ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στόχος η αυτοδυναμία - Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε με 20 μονάδες και δεν έμαθε

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στόχος η αυτοδυναμία - Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε με 20 μονάδες και δεν έμαθε
Φωτογραφία αρχείου / EUROKINISSI

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παραχώρησε την πρώτη συνέντευξη σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό μετά τις εκλογές.

Η Νέα Δημοκρατία ήταν ο μεγάλος νικητής στις Εκλογές 2023 και το πρόσωπο που πιστώνεται απόλυτα την κυριαρχία της έναντι των άλλων κομμάτων, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός ήδη παραχώρησε την πρώτη συνέντευξη στο CNN, ενώ την Τετάρτη (24/5), έδωσε την πρώτη συνέντευξη σε ελληνικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ. Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δεν περίμενε ούτε ο ίδιος τη μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, εξήγησε τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το κόμμα του για τις δεύτερες εκλογές αλλά και τις προϋποθέσεις του για τη δεύτερη τετραετία διακυβέρνησης εφόσον κερδίσει στις 25 Ιουνίου την αυτοδυναμία.

Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη». «Σίγουρα κερδίσαμε εμείς, σίγουρα έχασε και ο ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε.

«Έκλεισε ο κύκλος του θυμού και της οργής στη χώρα», παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης και επεσήμανε πως «δεν έχει υπάρξει πρωθυπουργός που να λοιδορήθηκε προσωπικά όσο εγώ, και να συκοφαντήθηκε από τους πολιτικούς του αντιπάλους».

«Δεν με αφορά η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος υπογράμμισε πως «οι πολίτες πρέπει να προσέλθουν ξανά στην κάλπη. Θέλω να μιλήσουμε και σε αυτή την προεκλογική περίοδο για το πρόγραμμά μας, κάθε πολίτης που ψηφίζει Νέα Δημοκρατία υπογράφει προσωπικό συμβόλαιο εμπιστοσύνης μαζί μου».

«Εμείς έχουμε μια παράδοση στη Νέα Δημοκρατία, την έχουν τηρήσει όλοι οι αρχηγοί και τη γνωρίζετε. Το πώς λειτουργούν τα υπόλοιπα κόμματα, αφορά τις δικές τους διαδικασίες. Φαντάζομαι ότι αυτές οι συζητήσεις παραπέμπονται για μετά τις επόμενες εκλογές. Αυτό που είναι σημαντικό να αντιληφθούμε είναι ότι ένα υπόδειγμα πολιτικής που στηρίχθηκε σε fake news, προσωπικές επιθέσεις, στην εξαπάτηση των αντιπάλων που πρέπει να τους χώσουμε τρία μέτρα κάτω από τη γη ηττήθηκε. Θα είναι καλό να το καταλάβει και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν χρειαζόμαστε άλλη τοξικότητα», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

«Σε κάθε ομιλία είχα λίγες αναφορές στην αντιπολίτευση, σε αντίθεση με τις ομιλίες του κ. Τσίπρα που ήταν γεμάτες με αναφορές σε εμάς. Ο κόσμος δεν ενδιαφερόταν να ακούσει. Ο κόσμος θέλει να ακούσει λύσεις για τα προβλήματα της κοινωνίας. Η κυβέρνηση προσπάθησε, έκανε λάθη. Εγώ ο ίδιος τσακαλώθηκα πολλές φορές. Βγήκα μπροστά στις κάμερες και ανέλαβα πολλές φορές την ευθύνη. Αυτή την πολιτική απαιτώ και από τα στελέχη μας να υιοθετούν. Πιστεύω ότι αυτή η πολιτική επιβραβεύτηκε», πρόσθεσε.

