ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023 - ΠΑΣΟΚ: Η δύσκολη εξίσωση των πολλών «ναι» στον Μητσοτάκη

Νίκος Ανδρουλάκης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια συνεργασίας με την Πειραιώς

Να εξηγήσει στους προοδευτικούς πολίτες το πώς ακριβώς θα συμπεριφερθεί ως η ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση που φιλοδοξεί να γίνει απέναντι στην πανίσχυρη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, οφείλει το ΠΑΣΟΚ, που «καταδιώκεται» από ουκ ολίγα «ναι» που είπε τα προηγούμενα 4 χρόνια στη Νέα Δημοκρατία.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια συνεργασίας με την Πειραιώς. Άλλωστε, ο διακηρυγμένος στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι να καταστεί πρώτη δύναμη στον προοδευτικό χώρο και να μην περιοριστεί σε ρόλο κομπάρσου.

Για να συμβεί αυτό, χρειάζεται να υποσκελίσει τον ΣΥΡΙΖΑ από τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναλαμβάνοντας, παράλληλα, τα «ηνία» στην Κεντροαριστερά. Ο στόχος αυτός δεν είναι εύκολος, όμως οι συνεργάτες του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι είναι ρεαλιστικός.

Εκείνο, ωστόσο, που προβληματίζει την ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη είναι τα κοινοβουλευτικά της πεπραγμένα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το 70% των νομοσχεδίων της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Στήριξε σειρά κρίσιμων και αμφιλεγόμενων νομοσχεδίων. Ακούμε και εκείνο που άλλαξε το καθεστώς στην ΕΥΠ και απαγόρευε στα πρόσωπα που παρακολουθούνταν από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, να μάθουν τους λόγους της παρακολούθησής τους. Σε αυτό το νομοσχέδιο στηρίχθηκε η άρνηση της κυβέρνησης να ενημερώσει τον Νίκο Ανδρουλάκη για το ποιοι ήταν οι λόγοι «εθνικής ασφάλειας» -κανέναν κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη- που βρίσκονταν στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ!

Πώς, λοιπόν, θα πείσουν τους πολίτες ότι είναι η δύναμη που θα στριμώξει την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όταν έχουν ψηφίσει τα 3/4 των νομοσχεδίων της; Αυτό το ερώτημα θέτουν αρκετά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους.

Μάλιστα, το ζήτημα γίνεται ακόμα πιο σύνθετο όταν σε δημόσιες τοποθετήσεις τους, στελέχη πρώτης γραμμής όπως η Μιλένα Αποστολάκη και η Κατερίνα Μπατζελή, δεν απέκλεισαν σε πρώτη φάση τουλάχιστον το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσουν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν η Νέα Δημοκρατία δεν πιάσει ποσοστό ικανό να την οδηγήσει στην αυτοδυναμία.

Όλα αυτά βαραίνουν ιδιαίτερα, καθώς οι δυο τελευταίες φορές που βρέθηκε στην εξουσία, ήταν με τη Δεξιά και την ακροδεξία στην κυβέρνηση Παπαδήμου και με τη Δεξία, στη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πάντως, συνεχίζει να σχεδιάζει με τους συνεργάτες του την τελική «έφοδο» του για την κατάληψη της δεύτερης θέσης, που θα κάνει το ΠΑΣΟΚ ξανά πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής του τόπου.