ΤΡΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΤΗΣ 25ΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Πότε ορκίζεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση - Τα πρόσωπα στα κρίσιμα υπουργεία

Εκλογές 2023: Πότε ορκίζεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση - Τα πρόσωπα στα κρίσιμα υπουργεία

Εκλογές 2023: Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς, ανέλαβε τα καθήκοντά του το μεσημέρι της Πέμπτης και αμέσως μετά την ορκωμοσία του μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου παρέλαβε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη έναν μπλε φάκελο

Στις 12:00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των μελών της υπηρεσιακής κυβέρνησης ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, παρουσία του πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά και στη συνέχεια οι υπουργοί θα μεταβούν στα υπουργεία τους για τις τελετές παράδοσης παραλαβής.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς ανέλαβε τα καθήκοντά του το μεσημέρι της Πέμπτης και αμέσως μετά την ορκωμοσία του μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου παρέλαβε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη έναν μπλε φάκελο, αρκετά ογκώδη με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τις επόμενες εβδομάδες.

«Να σας ευχηθώ καλή δύναμη στα καθήκοντά σας, θα ήθελα να σας παραδώσω έναν ολίγο ογκώδη φάκελο που περιλαμβάνει στοιχεία που θα βρείτε χρήσιμα, σημείωμα για τςι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, το σχέδιο δράσης των υπουργείων, το επιτελικό κράτος διασφαλίζει τη συνέχεια της λειτουργίας της κρατικής μηχανής», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «πρέπει να μεριμνήσουμε η μετάβαση να γίνει με όλους τους κανόνες που η συνέπεια και η συνέχεια του κράτους επιβάλλουν. Είμαι στη διάθεσή σας».

Να σημειώσουμε πως η τελετή παράδοσης και παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών, θα πραγματοποιηθεί στις 13:00, παρουσία της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών. Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα παραδώσει στον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών, πρέσβη επί τιμή, Βασίλη Κασκαρέλη.

Η ορκωμοσία των εκλεγμένων βουλευτών όπως έχουν προκύψει από τις εκλογές της 21ης Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στις 6 μμ της Κυριακής 28 Μαΐου, θα διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη, Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 πμ, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του σώματος.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση:

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΜΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΚΟΥΡΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΕΛΑΓΙΔΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΕΛΕΝΗ ΛΟΥΡΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΣΚΑΡΕΛΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΤΤΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΠΑΤΡΙΝΑ ΠΑΠΑΡΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΤΑΝΙΔΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΠΡΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΛΑΛΟΥΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΠΑΝΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΔΑΝΙΗΛ ΕΣΔΡΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΟΛΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΛΙΑΡΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΙΩΑΝΝΑ ΔΡΕΤΤΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥΡΝΑΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ:

ΗΛΙΑΣ ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗΣ

Ο διάλογος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο κ. Σαρμάς κατά την συνομιλία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου τόνισε πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα εκτελέσει το έργο της για να συνεχιστεί η λειτουργία του κράτους έως τις εκλογές, μέχρι να έρθει ο φυσικός δικαιούχος, που θα προκύψει από τη βούληση του λαού.

Αναλυτικά ο διάλογος μεταξύ των δύο ανδρών:

Κ.Μ: «Κύριε Πρόεδρε, σας υποδέχομαι στο Μέγαρο Μαξίμου, θέλω να σας ευχηθώ καλή δύναμη στα καθήκοντά σας ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να σας παραδώσω έναν ολίγο ογκώδη φάκελο, ο οποίος συμπεριλαμβάνει μια σειρά από στοιχεία τα οποία πιστεύω ότι θα βρείτε χρήσιμα όπως τη συνοπτική παρουσίαση των λειτουργιών και των παραθέντων αποτελεσμάτων της προεδρίας της κυβέρνησης, το υλοποιημένο σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής για το 2023, ένα συνολικό σημείωμα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας αλλά και τα κρίσιμα επιχειρησιακά ορόσημα του επόμενου τριμήνου καθώς και τα ετήσια σχέδια δράσης των υπουργείων. Πιστεύω ότι καταδεικνύεται με αυτόν τον τρόπο ότι το επιτελικό κράτος διασφαλίζει για τη συνέχεια της λειτουργίας της κρατικής μηχανής και παρότι το Σύνταγμα προβλέπει ορισμένο χρόνο στα καθήκοντα της υπηρεσιακής κυβέρνησης, όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμένα είστε διακυβέρνηση με πλήρεις αρμοδιότητες και κατά συνέπεια πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε η μετάβαση από την απερχόμενη κυβέρνηση στην υπηρεσιακή κυβέρνηση να γίνει με όλους τους κανόνες που η συνέχεια του κράτους επιβάλλουν. Οπότε και πάλι θέλω να σας ευχηθώ καλή δύναμη στα καθήκοντά σας και προφανώς είμαι πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση μπορεί να έχετε».

Ι.Σ.: «Σας ευχαριστώ πολύ κ. πρόεδρε. Η κυβέρνηση αυτή θα είναι μια κυβέρνηση υπηρεσιακή, θα έχει όλες βέβαια τις εξουσίες αλλά μόνον τις εξουσίες για να εφαρμόσει το νόμο μέχρι ότου εδώ, στο Μαξίμου, επανέλθει πάλι αυτός που θα προέρχεται από τη λαϊκή βούληση. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ένας πρόεδρος ανωτάτου δικαστηρίου, ξέρει πολύ καλά ότι είναι μόνο και μόνο για να οργανώσει τις εκλογές και επίσης για να συνεχιστεί η λειτουργία της εκτελεστικής λειτουργίας και του κράτους χωρίς να υπάρξει κενό. Μέχρι να έρθει αυτός που είναι ο φυσικός δικαιούχος σε αυτό το κτίριο».

Η ορκωμοσία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού

Ο Ιωάννης Σαρμάς ορκίστηκε με θρησκευτικό όρκο ενώπιον της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Να σημειώσουμε πως στην αίθουσα των διαπιστευτηρίων παρούσα ήταν η σύζυγος του κ. Σαρμά καθώς και οι δύο γιοι τους. Επίσης το παρών έδωσαν ο μέλλων υπουργός Επικρατείας και ανώτατος δικαστικός, Βασίλης Σκουρής, όπως και η μέλλουσα γενική γραμματέας της κυβέρνησης και καθηγήτρια Νομικής, Εύα Παπαπετροπούλου – Ταλιαδούρου.

Σχετικές ειδήσεις:

Θοδωρής Πελαγίδης: Ποιος είναι ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών

Η επιστολή που παρέδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ιωάννη Σαρμά - Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Αυτή είναι η σύνθεση της νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης

Σχετικές ειδήσεις