ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαμός στο πολιτικό σκηνικό με τα τοπικά νομίσματα του Τσακαλώτου - «Ωραία ιδέα», λέει ο Βαρουφάκης

Χαμός στο πολιτικό σκηνικό με τα τοπικά νομίσματα του Τσακαλώτου - «Ωραία ιδέα», λέει ο Βαρουφάκης

Ο Γιάνης Βαρουφάκης τοποθετήθηκε... θετικά, στο σχέδιο της ομάδας Τσακαλώτου για «τοπικό νόμισμα», μια πρόταση που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας.

Η πρόταση της ομάδας Τσακαλώτου που συντάχθηκε στις 12 Μαρτίου και δημοσιοποιήθηκε περίπου έναν μήνα αργότερα, έχει προκαλέσει καταιγισμό σχολίων στα social media και παραλληλισμό με την πρόταση Βαρουφάκη για το παράλληλο νόμισμα «Δήμητρα».

Συγκεκριμένα, μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα Commonality, που αποτελεί μία think tank συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάστηκε ένα παράλληλο κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο συνυπογράφουν κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας ήταν σφοδρή, με το κυβερνών κόμμα να κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του για νέες τυχοδιωτικές επιλογές και μάλιστα από υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τον επί τέσσερα χρόνια υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Τσίπρα. Η ΝΔ κάνει ευθεία σύγκριση με τις «Δήμητρες» του Γιάνη Βαρουφάκη, τον οποίο αναφέρει ως εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφέρει πως δεν πρέπει να επιτραπεί να παιχτεί ξανά το μέλλον της χώρας στα ζάρια.

Ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης... επιβεβαίωσε τη Νέα Δημοκρατία, αφού μίλησε αργότερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1.

Αν και ξεκαθάρισε ότι «για πληρωμή σε τοπικά νομίσματα καμία επικοινωνία δεν έχει υπάρξει και δεν θα υπάρξει με τον κ. Τσακαλώτο», συνεχίζοντας τόνισε:

«Για να στηθεί ένα τοπικό νόμισμα - που δεν είναι κακή ιδέα, το έχουμε και εμείς στο πρόγραμμά μας - χρειάζεται το "Δήμητρα" γιατί κάπου πρέπει να θεμελιωθεί. Γιατί με ρωτούν συνάδελφοί σας «δεν τινάξατε στον αέρα οποιαδήποτε προοπτική συνεργασίας με ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ με το "Δήμητρα" όχι το αντίθετο κάναμε». «Βάλαμε την βάση για μια πραγματική προοδευτική διακυβέρνηση που προφανώς δεν ενδιαφέρει τον κ. Τσίπρα», ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης.