ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η κάλπη της 21ης Μαΐου κρίνει τα πάντα, δεν θα δεχθώ ψήφο εμπιστοσύνης εκτός ΝΔ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η κάλπη της 21ης Μαΐου κρίνει τα πάντα, δεν θα δεχθώ ψήφο εμπιστοσύνης εκτός ΝΔ
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Εκλογές 2023: Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

«Η ακρίβεια αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο και απασχολεί όλες τις χώρες. Είναι μια ακρίβεια που ανάγκασε τις τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό. Η ακρίβεια δεν είναι ακρίβεια Μητσοτάκη. Λάβαμε μια σειρά από στοχευμένα μέτρα. Το Καλάθι του Νοικοκυριού δούλεψε, το market pass, οι ενισχύσεις σε όσους έχουν ανάγκη, η αύξηση των μισθών και η μείωση των φόρων είναι ένα πρώτο ανάχωμα», είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του Star και τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα.

«Τον Απρίλιο είχαμε τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη. Η εκτίμησή μου είναι ότι έχουμε δει τα χειρότερα και τα πράγματα πλέον θα πηγαίνουν καλύτερα. Εμείς αν μας εμπιστευθεί ξανά ο λαός, θα είμαστε στο πλευρό όσων το έχουν ανάγκη», πρόσθεσε.

«Επιμένω ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα λειτουργήσει. Στην Ισπανία δεν δούλεψε. Κάνουμε συζητήσεις στην Ευρώπη, δεν υπάρχει κανείς που να θέλει υψηλές τιμές. Η μείωση του ΦΠΑ στερεί έσοδα από τα δημόσια ταμεία, χωρίς ταυτόχρονα να συγκρατεί τις τιμές. Θα καρπωθούν τη μείωση του ΦΠΑ οι έμποροι και οι παραγωγοί, όχι οι καταναλωτές. Θα μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ οριζόντια για όλα τα προϊόντα, ή στοχευμένα για συγκεκριμένα προϊόντα», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

«Όσο λιγότεροι μεσάζοντες, τόσο καλύτερες οι τιμές για τον παραγωγό και τον καταναλωτή. Οι μεσάζοντες είναι μέρος της αγοράς. Υπάρχουν αγρότες που πουλούν πλέον απευθείας στον καταναλωτή. Στηρίζουμε πλέον και τις εξαγωγές μας. Είχαμε παραπάνω από 8 δισεκατομμύρια στις εξαγωγές από τον πρωτογενή τομέα», είπε ο πρωθυπουργός για τα θέματα των αγροτών πριν κληθεί να σχολιάσει τα θέματα της ενέργειας.

«Στις τιμές της ενέργειας είχαμε μια πολιτική που έφερε αποτέλεσμα. Φορολογήσαμε τους παραγωγούς ενέργειας στην πηγή και χρησιμοποιήσαμε τα χρήματα για να επιδοτήσουμε τους λογαριασμούς. Δεν μηδενίσαμε τις αυξήσεις, αλλά δώσαμε προτεραιότητα στα νοικοκυριά. Με τη συνολική αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας και με την προσπάθεια απεξάρτησης από το φυσικό αέριο, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος θα βαίνουν βελτιούμενες και για τις επιχειρήσεις», επεσήμανε.

«Το παιχνίδι δεν παίζεται μόνο στην Ελλάδα. Αν η Ευρώπη είχε δεχθεί την πρότασή μας για πλαφόν, θα είχαμε νωρίτερα βελτίωση τιμών. Η Ελλάδα παίζει τον δικό της ρόλο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εμείς εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους καταναλωτές. Εκτιμώ ότι θα μας βοηθήσουν οι διεθνείς τιμές. Δεν θα χρειαστεί να επιδοτούμε τόσο από τον προϋπολογισμό. Δεσμεύομαι ότι το πλαίσιο στήριξης που έχουμε εισάγει, θα συνεχιστεί», πρόσθεσε.

«Αν εφαρμοστούν ιδέες άλλων κομμάτων, θα τίναζαν την μπάνκα στον αέρα. Δεν θα βλέπαμε την επενδυτική βαθμίδα ούτε με το κυάλι. Έχουμε ευθύνη, ως πρωθυπουργός έχω ευθύνη. Το πρόγραμμά μας είναι κοστολογημένο. Θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους, να γλιτώσουμε από το τέλος επιτηδεύματος. Θα μου πείτε γιατί να σας πιστέψουν οι πολίτες; Διότι όσα δεσμεύτηκα το 2019 έχουν πραγματοποιηθεί», ανέφερε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα είμαστε πάρα πολλοί αυστηροί με την πάταξη της φοροδιαφυγής. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μας έχουν βοηθήσει πολύ σε αυτό».

«Είναι ανεντιμότητα το κόμμα που πετσόκοψε συντάξεις με τον νόμο Κατρούγκαλου, να έρχεται και να υπόσχεται αυξήσεις. Εγώ τι λέω; Ότι είχαμε αυξήσεις, κάποιοι δεν την είδαν λόγω προσωπικής διαφοράς. Του χρόνου θα δουν αύξηση 4%. Όσοι έχουν προσωπική διαφορά πήραν έκτακτο βοήθημα, με έμφαση στους χαμηλοσυνταξιούχους. Θα εξακολουθούμε να τους στηρίζουμε, μέχρι να σβήσει η προσωπική διαφορά. Οι συνταξιούχοι αυτοί να γνωρίζουν ότι από την επόμενη κυβέρνηση θα έχουν στήριξη. Θα διορθώσουμε εκ της πλαγίας οδού το έκτρωμα του νόμου Κατρούγκαλου», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης για τις συντάξεις.

Για τη 13η σύνταξη ανέφερε πως «ουσιαστικά έχει υπερκαλυφθεί με τα βοηθήματα και τις αυξήσεις». «Δημοσιονομικά πάμε καλύτερα από τους στόχους και τα χρήματα αυτά επιστρέφονται στους πολίτες όταν είμαστε σίγουροι ότι θα το κάνουμε με ασφάλεια».

Για την αύξηση των μισθών και τη δέσμευση για αύξηση των μισθών κατά 25%, είπε ότι χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις και μείωση της ανεργίας. Σημείωσε ότι όσο μειώνεται η ανεργία θα αναγκάζονται οι επιχειρηματίες να πληρώνουν περισσότερο.

«Η ίδια η οικονομία λύνει το πρόβλημα», υπογράμμισε. «Εμείς δεν θέλουμε το επίδομα να είναι υποκατάστατο της ανεργίας», ανέφερε. Για τον κόσμο της εργασίας στα νησιά ανέφερε ότι υπάρχει ζήτημα συνθηκών και σημείωσε ότι βελτιώνονται οι μισθοί. «Θα είμαστε πάρα πολύ σκληροί ως προς την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, ειδικά για τα παιδιά που δουλεύουν σεζόν. Ένα πολύ σημαντικό εργαλείο είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Δεν μπορεί ο εργοδότης να ισχυριστεί ότι δούλεψες λιγότερο», πρόσθεσε.

«Είμαι υπερήφανος που κρατήσαμε την κοινωνία όρθια στον κορονοϊό», είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο και ο κ. Τσίπρας τελείως άδειο. «Η δουλειά μου είναι να λύσω τα προβλήματα. Διαφορετικό αυτό από το να παρουσιάζεται η εικόνα μιας Ελλάδας κατάμαυρης. Στα σποτ του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και οι αγκινάρες είναι μαύρες. Το να παρουσιάζεται μια εικόνα κατάμαυρη από το παρελθόν δεν μας ταιριάζει», τόνισε, ενώ για το πρόγραμμα της ΝΔ είπε ότι είναι κοστολογημένο.

