ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: Δεν είμαστε φίλοι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε συνέντευξη τρεις μέρες πριν τις εκλογές στη Φαίη Σκορδά και στον ΣΚΑΪ

Μία ανάσα πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και συγκεκριμένα στην εκομπή «Πρωινό μας» με τη Φαίη Σκορδά.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι «έχει έλλειψη ενσυναίσθησης», τονίζοντας ότι έχει διαφορετικές αντιλήψεις με εκείνον, «αλλά έχουμε πολιτικό πολιτισμό».

«Με τον κ. Μητσοτάκη δεν είμαστε φίλοι, είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι. Κάνω πολιτική κριτική. Έχει έλλειψη ενσυναίσθησης. Πρέπει αυτός που σε κυβερνάει πρέπει να έχει κάποια χαρακτηριστικά. Η φιλελεύθερη αντίληψη λέει ότι το κράτος πρέπει να διακοσμητικό. Το νερό δεν μπορεί να είναι ιδιωτικό».

«Η πολιτική αντιπαράθεση είναι καλύτερη από τη δεκαετία του ’80. Υπήρχε μεγάλη ένταση. Έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τον κ. Μητσοτάκη, αλλά έχουμε ένα πολιτικό πολιτισμό. Στην προσωπική μας σχέση θα πούμε και μια καλημέρα».

Για τον Διονύση Σαββόπουλο, ο οποίος εξέφρασε ελπίδα για αυτοδυναμία της ΝΔ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να έχει την άποψή του. Έχει το δικαίωμα και να αλλάζει. Η πολιτική του τοποθέτηση, ωστόσο, δεν έχει αλλάξει. Και να έχει αλλάξει είναι δικαίωμά του. Αν είναι φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, δικαίωμά του να πει ό,τι θέλει. Μόνο αγάπη και εκτίμηση. Υπάρχουν καλλιτέχνες που υποστηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι, ωστόσο, είχαν μεγάλο θέμα να εκφραστούν. Υπήρχε μπούλινγκ από τα ΜΜΕ».

Όσον αφορά το σοβαρό ζήτημα της κακοποίησης γυναικών αλλά και των γυναικοκτονιών, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Πρέπει να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να καταγγέλλουν την κακοποίηση. Πάντα υπήρχαν, απλά διαμορφώθηκε ένα θετικό κλίμα ώστε να βγουν οι γυναίκες να μιλήσουν. Το μετά είναι ένα θέμα. Εισαγάγαμε στους ποινικούς κώδικες ότι πρέπει να υπάρχει η συναίνεση για μία επαφή. Μέχρι πρότινος έπρεπε να αποδείξει στο δικαστήριο τα πειστήρια του βιασμού τους. Τώρα αρκεί να αποδείξει ότι δεν συναίνεσε. Δεν φτάνουν αυτές οι τομές. Πρέπει οι γυναίκες να αισθάνονται ασφάλεια να μιλήσουν και να αποδίδεται ταχύτατα η δικαιοσύνη. Η ελληνική κοινωνία διαμορφώνει μια διαφορετική κουλτούρα και αυτό είναι θετικό. Πρέπει να διαπαιδαγωγείται ο κόσμος σε αυτό. Είμαι πατέρας δύο αγοριών και μπορώ να μιλήσω στα παιδιά μου γι’ αυτό. Είναι πολύ σημαντικό. Είχαμε 54 περιστατικά. Είναι τρομακτικό νούμερο. Γι’ αυτό λέγαμε ότι πρέπει να καθιερωθεί ο όρος γυναικοκτονία».