ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Ο Τσίπρας συνέδεσε τις δημοσκοπήσεις με το Predator - Οι απειλές κι οι παρακολουθήσεις

Εκλογές 2023: Ο Τσίπρας συνέδεσε τις δημοσκοπήσεις με το Predator - Οι απειλές κι οι παρακολουθήσεις

Πολλές απορίες, αλλά και ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η σύνδεση των δημοσκοπήσεων με τις παρακολουθήσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο Open, ο Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που πληθαίνουν οι καταγγελίες για ανοιχτούς εκβιασμούς εργοδοτών, προς τους εργαζόμενους τους, για να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία.

«Είμαστε στην εποχή του Predator. Όλος ο κόσμος φοβάται. Γιατί να μπει κάποιος σε αυτή τη διαδικασία, στο να απαντήσει ότι θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, όταν σκέφτεται ότι μπορεί να τον ακούν και ότι θα τον καταγράψουν ότι δεν θα ψηφίσει Μητσοτάκη;», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτό τον τρόπο απάντησε στο ερώτημα γιατί οι ψηφοφόροι του κόμματος του δεν απαντούν στις δημοσκοπήσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια επίπλαστη -κατά τη γνώμη του- για τη διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί η παραπάνω τοποθέτηση να είναι κάπως υπερβολική, όμως από την Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι υπάρχουν δύο δεδομένα. Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ υποεκπροσωπείται διαχρονικά στις δημοσκοπήσεις. Και αυτό είναι γεγονός που μπορεί να επαληθεύσει με μια απλή αναδρομή στα δημοσκοπικά ευρήματα πριν από τις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων 11 ετών και στο αποτέλεσμα της κάλπης.

Δεύτερον, ο Αλέξης Τσίπρας δεν το έβγαλε αυτό από το μυαλό του. Είναι σαφές ότι τέτοιες ιστορίες έχουν φτάσει στα αυτιά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που πραγματοποιεί με τους πολίτες στις περιοδείες του.

Όμως, το μείζον πρόβλημα δεν είναι ο λόγος που οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν απαντούν στις δημοσκοπήσεις. Το θέμα είναι ότι στην Κουμουνδούρου φτάνουν καθημερινά καταγγελίες από εργαζόμενους που αναφέρουν ότι τα αφεντικά τους, ανοιχτά τους δηλώνουν ότι αν δεν ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία για να κερδίσει τις εκλογές, τότε θα «υπάρχει πρόβλημα».

Και εδώ, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι αυτό συμβαίνει όντως. Άλλωστε, είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από τον CEO ασφαλιστικής εταιρίας, που μπροστά στις κάμερες και στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, έκανε ακριβώς αυτό το πράγμα.

Και μπορεί ο υπουργός να είπε ότι ήταν ένα εμφανές αστείο, όμως οι άνθρωποι που δυστυχώς «εξαρτώνται από τον μισθό τους» -όπως είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης- είναι σαφές ότι δεν βρίσκουν τόσο «αστείες» τέτοιου είδους προτροπές, έστω και αν αυτές γίνονται υπό τον «μανδύα» του χιούμορ.

Με βάση τα παραπάνω, αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να αναδείξει, είναι πως με ενεργό το Predator, αλλά και το δίκτυο παρακολουθήσεων της ΕΥΠ και με εκβιασμούς που θυμίζουν τη δεκαετία του ’60, η προεκλογική διαδικασία δεν εξελίσσεται ιδιαίτερα ομαλά.