ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023 - Ειρήνη Χιώτη, υπ. βουλευτής ΝΔ: Αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών

Εκλογές 2023 - Ειρήνη Χιώτη, υπ. βουλευτής ΝΔ: Αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών
Η Ειρήνη Χιώτη, υποψήφια βουλευτής στον Πειραιά, με τη Νέα Δημοκρατία

Η Ειρήνη Χιώτη, δικηγόρος, αποφάσισε να πολιτευτεί στον Πειραιά, με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ως υποψήφια βουλευτής. Έχοντας γνώση των πολιτικών πραγμάτων και της δημόσιας διοίκησης, αφού έχει διατελέσει επιστημονική σύμβουλος βουλευτή και υπουργού, ενώ ήταν και Γενική Γραμματέας στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας, με τα κοινά ασχολείται από πολύ νωρίς, όπως και με τα του τόπου της, της Λακωνίας, αφού είναι ιδρύτρια της εφημερίδας Λακωνικός Τύπος. 

Στη συνέντευξή της στο Newsbomb.gr, λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές, η Ειρήνη Χιώτη αναλύει το πλάνο της, εξηγεί ποιο είναι το διακύβευμα της κρίσιμης αναμέτρησης ενώ αναφέρεται και σε νομικά ζητήματα, δεδομένης της εμπειρίας της στην περιβαλλοντική προστασία και στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών.

Newsbomb.gr: Κυρία Χιώτη, αρχικά θα ήθελα να σας ρωτήσω για το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών. Γιατί ο κόσμος να δώσει την ψήφο του στη Νέα Δημοκρατία; Σε αυτό το πλαίσιο, πώς θα αξιολογούσατε το κυβερνητικό έργο της τελευταίας τετραετίας;

Ειρήνη Χιώτη: Η Νέα Δημοκρατία τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, κατάφερε και αντιμετώπισε με επιτυχία, την πλέον εφιαλτική κατάσταση που έχει αντιμετωπίσει κυβέρνηση εδώ και δεκαετίες. Μιλάμε για τρεις ασύμμετρες απειλές, τρεις ευθείες επιθέσεις κατά της κοινωνίας και της πατρίδας που όμοια της δεν είχαμε ζήσει για πάρα πολλά χρόνια.

Ο υβριδικός πόλεμος από την Τουρκία, με τον Ερντογάν να χρησιμοποιεί ως προμετωπίδα χιλιάδες μετανάστες προκειμένου να σπάσει την αμυντική γραμμή της πατρίδας μας στον Έβρο. Ο υγειονομικός «πόλεμος» της πανδημίας, που κυριολεκτικά λύγισε ολόκληρο τον πλανήτη. Ένα γεγονός πρωτοφανές όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο εδώ και έναν αιώνα. Και τέλος, ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπου επέτεινε την παγκόσμια κρίση πριν καλά – καλά επουλωθούν οι πληγές από την πανδημία.

Πάρα αυτή την τριπλή επίθεση, η Νέα Δημοκρατία κράτησε την Ελλάδα όρθια. Αποδείχτηκε ότι η ψήφος των Ελλήνων το 2019 ήταν όχι απλά ψήφος επιλογής, αλλά “ψήφος σωτηρίας” για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Εάν λοιπόν μία κυβέρνηση κατάφερε να ανταπεξέλθει σε αυτού του είδους τις απειλές, φανταστείτε τι μπορεί να καταφέρει σε συνθήκες παγκόσμιας ομαλότητας. Γι’ αυτό ακριβώς είμαι πεπεισμένη, ότι η Νέα Δημοκρατία θα κατακτήσει την αυτοδυναμία.

Για τον Πειραιά όπου πολιτεύεστε, ποιες θα ήταν οι πρώτες σας προτεραιότητες και ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει;

Ο Πειραιάς είναι η πόλη που έχει καταφέρει να συνδυάσει τα καλύτερα στοιχεία της πατρίδας μας, γι’ αυτό ακριβώς είναι υπέροχη αλλά και ιδιαίτερη. Κατά τη γνώμη μου, είναι η μοναδική μεγαλούπολη που διατηρεί ένα κράμα αστικότητας και λαϊκότητας, έναν ξεχωριστό συνδυασμό πολιτιστικής ταυτότητας.

Ο πειραιώτης δεν είναι ούτε «αριθμός», ούτε «στατιστικό στοιχείο». Είναι άνθρωπος με χαρακτήρα, προσωπικότητα, ταυτότητα που ξεχωρίζει όπου κι αν βρεθεί. Το μυστικό κατά τη γνώμη μου έγκειται στον τρόπο με τον οποίο όλες οι κοινότητες, οι Λάκωνες, οι Μανιάτες, οι Κρητικοί, οι νησιώτες μας κράτησαν την πολιτιστική τους κληρονομιά όρθια, όχι όμως ως στοιχείο «διχασμού», αλλά ως πολύτιμη συνεισφορά την Πειραϊκή κοινωνία. Ο Πειραιάς πρέπει να είναι το μοναδικό παράδειγμα παγκοσμίως, όπου η αυτονομία και η ιδιαιτερότητα κάθε κοινότητας, έγινε στοιχειό προκοπής, κοινωνικής συνοχής, αλληλεγγύης. Γι’ αυτό οι πειραιώτες λατρεύουν τον Πειραιά, γι’ αυτό όποιος έρχεται στον Πειραιά και τον γνωρίζει, μαγεύεται.

Σήμερα το κύριο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, είναι η μετατροπή του Πειραιά από πόλη- «πύλη», σε «κέντρο». Οι μεγάλες επενδύσεις που έχουν ήδη επιτευχθεί και η ανάπτυξη τομέων όπως η κρουαζιέρα, δεν μπορούν να μην επιφέρουν καρπούς για όλους τους πειραιώτες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ολόκληρη την πειραϊκή οικονομία.

