ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Κόντρα Θεοχάρη και Αντώναρου για οικονομία και μετεκλογικές συνεργασίες

Εκλογές 2023: Κόντρα Θεοχάρη και Αντώναρου για οικονομία και μετεκλογικές συνεργασίες

Εκλογές 2023: Οι Χάρης Θεοχάρης (ΝΔ) και Βαγγελης Αντώναρος ήταν οι σημερινοί καλεσμένοι στη σειρά «Debates» του Newsbomb.gr, με την Αμαλία Κάτζου.

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στο στούντιο του Newsbomb και στην ενότητα των «Debates» με τη δημοσιογράφο Αμαλία Κάτζου, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, οι υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ Χάρης Θεοχάρης και του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αντώναρος.

Οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν όταν υπήρξαν προσωπικοί χαρακτηρισμοί μεταξύ των δύο υποψήφιων βουλευτών. Ο Χ. Θεοχάρης απευθυνόμενος στον Β. Αντώναρο είπε: «Η θέση του κόμματος σας είναι ότι ο Κώστας Καραμανλής χρεοκόπησε τη χώρα, στην κυβέρνηση του οποίου υπηρετήσατε».

Ο κ. Αντώναρος απάντησε: «Μην μου μιλάτε για κόμματα γιατί θα αναγκαστώ να πω ότι έχετε αλλάξει πολλά», με τον Χ. Θεοχάρη να ανταπαντά: «Όχι πολλά. Από το Ποτάμι ξεκίνησα». Ο κ. Αντώναρος προσέθεσε: «Και φύγατε και από το δικό σας κόμμα».

Αναφερόμενος σε σενάρια συνεργασίας μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάνη Βαρουφάκη, ο Χάρης Θεοχάρης είπε πως τη σύνδεση δεν την έκανε η ΝΔ, αλλά η απεύθυνση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς όλα τα κόμματα ότι στην προοδευτική διακυβέρνηση χωράνε όλοι πλην της ΝΔ και της άκρας Δεξιάς. «Συνεπώς, θέλει ο κ. Τσίπρας να κυβερνήσουν ΚΚΕ, Βαρουφάκης, ΠΑΣΟΚ, μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ».

Επίσης, σημείωσε πως ο κ. Τσίπρας δέχεται να έχει τον κ. Βαρουφάκη είτε στην κυβέρνηση είτε ως ψήφο ανοχής. Μάλιστα, επισήμανε ότι η ψήφος ανοχής δεν είναι μία φορά για την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά πρέπει να υπάρχει κάθε φορά για κάθε νομοσχέδιο και διερωτήθηκε: Μήπως για να δείξει ανοχή ο κ. Βαρουφάκης θα πάρει κάτι από το πρόγραμμά του, που μας τρομάζει;

Ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο Αμαλία Κάτζου για την ακρίβεια, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ ανέφερε πως η Ελλάδα πρέπει να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης για να δούμε τι κάνει, αλλά και την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνει.


Από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Αντώναρος δήλωσε βέβαιος ότι «το βράδυ της 21ης Μαΐου θα έχουμε την πλειοψηφία η οποία χρειάζεται για να προχωρήσουμε στον σχηματισμό κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα». Προσέθεσε πως οι συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού γίνονται την επομένη των εκλογών. «Θα έχουμε την πλειοψηφία και θα κάνουμε την πρόταση για την προοδευτική διακυβέρνηση» ανέφερε.

Στο σημείο αυτό θέλησε να ξεκαθαρίσει πως σε ό,τι αφορά το νόμισμα και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, καμία συζήτηση και καμία διαπραγμάτευση.

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία τραπεζικού πυλώνα, είπε ότι και βεβαίως υπάρχει η πρόθεση και πρέπει να δημιουργηθεί.

Σχετικά με τη ΔΕΗ, ταχθηκε υπέρ της απόκτησης από το κράτος του ποσοστού 17%. «Για ένα κομμάτι ψωμί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το παραχώρησε σε ένα fund, με περίεργες διαδικασίες» ανέφερε.

Απαντώντας ο κ. Θεοχάρης, είπε ότι τη ΔΕΗ την έριξε στα βράχια ο ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε πως επί κυβερνήσεως ΝΔ η ΔΕΗ στάθηκε στα πόδια της και έπαιξε τον ρόλο της.

Αναφορικά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και αν υπάρχουν τα χρήματα, ο Βαγγέλης Αντώναρος είπε «φυσικά και υπάρχουν» και συμπλήρωσε: «Θα γίνει εξοικονόμηση από τη διασπάθιση των χρημάτων που έκανε η απερχόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη, με ευθύνη προσωπική του».

Επιπλέον, υπεραμύνθηκε της μείωσης του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Παρακολουθείστε τη συζήτηση