ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θάνος Πλεύρης στο Newsbomb.gr: «Έχουμε κάνει και λάθη, αλλά έχουμε παράξει έργο»

Θάνος Πλεύρης στο Newsbomb.gr: «Έχουμε κάνει και λάθη, αλλά έχουμε παράξει έργο»

Εκλογές 2023: Συνέντευξη του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στο Newsbomb.gr

Πλησιάζοντας στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 ο υπουργός Υγείας και υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην εκλογική περιφέρεια Α Αθηνών Θάνος Πλεύρης παραχώρησε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Newsbomb.gr και την Αμαλία Κάτζου.

Αρχικά ο υπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίθεση σε βάρος του, σε οικογενειακή έξοδό του με την σύζυγο και τα παιδιά του στα Πετράλωνα.

«Όσοι συμμετέχουμε στην πολιτική ζωή του τόπου είμαστε μαθημένοι ότι μπορεί να βρεθούμε σε δυσάρεστες στιγμές, ακόμα κι αν είναι καταδικαστέες. Δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ, όταν δεν είσαι σε πολιτική δραστηριότητα, να δέχεσαι μία επίθεση και να γίνονται και τα παιδιά σου μέρος της επίθεσης και η γυναίκα σου», είπε ο υπουργός.

Και πρόσθεσε: «Αυτό δείχνει μία τοξικότητα, που κατά την άποψη μου πέρα από τη σαφή καταδίκη, θα πρέπει να μας προβληματίσει. Γιατί όποιος έχει ιδεολογική αντιπαράθεση μαζί μου, όποιος θέλει ακόμα να εκφράσει μια δυσαρέσκεια με προκλητικό τρόπο απέναντί μου, δεν είναι δυνατόν να αγνοείται το γεγονός ότι υπάρχει μία οικογένεια, ότι υπάρχουν ανήλικα παιδιά».

Παράλληλα εξέφρασε την δυσαρέσκειά του σε ό,τι αφορά την καταδίκη του γεγονότος από τα κόμματα. «Δεν είμαι τόσο ικανοποιημένος από τις καταδίκες. Μου έκανε εντύπωση που το ΠΑΣΟΚ δεν καταδίκασε, ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να περάσουν 24 ώρες και να κάνει μία καταδίκη χωρίς να αναφέρει το όνομά μου, αλλά ας τα αφήσουμε όλα πίσω και ας κρατήσουμε, ότι δεν πρέπει να κάνουμε τοξική την πολιτική ζωή του τόπου και σε καμία περίπτωση να μπλέκουμε οικογένειες».

«Στόχος μας η αυτοδυναμία»

Σε ερώτηση για το εάν η χώρα θα πηγαίνει σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι να επιτευχθεί αυτοδυναμία, εφόσον αυτό δεν συμβεί στις 21 Μαΐου, ο κ. Πλεύρης απάντησε: «Το εκλογικό σύστημα πρέπει να είναι της ενισχυμένης αναλογικής. Τα κόμματα που στηρίζουν απλή αναλογική, δεν μπορούν να την στηρίξουν. Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση. Στόχος μας είναι η αυτοδυναμία, η απλή αναλογική δεν μπορεί να παράξει αυτοδυναμία, η απλή αναλογική μπορεί να δώσει τον τόνο, με βάση το ποσοστό που θα έχουν τα κόμματα, για το ποιος θα κυβερνήσει».

«Εμείς θα σεβαστούμε τις συνταγματικές διαδικασίες. Για να γίνει κυβέρνηση συνεργασίας ωστόσο, πρέπει να υπάρχει και προγραμματική σύγκλιση και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αυτό το πλαίσιο. Τα κόμματα πρέπει να προσαρμόζονται στις επιθυμίες του ελληνικού λαού. Έτσι κι εμείς λέμε ότι στόχος μας είναι η αυτοδυναμία. Πηγαίνουμε με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό και του βάζουμε τα διλήμματα»

Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση τρομοκρατεί τον κόσμο πως αν η αξιωματική αντιπολίτευση γίνει κυβέρνηση θα κλείσουν οι τράπεζες ο κ. Πλεύρης είπε: «Εμείς δεν τρομοκρατούμε τον κόσμο. Υπάρχει ένα σενάριο που λέει ότι πρωθυπουργός είναι ο Αλέξης Τσίπρας, σε κάποιο υπουργείο ο Νίκος Ανδρουλάκης και υπουργός οικονομικών ο Γιάνης Βαρουφάκης. Αν αυτό τρομοκρατεί τον κόσμο δεν ευθυνόμαστε εμείς». «Πρέπει να δούμε, όλοι, αυτοί που λένε ότι είναι υπέρ της απλής αναλογικής, τι πρόγραμμα έχουν, πάνω σε τι θα κάνουν κυβέρνηση; Με πρωθυπουργό κίντερ έκπληξη; Τα συγκεκριμένα πρόσωπα και οι πολιτικές τους φταίνε και όχι εμείς».