«Αυτές οι εκλογές είναι δύσκολες. Θέλω να επαναλάβω ότι η αριθμητική της κάλπης, λειτουργεί ώστε να ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας. Το βασικό ζητούμενο είναι να επανεπιβεβαιώσουν την αυτοδύναμη κυβέρνηση. Για αυτό θα πρέπει να έρθουν να ψηφίσουν ξανά. Ακόμα και σήμερα ο κ. Ανδρουλάκης λέει ότι δεν θέλει εμένα για πρωθυπουργό. Άρα η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να επιβεβαιωθεί ξανά, ακόμα και αν ο πήχης της αυτοδυναμίας ανέβει. Θα τους ζητούσα να κάνουν την ίδια επιλογή στην κάλπη. Τα στοιχεία των Exit Polls δείχνουν πως ψήφισαν θετικά. Σαν μια επιβράβευση και επειδή πίστεψαν ότι όλα αυτά που αναφέρουμε ότι πρέπει να γίνουν για το δικό τους καλό, έρχονται πιο κοντά σε αυτά που πιστεύουν», είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πριν πάμε στα «καμπανάκια», να σας πω μια άποψη για το τι πήγε καλά. Όλη η Κρήτη είναι γαλάζια και με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο κι αυτό για εμένα και σε προσωπικό επίπεδο σημαίνει πολλά για εμένα. Επίσης, στις λαϊκές συνοικίες της Αθήνας η Νέα Δημοκρατία είχε εξαιρετικά ποσοστά. Στο Πέραμα η Νέα Δημοκρατία πήρε 38% και ο ΣΥΡΙΖΑ 18%. Ο κόσμος δεν επηρεάστηκε από ιδεολογικές παρωπίδες μιας άλλης περιοχής. Εμείς λέγαμε ότι στοχεύουμε σε μια κοινωνία με λιγότερες ανισότητες. Αυτό το άκουσαν οι πολίτες και το είδαν. Ο κεντρικός μου στόχος είναι ανάπτυξη με λιγότερες ανισότητες», σχολίασε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Αναγνωρίζω ότι η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα έχουν την αίσθηση πως είναι παραμελημένοι. Σε έναν βαθμό θα έλεγα δικαιολογημένα. Είχαμε, όμως, την ευκαιρία να τους εξηγήσουμε πως εννοούμε την ανάπτυξη. Δεν βάφτηκε τυχαία γαλάζιος ο χάρτης. Πήγαμε σε όλες τις περιφέρειες και εξηγήσαμε το σχέδιό μας. Υπάρχουν κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, όμως, έχουμε δείξει ποιοι είναι οι πατριώτες στην πράξη και ποιοι στα λόγια».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε επίσης ότι: «Θα συνεχίσω να γυρνάω την Ελλάδα δεν θα καθίσω με σταυρωμένα χέρια. Αυτό είναι απαίτηση για όλα τα στελέχη μας. Αν νομίζουν ότι τελείωσε η εκλογική μάχη, θα τους περιμένει δυσάρεστη έκπληξη μετά τις εκλογές. Θα αξιολογήσω πάρα πολύ καλά τη δουλειά που θα κάνουν όλα τα στελέχη μας. Θα υπάρξει αυστηρό πλαίσιο παρακολούθησης της πολιτικής δραστηριότητας σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Πιο πολύ θα μετρήσει το τι έκαναν σε αυτές τις εκλογές, παρά το με ποια σειρά εκλέχθηκαν στις προηγούμενες».

«Θα πρέπει να είμαστε κοντά στους πολίτες. Να τους ευχαριστήσουμε. Να τους πούμε ευχαριστούμε για την ψήφο και τη στήριξη, αλλά κάντε ξανά τον κόπο να ψηφίσετε. Δυστυχώς δεν επιλέξαμε εμείς την απλή αναλογική. Η απλή αναλογική αυτοαναφλέχθηκε», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το δίλημμα θα είναι η αυτοδυναμία. Έχω πει ότι οι ισχυρές και σταθερές κυβερνήσεις είναι αυτές που μπορούν να κάνουν μεγάλες αλλαγές. Αισθάνομαι ακόμα μεγαλύτερο το βάρος της ευθύνης. Εφόσον επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα θα έχουμε λάβει μια πολύ ισχυρή εντολή» συνέχισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «στην οικονομία παίζεται το παιχνίδι. Με μείωση της ανεργίας, καλύτερους μισθούς, αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Φυσικά και με έμφαση σε όλα τα πεδία της πολιτικής, παιδεία, υγεία, κοινωνικό κράτος. Ένα κομμάτι της δουλειάς είναι η ολοκλήρωση όσων έγιναν την προηγούμενη τετραετία και φυσικά μια σειρά νέων μεταρρυθμίσεων για να αλλάξουμε πραγματικά την Ελλάδα, δραστικά».

«Η κυβέρνησή μας διακρίνεται για το ύφος και το ήθος της. Εμείς ποτέ δεν σταματήσαμε να αναζητάμε ευρύτερη συναίνεση. Έχω αποδείξει ότι η αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία μπορεί να ανοίγεται σε άλλους χώρους. Πολλοί από τους νέους βουλευτές ήρθαν στη Νέα Δημοκρατία και έγιναν Νέα Δημοκρατία επί δικών μου ημερών. Αυτό έχει να κάνει και με τον τρόπο που εγώ αντιλαμβάνομαι την εξουσία. Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό, τόσο μεγαλύτερο το βάρος να μην επιτρέψω στον εαυτό μου ούτε ψήγμα αλαζονείας», είπε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε ακόμα ότι: «Ο κ. Βαρουφάκης θα πρέπει να αναλογιστεί πρώτα και πάνω από όλα γιατί δεν μπήκε στη Βουλή. Θα επαναλάβω ότι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις δεν είναι ανεξέλεγκτες. Από εκεί και πέρα του τρόπου που θα διαχειριστούμε την εξουσία, αφορά τους πολίτες. Έχω αναγνωρίσει τα λάθη μου και μπορώ να τα διορθώσω. Θα πρέπει η αντιπολίτευση να δει με μια διαφορετική διάθεση τα ζητήματα στα οποία θα μπορούμε να διευρύνουμε τις απόψεις μας».