Σοβαρές υποδομές όπως το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων αλλά και τα ανταποδοτικά της σύμβασης με την COSCO θα αποφέρουν όχι μόνο νέες θέσεις εργασίας για τους νέους του Πειραιά αλλά θα επιτύχουν την προσέλκυση και παγκόσμιας εμβέλειας δράσεων και εκδηλώσεων που σήμερα λείπουν.

Επίσης τα εκατομμύρια διελεύσεων στο λιμάνι, θα πρέπει να αφήνουν ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα σε ολόκληρη την πειραϊκή αγορά. Η εξειδικευμένη κατάρτιση για 200.000 σε νέους κλάδους του τουρισμού θα βοηθήσει σημαντικά σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και να είστε σίγουροι, ότι θα το κερδίσουμε.

Ασχολείστε επίσης ενεργά με τη μάχιμη δικηγορία και δη με τα περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως και με τις φυσικές καταστροφές. Νομικά, θεωρείτε ότι θωρακίζεται επαρκώς το περιβάλλον, δεδομένων των εκτεταμένων φυσικών καταστροφών και πυρκαγιών των τελευταίων ετών;

Πράγματι στο παρελθόν κλήθηκα να συμμετάσχω ως γενική γραμματέας της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των ολέθριων πυρκαγιών του 2007 στην ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Λακωνία και ήρθα αντιμέτωπη με εξαιρετικά έκτακτες όσο και δυσάρεστες συνθήκες. Επίσης χειρίστηκα επαγγελματικά ζητήματα που σχετίζονται με τα σύγχρονα μοντέλα διαχείρισης απορριμμάτων και ήρθα αντιμέτωπη με τις δυσκολίες ερμηνείας, εφαρμογής και προσαρμογής στις ευρωπαϊκές επιταγές.

Θα συμφωνήσουμε όλοι πως η υπεράσπιση του φυσικού κάλλους της Ελλάδας, είναι υποχρέωση κάθε κυβέρνησης, κάθε πολιτικού. Έχουμε μία υπέροχη χώρα, οφείλουμε να την διαφυλάξουμε. Ακόμα περισσότερο, η απαράμιλλη ομορφιά του Πειραιά θα πρέπει να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο.

Σε αυτόν τον τομέα λοιπόν, θα καταθέσω ταπεινά την εμπειρία και την τεχνογνωσία μου, ώστε ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο να αναβαθμιστεί και να γίνει πόλος έλξης για τους επισκέπτες και φυσικά τόπος απόλαυσης για τους πειραιώτες.

Υπάρχουν άλλωστε εφαρμοσμένα μοντέλα διεθνώς τα οποία μπορούμε να υιοθετήσουμε ώστε να μετατρέψουμε κάθε παραλία, σε υπόδειγμα και να διασφαλίσουμε με τις απαραίτητες επενδύσεις ότι η θάλασσα του Πειραιά θα είναι καθάρια «γαλάζια», κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Είναι κοινός τόπος ότι το μεγάλο πρόβλημα με την ελληνική Δικαιοσύνη είναι η μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή της, λόγω του τρόπου λειτουργίας των δικαστηρίων. Αυτή την τετραετία δεν έγινε τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση – θεωρείτε ότι βρίσκεται στο πλάνο του κόμματός σας η βελτίωση αυτής της κατάστασης;

Δεν ισχυρίζεται κανείς ότι όλα έγιναν όπως έπρεπε ή με την ταχύτητα που υπαγορεύουν οι ανάγκες των πολιτών. Ωστόσο, θεωρώ ότι έχουν μπει οι πρώτες βάσεις για να οικοδομήσουμε την ερχόμενη τετραετία το μοντέλο που μας αξίζει. Αφενός, με το νέο Δικαστικό Χάρτη στη Διοικητική, Αστική και Ποινική Δικαιοσύνη που έχει στόχο να σταματήσουν οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην απονομή δικαίου και να συμβάλει σε μία ορθολογική γεωγραφική ανακατανομή των δικαστηρίων. Αφετέρου, με την Ψηφιακή Στρατηγική για τη Δικαιοσύνη καθώς και με την ενίσχυση στο ανθρώπινο δυναμικό, πιστεύω πως και η λειτουργία της Δικαιοσύνης θα εξορθολογιστεί.

Για ποιον λόγο να ψηφίσει εσάς, κάποιος πειραιώτης νεοδημοκράτης ψηφοφόρος; Και τι θα ήταν αυτό που θα λέγατε σε κάποιον αναποφάσιστο συμπολίτη σας; Εφόσον εκλεγείτε, σε ποιους τομείς θα θέλατε να ασχοληθείτε;

Το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στον Πειραιά, είναι πραγματικά υποδειγματικό. Διαθέτει άξια και δοκιμασμένα στελέχη που έχουν αποδείξει την αξία τους σε θέσεις ευθύνης.

Είναι τιμή μου να είμαι συνυποψήφια με αυτές τις πολιτικές προσωπικότητες. Σε αυτή την άξια πολιτική σύνθεση λοιπόν, θέτω και την δική μου υποψηφιότητα στην κρίση των πειραιωτών, ως εργαζόμενη μητέρα, ως μάχιμη δικηγόρος, με την εμπειρία που έχω αποκτήσει μετά από δεκαετίες εμπλοκής με τα κοινά από διάφορες θέσεις. Με την ίδια αγάπη, την ίδια μαχητικότητα και την γνώση όχι μόνο των προβλημάτων αλλά και των λύσεων, θα υπηρετήσω τον Πειραιά, εάν οι πειραιώτες με τιμήσουν με την ψήφο τους.