Για την διαχείριση της τραγωδίας στα Τέμπη αλλά και τα λάθη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε: «Πιστεύουμε ότι έχουμε θετικό ισοζύγιο, στο κομμάτι της διαχείρισης των κρίσεων, λέμε με ειλικρίνεια ότι κάναμε λάθη και πιστεύουμε ότι και προσπαθήσαμε να τα διορθώσουμε και άλλα τα διορθώσαμε, αλλά έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Είμαστε μία κυβέρνηση που έχουμε κάνει και λάθη, αλλά έχουμε παράξει έργο. Αυτό που μας περιγράφουν είναι μία λάθος κυβέρνηση και εμείς ζητάμε να συγκρίνουν τις πολιτικές των κυβερνήσεων και να έχουν εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό».

Οι τρεις πυλώνες για την αναβάθμιση της υγείας

Σχετικά με το εάν η κυβέρνηση επιδιώκει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της υγείας ο υπουργός τόνισε ότι αυτό είναι απολύτως ψευδές, ενώ εξήγησε ότι βασίζεται σε τρεις πυλώνες.

«Θέλουμε να στήσουμε μία σειρά προληπτικών εξετάσεων που δεν είχαν γίνει ποτέ. Δεύτερος πυλώνας η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με τον προσωπικό γιατρό, που ήδη λειτουργεί, με προβλήματα, αλλά λειτουργεί και θα ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση. Το τρίτο κομμάτι είναι η αναμόρφωση του ΕΣΥ. Έχει στήριξη στον δημόσιο χαρακτήρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε 3,8 δις, τώρα είναι 5,2 δις. αυτό δεν είναι ιδιωτικοποίηση. 100.000 εργαζόμενοι το 2019 και 107.000 τώρα. Σήμερα εάν χρησιμοποιούμε τις ιδιωτικές δομές για να καλύπτουμε τα κενά του δημοσίου, στον βαθμό που η παροχή που παίρνουμε είναι δωρεάν δεν είναι ιδιωτικοποίηση. Εάν κάποιος πηγαίνει δωρεάν σε μία ιδιωτική δομή και δεν πληρώνει τίποτα αυτό δεν είναι ιδιωτικοποίηση, όπως έγινε στον κορονοϊό».

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι, ο προϋπολογισμός για την υγεία θα είναι αυξημένος, καθώς ήδη υπάρχει αύξηση 30% από το 2019 και εάν συνυπολογιστεί 1,5 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης και οι 10.000 προσλήψεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός μιλάμε για νέα άνοδο.

«Ο στόχος είναι εντός της τετραετίας να πάμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Να ενδυναμώσουμε το ΕΣΥ με υποδομές. 80 νοσοκομεία, 156 κέντρα υγείας από το Ταμείο ανάκαμψης και ανθρώπινο δυναμικό. Επίσης έχουμε μεγαλύτερη στόχευση στο κομμάτι της φαρμακευτικής πολιτικής. Να υπάρχει καλύτερη πρόσβαση στα φάρμακα».

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Σε ότι αφορά το κομμάτι του φαρμάκου ο κ Πλεύρης ανέφερε ότι η αποβιομηχανοποίηση στο κομμάτι του φαρμάκου αποδείχθηκε λανθασμένη πολιτική. «Εγώ ευχαριστώ τα ελληνικά εργοστάσια, που επέλεξαν να στηρίξουν τον κόσμο στην Ελλάδα, παρόλο που εξαγωγικά μπορούσαν να πουλάνε πολύ πιο ακριβά και ήταν συνειδητή επιλογή. Πλέον η κουβέντα σωστά γυρίζει στο ότι πρέπει να μείνει η βιομηχανία το κομμάτι του φαρμάκου στην Ευρώπη».

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 250 εκατ για το επενδυτικό claw back για παραγωγη στη χώρα, με επέκταση στα 400 εκατ ευρώ, προκειμένου να έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή και καινοτομία στη χώρα. Πολύ κομβικό το κομμάτι της παραγωγής και πιστεύω ότι η Ευρώπη μπαίνει στον σωστό δρόμο να στηριχθεί η εγχώρια βιομηχανία της Ευρώπης», επεσήμανε.

