ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Άνοιγμα Τσίπρα στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους μέσω υποκλοπών

Εκλογές 2023: Άνοιγμα Τσίπρα στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους μέσω υποκλοπών

Άνοιγμα προς τους φιλελεύθερους και τους λαϊκοδεξιούς ψηφοφόρους πραγματοποίησε από τη Λάρισα, ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τους να τιμωρήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την συνολική πολιτική που εφάρμοσε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά κυρίως για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, επιδιώκοντας να ενεργοποιήσει τα δημοκρατικά τους αντανακλαστικά.

Για να φτάσει η Νέα Δημοκρατία από το 28% του 2015, στο 40% το καλοκαίρι του 2019, χρειάστηκαν να δημιουργηθούν αρκετές κοινωνικές συμμαχίες από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι προφανές πως οι «ταγμένοι» ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, δεν επαρκούσαν για να γίνει αυτό το εκλογικό «άλμα».

Αυτό το μέτωπο που σχηματίστηκε περιλάμβανε από κεντροαριστερούς και φιλελεύθερους πολίτες, μέχρι «σκληρούς» δεξιούς και ανοιχτά «ακροδεξιούς», που συντάχτηκαν με την Πειραιώς γιατί ήθελαν να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία – για διαφορετικούς λόγους η κάθε πλευρά.

Φαίνεται, όμως, ότι αυτή η κοινωνική συμμαχία του 2019, έχει διαρραγεί για τα καλά. Και ένα από τα βασικά σημεία που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για να συμβεί αυτό, είναι ο χειρισμός σε θέματα κράτους δικαίου από την πλευρά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και ειδικά η υπόθεση των παρακολουθήσεων, που έχει προκαλέσει προβληματισμό στους φιλελεύθερους και τους κεντροαριστερούς που στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία.

Επομένως, μοιάζει απολύτως λογικό το ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να απευθυνθεί σε αυτούς τους πολίτες, πατώντας ακριβώς πάνω στην ιστορία των υποκλοπών.

«Απευθύνομαι σε κάθε δημοκρατικό πολίτη και τον ρωτώ: Σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσει για τη δημοκρατία ή για τον κακοποιητή της; Θα δώσει τη δυνατότητα στον κύριο Μητσοτάκη λευκή επιταγή να νομιμοποιήσει και να συνεχίσει ακόμη πιο ανεξέλεγκτος και αλαζονικός τις πρακτικές παρακράτους;», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, όμως, απευθύνθηκε και στην λαϊκοδεξιά, καραμνανλική πτέρυγα των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας τους τη στάση καταδίκης που επεφύλαξε ο πρώην Κώστας Καραμανλής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, μέσω της βαρυσήμαντης παρέμβασης που είχε κάνει από τα Ανώγεια της Κρήτης.

«Απευθύνομαι σήμερα και στους συντηρητικούς πολίτες της ΝΔ. Αυτούς που άκουσαν με προσοχή όσα δήλωσε ακόμη και ο πρώην Πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ότι είναι παράνομο, αντιδημοκρατικό και αδιανόητο και δεν υπάρχει κανένα απόρρητο μπροστά στην ανάγκη της κάθαρσης (...) Και τους ρωτώ: Θα ξεπλύνετε αυτή τη ντροπή για τη δημοκρατία και για τη παράταξή σας;», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Είναι προφανές πως ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να κερδίσει τη στήριξη των κεντροδεξιών ψηφοφόρων. Γι αυτό άλλωστε τοποθέτησε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο, αλλά και γι αυτό εφορμά συχνά σε «γαλάζια κάστρα» της περιφέρειας.