ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βασίλης Κικίλιας στο Newsbomb.gr: Είμαι πολύ περήφανος για τα δύο χρόνια στο υπουργείο Υγείας

Βασίλης Κικίλιας στο Newsbomb.gr: Είμαι πολύ περήφανος για τα δύο χρόνια στο υπουργείο Υγείας
Ο Βασίλης Κικίλιας μίλησε στο Newsbomb.gr και την Αμαλία Κάτζου για όλους και για όλα
Newsbomb.gr

Εκλογές 2023: Ο υπουργός Τουρισμού και υποψήφιος βουλευτής στην Α' Αθηνών Βασίλης Κικίλιας σε μία συνέντευξη επί παντός επιστητού στο Newsbomb.gr 

Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 ο υπουργός Τουρισμός και ο υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Α' Αθηνών, Βασίλης Κικίλιας άνοιξε τα χαρτιά του στο Newsbomb.gr και την Αμαλία Κάτζου.

Στο ερώτημα για ποιο λόγο οι πολίτες να εμπιστευτούν με την ψήφο τους τη ΝΔ και τον ίδιο, ο υπουργός Τουρισμού απάντησε:

«Είναι μία εποχή στον πλανήτη και στην Ελλάδα που γέννησε και γεννά κρίσεις. Σε αυτές τις πολύ σημαντικές κρίσιμες στιγμές και εποχές κλήθηκε η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και εγώ ως υπουργός Υγείας και υπουργός Τουρισμού να διαχειριστούμε και να αντιμετωπίσουμε ότι πιο σημαντικό, να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή σε μία παγκόσμια κρίση υγείας και να μείνουμε όρθιοι, όπως δεν έμειναν άλλες χώρες και τα καταφέραμε να δώσουμε τη δυνατότητα στη μέση ελληνική οικογένεια να έχει ποιότητα ζωής αλλά και έσοδα και αυτό το κάναμε παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση με τον τρόπου που έφεραν έσοδα ο τουρισμός και η ανάπτυξη και οι ταξιδιώτες που πλέον είναι στην Ελλάδα δώδεκα μήνες τον χρόνο, οπότε, στις κρίσεις απαντήσαμε στηρίζοντας την κοινωνία και τους ανθρώπους.

Δώσαμε την δυνατότητα οι συμπολίτες μας να πάρουν ανάσα μετά από πολλά χρόνια ανασφάλειας και προβλημάτων σε σχέση και με τα προηγούμενα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ και ζητάμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε το έργο μας αυξάνοντας μισθούς και συντάξεις μειώνοντας κι άλλο φόρους και εισφορές και στηρίζοντας την κοινωνία».

«Δεν κοιμήθηκα δύο χρόνια»

Η συζήτηση στη συνέχεια πηγαίνει στην πανδημία και στο κατά πόσο το υπουργείο Υγείας έκανε πραγματικά ό,τι μπορούσε, εν μέσω πολλών επικρίσεων από την αντιπολίτευση.

«Θεωρώ πολύ μεγάλη επιτυχία ότι μπορέσαμε στα πρώτα κύματα της πανδημίας να συνασπίσουμε και να αθροίσουμε όλες τις δυνάμεις τις επιστημονικές όλες τις δυνάμεις τις υγειονομικές και ένα μίνιμουμ συνεννόησης από την αντιπολίτευση ειδικά στην αρχή της πανδημίας που κανείς δεν ήξερε τι έρχεται. Νομίζω το μυστικό στην επιτυχία ήταν ότι ήταν ένα εθνικό θέμα πολύ πάνω από τα κόμματα και τη μικροπολιτική με διακύβευμα την αξία της ανθρώπινης ζωής. Στη συνέχεια δυστυχώς τα πράγματα κύλησαν στο επίπεδο των αντεγκλήσεων που γενικά εγώ δεν τις πιστεύω και τις κράτησα και μακριά και από τον τουρισμό με τα γνωστά αποτελέσματα, 17,6 δις ευρώ έσοδα το 2022 και φέτος νομίζω θα ξεπεράσουμε τα 18,5 δις ενδεχομένως να φτάσουμε τα 19 δις ευρώ έσοδα από τον τουρισμό».

«Είμαστε πολύ περήφανοι και ζητούμε να κριθούμε για αυτή την προσπάθεια και για να είμαι αντικειμενικός και σωστός σε σχέση και με αυτά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ», θα πει στη συνέχεια.

Για το εάν φοβήθηκε απάντησε: «Δεν κοιμήθηκα δύο χρόνια», ενώ σε ό,τι αφορά την πιο δύσκολη στιγμή στο υπουργείο Υγείας εξήγησε πως: «Όταν έβλεπα κραταιές χώρες και συστήματα υγείας να καταρρέουν και σκεφτόμουν τι θα κάνουμε με το εθνικό σύστημα υγείας και πως θα μπορέσω, φυσικά υπό τις οδηγίες του πρωθυπουργού και σε συνεργασία με την κυβέρνηση να κρατήσω το σύστημα όρθιο και να σώσουμε ανθρώπινες ζωές».

«Παλέψαμε και για έναν ακόμα άνθρωπο αν μπορεί να σωθεί. Ξεχείλιζε ο ιός σάρωσε όλες τις χώρες του πλανήτη και λειτούργησε το μοντέλο, κατάφεραν να νοσηλευτούν άποροι άνθρωποι. Είμαι πολύ περήφανος για τα δυο χρόνια στο υπουργείο υγείας», τονίζει και συμπληρώνει «Ο κόσμος έκανε μεγάλες θυσίες αλλά και η ελληνική κυβέρνηση έδωσε 42 δις ευρώ για να στηρίξει κοινωνία και οικονομία και οι υγειονομικοί ξανα πρόβαλαν μπροστά ως πρότυπα για την ελληνική κοινωνία και την δουλειά που έκαναν ασταμάτητα. Είναι η πιο συγκλονιστική εμπειρία που έχω ζήσει στη ζωή μου. Τεράστιο τίμημα, το πλήρωσα με χαρά προκειμένου να προστατέψουμε την κοινωνία».

