ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023 - Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι μαντινάδες κατά την επίσκεψη στον Θέρισο

Εκλογές 2023 - Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι μαντινάδες κατά την επίσκεψη στον Θέρισο

Εκλογές 2023: Ξεχωριστή στιγμή για τον ίδιο χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επίσκεψή του στον Θέρισο, σε αυτό τον ιστορικό τόπο, ο οποίος είναι τόσο ταυτισμένος με τους αγώνες του μεγαλύτερου πολιτικού της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, του Ελευθερίου Βενιζέλου. 

Το χωριό Θέρισος Χανίων επισκέφτηκε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Στρατηγείο της Επανάστασης του 1905 και ξεναγήθηκε απο τον πρόεδρο του Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος», Νίκο Παπαδάκη.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σε πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί να τον υποδεχτούν.

Στον χαιρετισμό του, ο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως στο ερώτημα γιατί επισκέπτεται τον Θέρισο, απάντησε με μια μαντινάδα: «Σε τόπο επανάστασης ήρθα να προσκυνήσω, για να σας δεσμευθώ, πως στα δύσκολα δε θα κάνω πίσω».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, είπε πως για τον ίδιο είναι μία ξεχωριστή στιγμή σήμερα να βρίσκεται στον Θέρισο, «σε αυτό τον ιστορικό τόπο, ο οποίος είναι τόσο ταυτισμένος με τους αγώνες του μεγαλύτερου πολιτικού της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος το 1905 έφτασε σε αυτό εδώ το χωριό ηγέτης μίας επανάστασης η οποία άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στην ιστορία της Κρήτης, αλλά και στην ιστορία της Ελλάδος».

Ειδικότερα, επισήμανε πως κάθε επίσκεψη στον Θέρισο «είναι μία ευκαιρία να αναλογιστούμε το έργο αυτού του σπουδαίου Κρητικού πολιτικού, τον τρόπο με τον οποίον γεφύρωσε τα επαναστατικά του ένστικτα με τον πραγματισμό του και κυρίως την ικανότητά του να μπορεί να βλέπει πάντα πιο μακριά, να σχεδιάζει το μακροπρόθεσμο μέλλον της πατρίδας μας, όταν οι οι αντίπαλοί του, αναλώνονταν, σε μικρές τακτικές μάχες».

Περαιτέρω, ανέδειξε τη σπουδαιότητα που έχουν η προσωπικότητα και το έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου για τον ίδιο. «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι για όλες και για όλους μας ένα ιστορικό παράδειγμα, ένας ηγέτης τον οποίον αξίζει, κυρίως η νεότερη γενιά, να μελετήσει. Και φυσικά για όλους μας -και ειδικά για εμένα- σημείο αναφοράς, καθώς εκτός από εξέχουσα ιστορική φυσιογνωμία υπήρξε συγγενής μου. Ο γέρο-Κωστής Μητσοτάκης ήταν ο μέντοράς του στην πολιτική, αυτός που τον εισήγαγε στην πολιτική. Και, βέβαια, στο μουσείο του Θερίσου είχα τη μεγάλη χαρά να δω μία φωτογραφία του παππού μου, του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος βρέθηκε κι αυτός εδώ στον Θέρισο, λίγο πριν ηγηθεί σώματος Κρητών εθελοντών να πολεμήσει στους Μακεδονικούς Αγώνες, να βρεθεί στο Μπιζάνι, στην Ήπειρο. Οι δεσμοί μεταξύ Κρήτης και Μακεδονίας είναι πολύ ισχυροί. Οπότε αυτή η επίσκεψή μου έχει μία ξεχωριστή, μία ιδιαίτερη σημασία, ειδικά καθώς βρισκόμαστε λίγες εβδομάδες πριν από κρίσιμες εκλογές».

Εν συνεχεία, υπογράμμισε τη «μεγάλη σημασία που έχει στις επόμενες εκλογές να υπάρχει μία ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση». «Την 21η Μαΐου μας δώσατε μία μεγάλη και ισχυρή εντολή. Θα πάμε μαζί να την επαναβεβαιώσουμε στην κάλπη της 25ης Ιουνίου, για μία Νέα Δημοκρατία ισχυρή, μία κυβέρνηση η οποία θα εγγυάται και τη σταθερότητα αλλά και την προκοπή του τόπου» σημείωσε επιπροσθέτως.

Τέλος, εξέφρασε την ευχή να επισκεφτεί ως πρωθυπουργός και πάλι τον Θέρισο. «Το οποίο τόσο πολύ αγαπώ, εδώ στους πρόποδες της Μαδάρας, για να μπορέσουμε μαζί να συνεχίσουμε το σημαντικό έργο το οποίο έχουμε ξεκινήσει» υπογράμμισε καταληκτικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την επίσκεψή του με μία ακόμα μαντινάδα: «Καλοχαιρέτα τσι πεζούς όταν καβαλικέψεις, για να σε χαιρετούν και αυτοί όταν θα ξεπεζέψεις», για να σημειώσει: «Νομίζω ότι είναι πολύ επίκαιρη, ειδικά για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως νικητές των εκλογών, με σεμνότητα πάντα».

Με την επίσκεψη στον Θέρισο ολοκληρώθηκε η διήμερη περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κρήτη.

Σημειώνεται πως χωρίς τις κάμερες επισκέφτηκε τον τάφο του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, καθώς προχθές συμπληρώθηκαν έξι χρόνια από τον θάνατό του.