ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023-ΣΥΡΙΖΑ: Να «υπογράψει» ο λαός το «Συμβόλαιο Αλλαγής» και να το αποδεχθεί…ο Ανδρουλάκης

Εκλογές 2023-ΣΥΡΙΖΑ: Να «υπογράψει» ο λαός το «Συμβόλαιο Αλλαγής» και να το αποδεχθεί…ο Ανδρουλάκης

Εκλογές 2023: Το μείζον, όμως, για την Κουμουνδούρου είναι οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι να αγκαλιάσουν αυτή την πρόταση εξουσίας που τους παρουσιάστηκε και να δώσουν ισχυρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ, στις κάλπες της απλής αναλογικής.

Ένα πρόγραμμα το οποίο μπορεί να φέρει τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη ξανά σε μια κανονικότητα και κατ’ επέκταση και τη χώρα, θεωρούν στην Κουμουνδούρου ότι παρουσίασε, χθες, από το Λαύριο, ο Αλέξης Τσίπρας.

Πλέον, αυτό που περιμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι να το «συνυπογράψουν» με την ψήφο τους, στις 21 Μαΐου και οι πολίτες, αλλά και να το αποδεχθούν ως βάση συζήτησης για μια κυβερνητική συνεργασία τα κόμματα της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, στην πραγματικότητα, δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Οι11 θέσεις που αποτελούν το «Συμβόλαιο για την Αλλαγή»και το οποίο αποτελεί το σχέδιο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί ο Αλέξης Τσίπρας, σε περίπτωση που κερδίσει τις επικείμενες εκλογές, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ένα ριζοσπαστικό, αριστερό πρόγραμμα.

Θα μπορούσε κάποιος να το χαρακτηρίσει ως ένα ήπιο σοσιαλδημοκρατικό κείμενο, το οποίο, όμως, τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το θεωρούν αρκετό για την ανάταξη της χώρας, προκειμένου να απαλλαγεί από τα «δεινά της διακυβέρνησης Μητσοτάκη».

Αφενός το πρόγραμμα αυτό σέβεται τους δημοσιονομικούς κανόνες, από την άλλη μπορεί να ανακουφίσει το μεγαλύτερο τμήμα των πολιτών, καθώς όπως υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι προσανατολισμένο προς αυτούς και όχι προς τα «μεγάλα συμφέροντα» και μια «χούφτα οικογένειες».

Το μείζον, όμως, για την Κουμουνδούρου είναι οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι να αγκαλιάσουν αυτή την πρόταση εξουσίας που τους παρουσιάστηκε και να δώσουν ισχυρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ, στις κάλπες της απλής αναλογικής.

Αν αυτό συμβεί, τότε το «μπαλάκι» θα πέσει στην πλευρά του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη. Γιατί σε περίπτωση που τα «κουκιά» βγαίνουν και τα δύο κόμματα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας, τότε η Χαριλάου Τρικούπη θα πρέπει μέσα σε τρεις ημέρες να απαντήσει στο αν συμφωνεί να βρεθεί στην εξουσία μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, αναφέρουν ότι το «Συμβόλαιο για την Αλλαγή» αποτελεί το μίνιμουμ πρόγραμμα συνεργασίας. Και πάνω σε αυτό θα αναμένουν την τοποθέτηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, όταν έρθει η ώρα των διερευνητικών εντολών.

Όπως υπογραμμίζουν, ο κύριος Ανδρουλάκης μιλάει για «σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση». Ο ΣΥΡΙΖΑ του προσφέρει έτοιμο, στο «πιάτο», ένα τέτοιο σχέδιο και αρκετές ημέρες για να το μελετήσει. Επομένως, η πλευρά του ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορεί, πλέον, να κρύβεται.

Θα έχει στα χέρια της μια συγκεκριμένη πρόταση, εντός των πλαισίων που έχει θέσει ως προϋπόθεση για να συμφωνήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Επομένως, λένε, εκείνος θα πρέπει να ανοίξει από εδώ και πέρα τα χαρτιά του.

Σχετικές ειδήσεις:

Τσίπρας: «Οι πολίτες να πουν το μεγάλο “ναι” στην Αλλαγή» - 11 προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2023 -Τσίπρας: Άδικο για τον Σερραϊκό λαό να τον καταστήσει συνένοχο των Τεμπών ο Καραμανλής

Εκλογές 2023: Το σχέδιο Τσίπρα για κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και χωρίς τους «μικρούς»