ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023 - Νίκος Δένδιας: Δεν έχουμε plan b - Ζητάμε αυτοδυναμία

Εκλογές 2023 - Νίκος Δένδιας: Δεν έχουμε plan b - Ζητάμε αυτοδυναμία

Εκλογές 2023«Δεν έχουμε τέτοιο σενάριο. Δεν κατεβαίνουμε στις εκλογές με σενάριο μη αυτοδυναμίας. Κι αν αρχίσω και το συζητάω τώρα θα υποσκάψω τη θέση μας», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών. 

Την θέση της Νέας Δημοκρατίας για αυτοδυναμία στις εκλογές της 21ης Μαΐου εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας καλεσμένος σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Action 24, απορρίπτοντας τις μετεκλογικές συνεργασίες με τα υπόλοιπα κόμματα.

«Δεν έχουμε τέτοιο σενάριο. Δεν κατεβαίνουμε στις εκλογές με σενάριο μη αυτοδυναμίας. Κι αν αρχίσω και το συζητάω τώρα θα υποσκάψω τη θέση μας», είπε αρχικά ο υπουργός Εξωτερικών.

«Εμείς έχουμε μια πρόταση με τρία σκέλη. Εκλογικός νόμος, ενισχυμένη αναλογική, αυτό λέμε εμείς. Κόμμα, Νέα Δημοκρατία, όχι συνασπισμός κομμάτων, Αρχηγός, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Προφανώς πρέπει να κερδίσουμε τις εκλογές για να γίνει αυτό», πρόσθεσε.

«Από εκεί και πέρα, δεν μπαίνουμε σε κάποια λογική συνεργασιών, δεν βάζουμε εναλλακτικά στον ψηφοφόρο αν δε συμβεί αυτό σου προτείνουμε αυτό ή το άλλο. Έχουμε μία πολύ καθαρή πρόταση από την αρχή σε ανύποπτο χρόνο, αυτό καταθέτουμε προς κρίση και περιμένουμε την κρίση του αφεντικού μας. Ποιος είναι το αφεντικό μας; Η ελληνική κοινωνία», εξήγησε ο κ. Δένδιας.

Σε ερώτηση για το εάν η Νέα Δημοκρατία έχει plan b σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο υποψήφιος βουλευτής στον Νότιο Τομέα Αθηνών απάντησε «Δεν παίζουμε πόκερ. Δεν πας με plan b τότε ενυποθηκεύεις μόνος σου τη θέση την οποία έχεις. Είναι δυνατόν να λες στον ελληνικό λαό, ναι αλλά αν δε με βγάλεις πρώτο θα κάνω εκείνο αν δε με βγάλεις έτσι θα κάνω αυτό, δεν είναι πολιτική αυτό».

«Ο λαός θέλει να ξέρει τις θέσεις μας. Δεν του καταθέτουμε πρόταση συνεργασίας με άλλα κόμματα, του καταθέτουμε την πρόταση που πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον του».

Για το εάν αυτό το μήνυμα είναι πρώτης κάλπης ο κ. Δένδιας είπε, «Θα ευχόμουν να είναι πρώτης κάλπης, καταλαβαίνω από τους αριθμούς, τις δημοσκοπήσεις και την πραγματικότητα ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο. Είναι καλό να τελειώνουμε με την απλή αναλογική».

«Πόσο θα μπορούσε να κυβερνήσει μία οριακή κυβέρνηση 2-3 κομμάτων με 151-152 βουλευτές, δεν στέκουν αυτά τα πράγματα. Θυμάμαι τι σημαίνει να έχεις πλειοψηφία ενός βουλευτή, όπως στην κυβέρνηση του 2009 όταν ήμουν υπουργός Δικαιοσύνης», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.