ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού ψηφίζω: Σε ποιο σχολείο πρέπει να πάτε - Δείτε τα εκλογικά τμήματα

Πού ψηφίζω: Σε ποιο σχολείο πρέπει να πάτε - Δείτε τα εκλογικά τμήματα
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Πού ψηφίζω: Με ένα κλικ βρείτε το εκλογικό σας κέντρο για να ψηφίσετε στις Εκλογές 2023.

Σε λίγη ώρα ανοίγουν οι κάλπες, έτσι ώστε οι πολίτες να ψηφίσουν στις Εκλογές 2023. Το ερώτημα «πού ψηφίζω» είναι το πιο διαδεδομένο αυτές τις ημέρες και η απάντηση δίνεται εύκολα και γρήγορα, απλά και μόνο με ένα κλικ.

Η εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών στο mpp.ypes.gov.gr, δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να βρει το εκλογικό κέντρο στο οποίο ψηφίζει, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Μέσα από το mpp.ypes.gov.gr, ο πολίτης εισάγει τα στοιχεία του και έτσι βρίσκει επακριβώς το εκλογικό τμήμα στο οποίο είναι εγγεγραμμένος έτσι ώστε να ψηφίσει στις εκλογές 2023.

Ακόμα και αν ο πολίτης δεν θυμάται τον ειδικό εκλογικό αριθμό του, συμπληρώνοντας το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το όνομα μητρός θα του επιστραφούν επακριβώς όλα τα αποτελέσματα. Έτσι, με μερικά κλικ πληροφορείται κανείς και τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό αλλά και τον κωδικό του Εκλογικού Διαμερίσματος. Το Εκλογικό Τμήμα αναγράφεται λεπτομερώς και μάλιστα παρέχεται η δυνατότητα να το βρει κανείς και στον χάρτη πατώντας πάνω στη σχετική ένδειξη.

Συνολικά τα Εκλογικά Τμήματα για τις Εκλογές 2023 είναι 21.628 και έχουν γνωστοποιηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών. Τα βασικά Εκλογικά Τμήματα είναι 21.197, ενώ τα Εκλογικά Τμήματα για τους Ετεροδημότες είναι 332. Σε αυτά, προστίθενται και τα 99 Εκλογικά Τμήματα εκτός Ελλάδας, τα οποία λειτουργούν έτσι ώστε να ψηφίσουν οι Έλληνες του Εξωτερικού.

Μάθε πού ψηφίζεις στις εκλογές με ένα κλικ

Για να βρείτε πού ψηφίζετε, μπαίνετε στη διεύθυνση https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/

Συμπληρώνετε το επώνυμο και τα πρώτα στοιχεία από το όνομά σας, αλλά και τα ονόματα του πατέρα και της μητέρας σας. Ακόμη, προσθέτετε την χρονολογία γέννησή σας.

Εναλλακτικά – εφόσον το θυμάστε – συμπληρώνετε μόνο τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό (E.E.A.) και το επώνυμό σας.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών «σύμφωνα με το ΠΔ 26/2012, οι εκλογικοί κατάλογοι συντάσσονται με ευθύνη των Δήμων και αντλούνται από το τηρούμενο σε αυτούς δημοτολόγιο. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο λάθος, παρακαλείστε να επικοινωνήσετε για τη διόρθωσή του με τον Δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είστε γραμμένος/η».

Οι ετεροδημότες

Οι εκλογές της 21ης Μάϊου 2023 θα είναι οι πρώτες κατά τις οποίες οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους, αρκεί να έχουν κάνει αίτηση τουλάχιστον 12 ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών στην εφαρμογή apodimoi.gov.gr.

ΟΛΑ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023