ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες «μαύρισαν» τον ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2023: Αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες «μαύρισαν» τον ΣΥΡΙΖΑ
Eurokinissi

Εκλογές 2023: Ο Δημήτρης Μαύρος αναλύει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ μιλάει και για τα λάθη που έγιναν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Πλήρη κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στους κόλπους των αυτοπασχολούμενων και των ελευθέρων επαγγελματιών δείχνει η ανάλυση των δημοσκοπικών στοιχείων από την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου.

Ο Δημήτρης Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της MRB, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ανέλυσε το εκλογικό αποτέλεσμα αναφέροντας ότι η Νέα Δημοκρατία στην συγκεκριμένη κατηγορία συγκέντρωσε το 55% των ψήφων και ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο 13%!

Όπως ανέφερε οι υποθέσεις του Κατρούγκαλου και της κ. Φωτίου αλλά και οι τρικλοποδιές και οι παραφωνίες, ήταν αυτές που ουσιαστικά πυροδότησαν τις εξελίξεις καθώς από αυτές τις πολιτικές επηρεάστηκαν πάνω από 1.000.000 πολίτες. «Σε αυτό το κοινό ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε» είπε συγκεκριμένα ο κ. Μαύρος.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δημοσκοπικών στοιχείων ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε στις εθνικές εκλογές, όχι μόνο τους συνταξιούχους – που παραδοσιακά είναι συντηρητικό κοινό – αλλά και τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με την ανάλυση του διευθύνοντος συμβούλου της MRB Δημήτρη Μαύρου, καταλυτική για τη ΝΔ ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ, η δέσμευση για 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας καθώς επίσης και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Σύμφωνα πάντα με την ανάλυση του κ. Μαύρου στους συνταξιούχους η Νέα Δημοκρατία εξασφάλισε το 49% και ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο 20%.

Η διαφορά στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα ήταν σαφώς μικρότερη ωστόσο αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι το κοινό αυτό παραδοσιακά βρισκόταν κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ όπως και οι νέοι 17 – 24 ετών, τους οποίους επίσης έχασε η Κουμουνδούρου.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα το σκορ είναι 28,5% για τη Νέα Δημοκρατία και 23% για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανατροπή σημειώθηκε λόγω της τριπλής αύξησης του κατώτατου μισθού, 2%, 7,5% και 9,5% η οποία οδήγησε τον ελάχιστο μισθό πλήρους απασχόλησης από τα 650 ευρώ στα 780 ευρώ την 1η Απριλίου του 2023. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες, που ενίσχυσε το εισόδημα των μισθωτών, όπως και η μείωση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή στο 9% από 22%, η οποία αφορά κατά κύριο λόγο τους χαμηλόμισθους, έπαιξε σίγουρα το ρόλο της.

Η Νέα Δημοκρατία πέτυχε σημαντική νίκη ακόμη και στους νέους ψηφοφόρους, ηλικίας 17 - 24 ετών, δηλαδή και σε όσους πήγαν για πρώτη φορά στην κάλπη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit poll. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 100% των exit poll οι νέοι 17 - 24 ετών ψήφισαν ως εξής:

ΝΔ: 31,5%

ΣΥΡΙΖΑ: 28,8%

ΠΑΣΟΚ: 10,5%

ΚΚΕ: 6,4%

ΜέΡα25: 5%

Ελληνική Λύση: 5,9%

Τέλος ο κ. Μαύρος υπογράμμισε στην ανάλυσή του ότι η Νέα Δημοκρατία κέρδισε το κέντρο ενώ βγήκε νικήτρια και στη μάχη που έδωσε στα social media για τους νέους.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN

Διαβάστε επίσης:

Δεύτερες εκλογές 2023: Πώς ψηφίζουμε - Τι ισχύει με την ενισχυμένη αναλογική

Εκλογές 2023: Ποια γυναίκα βουλευτής πήρε τις περισσότερες ψήφους

Εκλογές 2023: Οι συσπειρώσεις των κομμάτων - Πού μετακινήθηκαν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