ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Γιατί ο Τσίπρας άνοιξε μέτωπο με ΚΚΕ και Βαρουφάκη

Εκλογές 2023: Γιατί ο Τσίπρας άνοιξε μέτωπο με ΚΚΕ και Βαρουφάκη
INTIME

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Γραμματέας του ΜΕΡΑ25 έχει εξελιχθεί στον νούμερο ένα σύμμαχο του Κυριάκου Μητσοτάκη

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να είναι σταθερά προσανατολισμένος στην προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας από τις κάλπες της απλής αναλογικής, ωστόσο, σε περίπτωση που ο στόχος αυτός «ναυαγήσει» εξαιτίας της άρνησης των υπόλοιπων κομμάτων της ευρύτερης Κεντροαριστεράς να συνεργαστούν μαζί του, είναι δεδομένο πως θα εστιάσει στην αυτοδυναμία που μπορεί να του προσφέρουν οι δεύτερες εκλογές.

Το πρόβλημα «Δήμητρα»

Τα τελευταία 24ωρα, ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει μετατραπεί στον απόλυτο πρωταγωνιστή της προεκλογικής περιόδου. Τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα πάνω του και το περίφημο, πλέον, σχέδιο «Δήμητρα» που έχει καταρτίσει, αποτελεί ένα εξαιρετικό «βέλος» στη «φαρέτρα» του… Κυριάκου Μητσοτάκη.

Και αυτό γιατί ο πρωθυπουργός επιτίθεται διαρκώς στον Αλέξη Τσίπρα, μέσω Βαρουφάκη, υποστηρίζοντας ότι θα κάνει κυβέρνηση που θέλει να «ανατινάξει» τις τράπεζες. Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, ο Γραμματέας του ΜΕΡΑ25 έχει εξελιχθεί στον νούμερο ένα σύμμαχο του Μεγάρου Μαξίμου.

Αυτό υποστηρίζει, τουλάχιστον, η Κουμουνδούρου, με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να υπογραμμίζει στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra» πως ο Γιάνης Βαρουφάκης προσφέρει με τα καμώματα του «δώρα» στη Νέα Δημοκρατία. Για τον Αλέξη Τσίπρα, είναι ξεκάθαρο πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης του, έχει αποφασίσει να «χορέψει» ένα ιδιότυπο «τανγκό» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προς τέρψη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, το οποίο όμως, θα ωφελήσει και τους δύο.

Με βάση αυτό το σκεπτικό, είναι πολύ πιθανό να «ναυαγήσει» το σχέδιο για την προοδευτική διακυβέρνηση, εξαιτίας της επιλογής του Γιάνη Βαρουφάκη να ανοίξει ξανά θέμα νομίσματος, αλλά και να μετατραπεί σε αρνητή οποιασδήποτε κυβερνητικής λύσης, παρά το γεγονός ότι πριν από μερικούς μήνες, ήταν σε εντελώς διαφορετική θέση.

Μετωπική με ΚΚΕ

Παράλληλα, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας απαντάει επιθετικά και στον Δημήτρη Κουτσούμπα. Και αυτό γιατί το ΚΚΕ εμφανίζεται να υποδέχεται αρκετό κόσμο που εμφανίζεται απογοητευμένος από το πολιτικό σύστημα, ως αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς που κάνει στην κοινωνία και στους χώρους εργασίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι ο Περισσός θα πρέπει να αναλάβει τις «ευθύνες» του και να δώσει τουλάχιστον ψήφο «ανοχής» σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, κάτι που φυσικά το ΚΚΕ δεν πρόκειται να κάνει σε καμία περίπτωση.

Σε αντίθεση με τον Βαρουφάκη, το ΚΚΕ ποτέ δεν έχει αφήσει καν «χαραμάδα» συνεργασίας, με κανένα κόμμα, σε καμία κυβέρνηση, όπως και αν αυτή ονομάζεται. Άλλωστε, δεν έχει πει ποτέ ότι θέλει να διαχειριστεί το σύστημα, αλλά να το αλλάξει.

Το βλέμμα στη δεύτερη κάλπη

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η προοδευτική κυβέρνηση για την οποία παλεύει ο Αλέξης Τσίπρας, δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Ωστόσο, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές της απλής αναλογικής, τότε η αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης στις κάλπες της απλής αναλογικής, μόνο καταστροφή δεν θα είναι για αυτόν.

Αντίθετα, θα μπορέσει να φορτώσει στους άλλους την αποτυχία και να στρέψει το βλέμμα του στη νίκη στις επόμενες εκλογές, που υπό προϋποθέσεις θα μπορέσει να τον οδηγήσει ακόμα και στην αυτοδυναμία.