ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα Τσίπρα: Τέλος στην εσωστρέφεια, συσπείρωση, αποτίμηση μετά τις εκλογές

Αλέξης Τσίπρας, ΣΥΡΙΖΑ
Eurokinissi

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε, επίσης, να δώσει και το στίγμα για την προεκλογική περίοδο

Να βάλει τέλος στο κλίμα εσωστρέφειας που έχει κάνει την εμφάνισή του στην Κουμουνδούρου μετά τη συντριπτική ήττα στις εκλογές της 21ης Μαΐου, συσπειρώνοντας όλο το κόμμα για τη μάχη επιβίωσης που έχει να δώσει σε σχεδόν ένα μήνα, επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους πάντες να δώσουν τη μάχη με αυταπάρνηση.

Το κλίμα στην Κουμουνδούρου τις τελευταίες τέσσερις ημέρες ήταν πολύ βαρύ. Το ίδιο και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που στην πραγματικότητα ήταν μια εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα προς τα στελέχη του, αφού ψηφίστηκε να μην ακολουθήσει συζήτηση, υπό τον φόβο αυτή να πυροδοτήσει έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στο κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Άλλωστε, αυτό ήταν και το κεντρικό μήνυμα του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα είναι η ώρα της μάχης, όχι μιας συζήτησης σε βάθος, η οποία μπορεί να ανοίξει ακόμα πιο βαθιές πληγές στο ήδη τραυματισμένο από το εκλογικό αποτέλεσμα, κόμμα. Αν και όλοι αντιλήφθηκαν τον λόγο που δεν έγιναν τοποθετήσεις, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αντέδρασαν, με πρώτο και κύριο τον Νίκο Βούτση.

Το επόμενο στοίχημα είναι η συσπείρωση. Οι αναφορές στον «έναν αντίπαλο, τη δεξιά», που απέχει ένα βήμα μόλις από το να καταστεί «ηγεμονική» πολιτική δύναμη στη χώρα, είχαν ως στόχο τη συσπείρωση της κομματικής βάσης, αλλά και την ενεργοποίηση των δημοκρατικών αντανακλαστικών των κεντροαριστερών ψηφοφόρων, συνολικά.

Όπως, άλλωστε, και οι προσωπικές προς τη «διαπλοκή» και την «ολιγαρχία» που πολεμούν τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ, ευελπιστώντας ότι θα «τελειώσουν» τόσο τον ίδιο, όσο και το κόμμα του. Είναι δεδομένο πως οι μιντιακές επιθέσεις που ήδη δέχεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα εξυπηρετήσουν αυτό το αφήγημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε, επίσης, να δώσει και το στίγμα για την προεκλογική περίοδο. Δεν θέλει να αναλωθεί σε έναν πόλεμο χαρακωμάτων με το ΠΑΣΟΚ -κυρίως- και το ΚΚΕ, την ώρα που η Νέα Δημοκρατία θα καλπάζει προς την αυτοδυναμία. Αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα αφήσει αναπάντητες τις επιθέσεις που θα δέχεται.

Φρόντισε, παράλληλα, να αφήσει σαφείς αιχμές για τη Χαριλάου Τρικούπη, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ «παραμένει κόμμα εξουσίας και όχι συμπλήρωμα της Δεξιάς», επαναφέροντας τη θεωρία της παλινόρθωσης του «βολικού δικομματισμού» ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να αφήσουν όλοι τις πολιτικές και προσωπικές διαφωνίες που μπορεί να έχουν και να δώσουν ενωμένοι τη μάχη της επιβίωσης που έχουν μπροστά τους. Όλα τα υπόλοιπα, ακόμα και το ζήτημα της ηγεσίας, μπορεί να συζητηθεί μετά την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου.