ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Γιατί είναι υποψήφιος ο Τσίπρας στην κοιτίδα του «καραμανλισμού»

Εκλογές 2023: Γιατί είναι υποψήφιος ο Τσίπρας στην κοιτίδα του «καραμανλισμού»
Eurokinissi

Οι Σέρρες, μια εκλογική περιφέρεια που είναι ταυτισμένη με τη Νέα Δημοκρατία και με τον ιδρυτή της, Κωνσταντίνο Καραμανλή, επέλεξε να είναι υποψήφιος βουλευτής ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας ως στόχους να κλείσει τις «πληγές» των Πρεσπών, αλλά και να εκμεταλλευτεί την «αποστρατεία» του Κώστα Καραμανλή από τα ψηφοδέλτια της «γαλάζια» παράταξης.

Εδώ και σχεδόν έξι μήνες, οπότε και ξεκίνησε ανεπίσημα η προεκλογική περίοδος, ο Αλέξης Τσίπρας έχει επισκεφτεί όλους τους νομούς της Μακεδονίας και στις τρεις περιφέρειες όπου χωρίζεται η μακεδονική γη. Η αρχή αυτών των περιοδειών, έγινε τον Νοέμβριο του 2022, από τις Σέρρες.

Οι «πληγές» των Πρεσπών

Παρά το γεγονός ότι η κίνηση αυτή είχε χαρακτηριστεί «τυχαία» από τους συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, είχε βαθύτατους συμβολισμούς. Αρχικά, ήταν σαφές ότι ξεκίνησε μια «επιχείρηση» επούλωσης των «πληγών» που άνοιξαν στο κόμμα του, από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Είναι προφανές πως η απόφαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λύσει το «Σκοπιανό» την εποχή που ήταν πρωθυπουργός, προκάλεσε μεγάλη ζημιά στο κόμμα του. Τα ποσοστά που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Μακεδονία κατά τη τελευταία εκλογική αναμέτρηση, αποτελούν τον αδιάψευστο μάρτυρα του πολιτικού κόστους που εισέπραξε από τις Πρέσπες.

Παρά τη ζημιά που υπέστη το τότε κυβερνών κόμμα, ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να θεωρεί την επιλογή του εθνικά ορθή και ωφέλιμη, υπερασπιζόμενος σε κάθε ευκαιρία τη συμφωνία που υπέγραψε με την κυβέρνηση των Σκοπίων.

Μετά την «κωλοτούμπα» της Νέας Δημοκρατίας, την οποία η Κουμουνδούρου χαρακτήρισε «κοροϊδία» της Πειραιώς προς τους μακεδόνες, προσέφεραν στον ΣΥΡΙΖΑ μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να «επουλώσει» της «πληγές» που άνοιξαν με τις Πρέσπες.

Η στάση Καραμανλή στις υποκλοπές

Η υπόθεση των υποκλοπών έριξε «βαριά σκιά» πάνω από την πολιτική ζωή του τόπου. Από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει από την πρώτη στιγμή το θέμα.

Σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ένας Σερραίος πρώην πρωθυπουργός και πρώην αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ο Κώστας Καραμανλής, είχε τοποθετηθεί εξ αρχής και ευθαρσώς κατά αυτής της παρελκυστικής τακτικής. «Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου.

«Όλα στο φως λοιπόν», είχε σημειώσει από τα Ανώγεια, σε μια ηχηρή παρέμβαση του. Η παρέμβαση Καραμανλή, αποτελεί ως και σήμερα τη μεγαλύτερη «ρωγμή» στο κυβερνητικό στρατόπεδο στο ζήτημα των παρακολουθήσεων, σε ομιλία του, το καλοκαίρι, στα Ανώγεια.

Επομένως, η παρουσία του Τσίπρα στην «έδρα» του διαφοροποιημένου από το κεντρικό κυβερνητικό αφήγημα, Καραμανλή, δεν μπορεί να είναι και τόσο «τυχαία», όσο ισχυρίζονται οι συνεργάτες του του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «αποστρατεία» Καραμανλή

Με τα παραπάνω δεδομένα, η απόφαση του Κώστα Καραμανλή να αποσυρθεί από τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, δεν φαίνεται να έγινε για λόγους χρόνου, αλλά μοιάζει με σαφή πολιτική τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού.

Επομένως, είναι δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί προς όφελος του τη διάχυτη ενόχληση που υπάρχει στην καραμανλική πτέρυγα της «γαλάζιας» παράταξης, με σκοπό η ψήφος διαμαρτυρίας των παραδοσιακών ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, να κατευθυνθούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητη και η «παγωμάρα» που επικρατεί σε ολόκληρη τη χώρα για τον Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα, που η πολιτική του καριέρα σημαδεύτηκε ανεξίτηλα από την τραγωδία των Τεμπών.

Σχετικές ειδήσεις:

Εκλογές 2023: Νέο σποτ ΣΥΡΙΖΑ με «ως εδώ» και «κάτι πρέπει να αλλάξει»

Εκλογές 2023 - Αλέξης Τσίπρας: Χαλαρή ψήφος σημαίνει Μητσοτάκης και διαιώνιση του δράματος

Εκλογές 2023 - Μητσοτάκης: Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ντιμπέιτ με τον Αλέξη Τσίπρα