Ειδικά για το θέμα της στέγης και τα υψηλά ενοίκια, είπε ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα. «Το πρόγραμμα «Στέγη μου» απαντάει σε αυτή την ανάγκη. Πάει πολύ καλά. Θα το διπλασιάσω. Και αν είναι επιτυχημένο, θα δούμε ενδεχομένως να αυξήσουμε λίγο τα όρια και να αξιοποιήσουμε περιουσία του δημοσίου για κοινωνική παροχή», συμπλήρωσε, ενώ αναφέρθηκε σε δράσεις όπως το «Αλλάζω θερμοσίφωνα» και τα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη».

Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι μπορούν να το κοστολογήσουν ανεξάρτητοι οικονομολόγοι και πως η ΝΔ το κοστολογεί πάνω από 80 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στον «προσωπικό βοηθό» είπε ότι στοιχίζει 300 εκατ. ευρώ και είπε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ λέει για 70.000 προσωπικούς βοηθούς που εκτινάσσει το κόστος.

«Έβλεπα την ομιλία του κ. Τσίπρα το '14, το περιβόητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ίδιες λεξεις, ίδια εκφορά του λόγου. Δεν έμαθαν τίποτα και δεν ξέχασαν τίποτα. Μου έκανε εντύπωση. Τίποτα δεν άλλαξε. Εμείς μετά από τέσσερα χρόνια μάθαμε από τα λάθη μας. Αυτό δεν ισχύει για την άλλη πλευρά. Ο κ. Τσίπρας κρίνεται για την αξιοπιστία του», ανέφερε.

«Έχει κάνει καριέρα στις προσωπικές επιθέσεις ο κ. Τσίπρας. Χρησιμοποιώ το πρωθυπουργικό αεροπλάνο μόνο όταν δεν έχω άλλο τρόπο. Και ο κ. Τσίπρας το χρησιμοποιήσε κατά την προεκλογική εκστρατεία ως πρωθυπουργός και καλά έκανε. Ας αφήσουμε τις αστειότητες», πρόσθεσε.

«Κάποιοι δεν μπορούν να κρύψουν τη στενοχώρια τους που ο Κασιδιάρης δεν θα κατέβει στις εκλογές, ας κρατήσουν τα προσχήματα. Κάναμε ό,τι μας επιτρέπει το Σύνταγμα για να αποτρέψουμε τους μαχαιροβγάλτες να κατέβουν στις εκλογές, και είναι πολύ κρίμα που το κάναμε μόνοι μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθώ ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο από βουλευτές που δεν ανήκουν στη ΝΔ», είπε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη έχουμε πολλές διαφορές. Δεν χρειαζόμαστε έναν ασταθή συνασπισμό. Ναι, θέλουμε μία κυβέρνηση μονοκομματική αλλά όχι μονοχρωματική, το έχω αποδείξει αυτή την τετραετία και δέχθηκα κριτική. Διεύρυνα τη ΝΔ, αυτή τη δέσμευση ανέλαβα και υλοποίησα. Ο κ. Ανδρουλάκης δείχνει να έχει προσωπική εμμονή μαζί μου. Μου επιτίθεται προσωπικά και όχι στη Νέα Δημοκρατία. Είναι ολίγον προσωπικό και ολίγον εμμονικό. Δεν με έχει συναντήσει ποτέ, ενώ εγώ ήθελα. Ο κ. Ανδρουλάκης λέει πράγματα που δεν στέκουν. Δεν μπορεί το τρίτο κόμμα να καθορίσει ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός. Αυτός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε επίσης πως «Ο λαός με την ψήφο του θα καθορίσει ποιος θέλει να τον κυβερνήσει. Η κάλπη της 21ης Μαΐου είναι η μόνη κάλπη, είναι αυτή που θα κρίνει τα πάντα».

Δείτε τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σχετικές ειδήσεις