντα, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας με αδιαφανείς διαδικασίες και αδιαφανές ιδιοκτησιακό καθεστώς την αποκτήση μέσω της δημοπρασίας και υπό το μανδύα της νομιμότητας τηλεοπτικού σταθμού».

Όσα αναφέρονται στην απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο καταδίκασε θυμίζω ομόφωνα τον κ. Παππά, είναι κόλαφος για τον κ. Τσίπρα και για την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δείχνουν ξεκάθαρα πώς αντιλαμβάνεται την Δημοκρατία και τη θεσμικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας. Δείχνουν ξεκάθαρα πως αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ την ελευθερία του Τύπου, την ανεξαρτησία της ενημέρωσης, τον πλουραλισμό και την πολυφωνία. Από την αρχή της ανάληψης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας έκανε πράξη το πολιτικό όραμα του κ. Πολάκη για τον έλεγχο των αρμών της εξουσίας για την επιβολή στυγνού αυταρχικού καθεστώτος αντίστοιχου με τα λατινοαμερικανικά, τα οποία τόσο πολύ θαυμάζει. Κι αυτά πλέον δεν συνιστούν μια κριτική δική μας που εδράζεται σε εκτιμήσεις αλλά ακλόνητο συμπέρασμα που εδράζεται στο σκεπτικό μιας ομόφωνα δικαστική απόφαση. Το ότι, μετά την ακροαματική διαδικασία και την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου, ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να καλύπτει, ηθικά και πολιτικά τον παλαιότερο και στενότερο συνεργάτη του, κ. Παππά και να τον συντηρεί στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντάς τον δίπλα του με κάθε ευκαιρία είναι θλιβερό και αποκαλυπτικό συνάμα. Δείχνει είτε ότι είναι απαράλλακτος, αμετανόητος, και έχει στο μυαλό του ξανά ένα σχέδιο άλωσης των θεσμών σαν και αυτό που αποπειράθηκαν να κάνουν την περίοδο 2015-2019, είτε τον «κρατά» τόσο σφιχτά ο κ. Παππάς που αδυνατεί να τον απομακρύνει από κοντά του», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.