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Τουρισμού και την δράση του ο Βασίλης Κικίλιας αρχικά επισημαίνει πως: «Οι λαϊκές συνοικίες της Αθήνας, ο λαϊκός κόσμος και η μεσαία τάξη είναι η πλειοψηφία της κοινωνίας μας και κατά κύριο λόγο αυτούς υπηρετώ. Τους πολλούς. Αυτή είναι η δημοκρατία να μπορείς να είσαι δημόσιος λειτουργός των συμφερόντων των συμπολιτών σου».

Για τους ελέγχους στον κλάδο και τις θέσεις εργασίας τόνισε ότι: «Αυτοί που δεν σεβάστηκαν τους εργαζόμενους το πλήρωσαν ακριβά, για να γίνουν παράδειγμα προς αποφυγή. Χαίρομαι και χαιρετίζω την συμφωνία των εργοδοτών με τους εργαζόμενους για υποχρεωτική κλαδική σύμβαση εργασίας στον τουρισμό, με αύξηση 10,5% στον μισθό τα επόμενα χρόνια. Δημιουργήσαμε 300.000 νέες θέσεις εργασίας και πιο καλά πληρωμένες δουλειές αυτά τα 4 χρόνια και η πρώτη προτεραιότητά μας είναι οι εργαζόμενοι και ο σεβασμός και η εκτίμηση προς αυτούς αλλά και το να παίρνουν κομμάτι του υπέρ-πλεονάσματος».

Μετρήσιμα αποτελέσματα στον τουρισμό

Με την συζήτηση να επιστρέφει στις εκλογές της Κυριακής, στην ερώτηση για το εάν η χώρα θα πηγαίνει σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις προκειμένου να επιτευχθεί η αυτοδυναμία που αποζητά η Νέα Δημοκρατία, ο υπουργός σημείωσε,

«Η κάλπη της 21ης Μαΐου είναι πολύ κρίσιμη. Καλώ να πάνε να ψηφίσουν μαζικά, ειδικά οι Αθηναίοι, να πάρουν θέση στο παρόν και το μέλλον τους στην ανώτερη στιγμή της δημοκρατίας που τους ανήκει. Οι θέσεις των πολιτικών είναι δανεικές. Εμείς μιλάμε για σταθερές κυβερνήσεις και αυτοδυναμία όχι από αλαζονεία ή εμμονή. Σε εποχές που αντιμετωπίζουμε κρίσεις, χρειάζονται σταθερές κυβερνήσεις με ξεκάθαρο πρόσημο και ευλυγισία για να φύγουν μπροστά και εμείς λέμε ότι μπορούμε να το κάνουμε με καλύτερους μισθούς και λιγότερες εισφορές και ποιότητα ζωής. Ήταν μία τετραετία σκληρής δουλειάς και ζητάμε να κριθούμε από τη δουλειά μας και όχι από τα λόγια, δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος που διοικεί να μην κάνει λάθη. Έγιναν λάθη, τα αναγνωρίσαμε και πήραμε και το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί».

«Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει απορρίψει με επιχειρηματολογία που δεν επιτρέπει πλέον συνεργασία και μετά από πολλές φορές που ακούσαμε την άρνηση, ο πρωθυπουργός είπε ότι εφόσον δεν υπάρχει πολιτική σύγκλιση δεν μιλάμε για συνεργασίες», συνεχίζει. «Η απλή αναλογική είναι ένα μπουρλότο στα θεμέλια της σταθερότητας. Όταν φτάσουμε στην δεύτερη κάλπη θα δούμε πως θα κινηθούμε, η κρίσιμη μάχη είναι τώρα».

Σε ερώτηση για το εάν θα ήθελε να παραμείνει υπουργός Τουρισμού ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρει: «Τίμησα την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και στις δύο θέσεις με τεράστια την αίσθηση της ευθύνης και περηφάνια. Η χώρα έγινε ξανά ασφαλής προορισμός, μας εμπιστεύτηκε ο πλανήτης και αυτό έδωσε πλεόνασμα τουριστικού προϊόντος».

Παράλληλα συμπληρώνει, πως ενώ κάποιοι υποτιμούσαν το υπουργείο Τουρισμού, αποδείχθηκε ένα κρίσιμο υπουργείο με «μετρήσιμα αποτελέσματα για την κοινωνία και την οικονομία».

«Αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει ότι θέλει να μείνω στο υπουργείο Τουρισμού, θα γίνει, εάν αποφασίσει ότι πρέπει να πάω αλλού, θα πάω, το κριτήριο είναι η ψήφος και η στήριξη της ελληνικής κοινωνίας».

«Εγώ εκλέγομαι στην Α Αθήνας σε μία πολύπαθη περιοχή, αλλά νομίζω ότι έκανα πολλή δουλειά για να στηρίξω την κοινωνία και ζητάω τον έναν από τους τέσσερις σταυρούς των συμπολιτών μου και το κάνω με το χέρι στην καρδιά και με την αίσθηση ότι τους υπηρέτησα εντίμως. Ζω και κινούμαι στην Αθήνα, εκεί έπαιξα μπάσκετ και είμαι και στα εύκολα και στα δύσκολα στις γειτονιές της Αθήνας», καταλήγει ο υπουργός Τουρισμού.