«Ήταν λάθος αυτές οι δηλώσεις. Νομίζω ότι διορθώθηκαν στην πορεία. Είναι πρακτικά αδύνατο να πάρει η Νέα Δημοκρατία 180 έδρες στις επόμενες εκλογές. Το σημαντικό είναι ότι το Σύνταγμα προβλέπει τους 180 βουλευτές γιατί απαιτεί από εμάς να βρούμε ευρύτερες συναινέσεις. Μακριά από εμένα λογικές ότι θέλω να αλλάξω το Σύνταγμα μόνος μου. Ούτε αριθμητικά είναι εφικτό, ούτε τέτοια πρόθεση έχουμε. Μου κάνει εντύπωση ότι κάποιοι δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ διακινεί ότι θα ιδιωτικοποιήσω το νερό, θα απολύσω δημοσίους υπαλλήλους. Αστεία πράγματα. Συγγνώμη που θα το πω, αλλά δεν μαθαίνουν με τίποτα. Έχασαν με 20 μονάδες και δεν μαθαίνουν με τίποτα», απάντησε.

Αναφορικά με τους Έλληνες του εξωτερικού ανέφερε «ψήφισαν 20.000 και δυστυχώς δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν περισσότεροι γιατί έσπευσαν να τους βάλουν εμπόδια».

«Θα υπάρχουν περισσότερες γυναίκες. Θα υπάρξει rotation. Η πιθανότητα συνέχισης σε ένα υπουργείο είναι περιορισμένη. Δεν μου αρέσει αυτή συζήτηση γιατί προεξοφλεί το αποτέλεσμα των εκλογών. Από εδώ και μπρος θα μιλάμε για άλλη κυβέρνηση σε σχέση με την προηγούμενη», είπε για την επόμενη κυβέρνηση ενώ για τις δύσκολες αποφάσεις που κλήθηκε να πάρει, υπογράμμισε: «Από την πανδημία, τα εθνικά ζητήματα. Τα Τέμπη ήταν ίσως η πιο δύσκολη στιγμή σε προσωπικό και εθνικό επίπεδο. Προσπάθησα να μην κρύβομαι και να βλέπω τον καθρέφτη και να ακούω την κριτική που μου γίνεται».

Σχετικά με την υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή και τα Τέμπη, υποστήριξε: «Οι πολιτικές ευθύνες ανελήφθησαν με την παραίτηση. Δεν μπορώ να πω πως ξεχνιούνται τα Τέμπη επειδή κερδίσαμε τις εκλογές. Αυτό αφορά πρώτα εμένα και όλους επειδή αυτό έγινε επί ημερών μας. Για τις υποκλοπές, έγιναν πολλές μεταρρυθμίσεις δεν ξεχνώ τίποτα που πήγε λάθος. Οι εκλογές δεν είναι κολυμβήθρα που ξεπλενόμαστε. Όχι δεν πήραμε εντολή και τα σβήνουμε όλα,α τα λάθη μας κάνουν καλύτερους. Το θέμα είναι να μην γίνονται τα ίδια λάθη».

Σχετικά με τη διεξαγωγή ενός debate με τον Αλέξη Τσίπρα, απάντησε: «Δεν θα γίνει, είναι ξεκάθαρο ποιος ήταν πρώτος στις εκλογές».

«Δεν αλλάζουν οι βασικές τουρκικές διεκδικήσεις. Περάσαμε πολλές περιόδους έντασης. Δεν σημαίνει επειδή δεν μπορούμε να λύσουμε τα ζητήματα μάς εδώ και 40 χρόνια πως πρέπει να είμαστε στα πρόθυρα θερμού επεισοδίου, υπάρχει και μέσος δρόμος. Θα επιδιώξω εάν είμαι πρωθυπουργός στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ να έχω συνάντηση με τον Ερντογάν. Ελπίζω να έχει ξεχάσει αυτά που έλεγε για εμένα πως δεν θέλει να με ξαναδεί», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση για την Τουρκία.