Ειδικότερα για το claw back ο υπουργός είπε: «Καταρχάς μπήκαν κόφτες στο κομμάτι των φθηνών φαρμάκων, επίσης αυτός που κάνει κατανάλωση έχει μεγαλύτερο claw back και υπάρχει η ρήτρα συνυπαιτιότητας. Είναι γεγονός ότι ο προϋπολογισμός των φαρμάκων είναι υποχρηματοδοτούμενος και προσπαθούμε να μπαίνουν επιπλέον χρήματα για να υπάρχει μία σωστη ισορροπία. Πρέπει να παίρνουμε εκπτώσεις από τις εταιρείες, να διεκδικούμε τις καλύτερες τιμές, να ελέγχουμε την κατανάλωση αλλά να έχουμε και ρεαλιστικούς προϋπολογισμούς και έτσι θα έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα»

Η πιο δύσκολη στιγμή στο υπουργείο Υγείας

Ερωτηθείς για την πιο δύσκολη στιγμή της θητείας του στο υπουργείο Υγείας ο υποψήφιος βουλευτής στην Α Αθηνών σημείωσε: «Όσο η χώρα ήταν σε lockdown, ήταν λογικό να πιέζεται και το σύστημα υγείας. Όταν ανέλαβα τον Σεπτέμβριο του 2021 ήμαστε στο σημείο που σιγά σιγά ο κόσμος άνοιγε και βγαίναμε στην κανονικότητα, κάτι που σήμαινε μεγαλύτερη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας».

«Ο χειμώνας 2021-2022 που πραγματικά στην real time ενημέρωση που λαμβάναμε στα κινητά μας τηλέφωνα βλέπαμε ότι κάθε μέρα θα πρέπει να ενισχύουμε ακόμα παραπάνω το σύστημα να βλέπουμε κλίνες ΜΕΘ να φτάνουν στα όριά τους και κλίνες απλές να έχουν παραπάνω ζήτηση, ήταν οπωσδήποτε από τις χειρότερες φάσεις ως προς την διαχείριση, ειδικά για έναν άνθρωπο που δεν είναι εξοικειωμένος με τέτοια νούμερα», παραδέχτηκε.

«Γενικώς η διαχείριση του συστήματος υγείας στην καθημερινότητά του παράγει συνεχώς κρίσεις. Το υπουργείο Υγείας είναι το αποκούμπι του πολίτη όταν συμβεί κάτι, σκέφτεται ότι τουλάχιστον θα έχει το ΕΚΑΒ και τα νοσοκομεία. Όποιος έχει περάσει από το υπουργείο Υγείας και αισθάνεται ικανοποιημένος ή λέει ψέματα ή δεν κατάλαβε τι υπουργείο διοίκησε. Ένα λάθος σε μία πολιτική που είναι οικονομική λες το διορθώνουμε, αλλά το λάθος που θα γίνει στην υγεία μπορεί να μην έχει διόρθωση

«Σημασία έχει η ομάδα»

Για το εάν θα αναλάμβανε ξανά το υπουργείο Υγείας είπε: «Η εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού ήταν πάρα πολύ τιμητική, ειδικά σε μία κρίσιμη φάση της πανδημίας. Όπως έχω πει και όσοι είμαστε πολιτικοί πρώτης γραμμής, ο πρόεδρος είναι πάντα ο προπονητής, εμείς είμαστε οι παίκτες που είμαστε έτοιμοι παντού. Αν χρειαστεί να παίξουμε άμυνα, παίζουμε άμυνα, αν πρέπει να μείνουμε στον πάγκο, μένουμε και στον πάγκο, σημασία έχει η ομάδα».

Για την εκλογική περιφέρεια Α Αθηνών στην οποία είναι υποψήφιος ο Θάνος Πλεύρης τόνισε πως «Άλλη είναι η Αθήνα στο Κολωνάκι και άλλη η Αθήνα στον Κολωνό. Ο έλεγχος των μεταναστευτικών ροών, η περισσότερη αστυνόμευση, έχουν φέρει κάποια αποτελέσματα, αλλά οι πολίτες έχουν μία απαίτηση παραπάνω στο κομμάτι της καθημερινότητάς τους, αναγνωρίζοντας την πρόοδο που έχει γίνει. Πρέπει να γίνει μεγαλύτερη πρόοδος ώστε να μην υπάρχει σημείο που να αδικείται».