ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023 - ΣΥΡΙΖΑ: Προγραμματική μετωπική με τη Νέα Δημοκρατία

tsipras
INTIME

Όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες της 25ης Ιούνη, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης παντοδυναμίας του Κυριάκου Μητσοτάκη

Κάλεσμα προς τους πολίτες, έτσι ώστε να προβάλουν τις αντιρρήσεις τους, αλλά και τις διαφωνίες τους για το πρόγραμμα του, απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν επιδιώκει απλά να μιλήσει με τους ψηφοφόρους, αλλά και να τους ακούσει.

Παράλληλα, η Κουμουνδούρου επιλέγει τη μετωπική σύγκρουση με τη Νέα Δημοκρατία, τόσο στο ζήτημα των εκπαιδευτικών και των όσων άπρεπων χαρακτηρισμών χρησιμοποίησε εναντίον τους ο μετακλητός υπάλληλος του Παναγιώτη Πικραμένου, Γρηγόρης Ψαριανός, που βρίσκεται στα ψηφοδέλτια της «γαλάζιας» παράταξης.

Όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες της 25ης Ιούνη, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης παντοδυναμίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ενδεικτική για τη αλαζονική και καθεστωτική νοοτροπία που αναπτύσσεται, λένε ότι είναι η δήλωση του Κ.Μητσοτάκη περί ύπαρξης μίας και μόνο πρότασης εξουσίας, αυτής της Νέας Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα, θεωρούν ότι όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αναδυθεί ισχυρή η αριστερή πρόταση διακυβέρνησης που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί το αναγκαίο αντίβαρο στην κεντρική πολιτική σκηνή απέναντι στην παντοκρατορία Μητσοτάκη.

Αντιλαμβανόμενος τις δυσκολίες της κατάστασης και υιοθετώντας την απαίτηση των πολιτών για αλλαγές και βελτιώσεις στο ίδιο το κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τη μάχη με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, έχοντας ως βασικό όπλο τη θετική προγραμματική πρότασή του. Απευθύνει, μάλιστα, κάλεσμα κινητοποίησης στα μέλη και τους ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα.

Το εν λόγω κάλεσμα χαρακτηρίζεται από τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ως «ανοιχτού διαλόγου και συμπόρευσης» σε όλους τους πολίτες που μπορούν να έχουν αμφιβολίες και αντιρρήσεις για την πρόγραμμά του κόμματος τους. «Στις τρεις βδομάδες μέχρι τις κάλπες θα προσπαθήσουμε να πείσουμε, όχι μόνο μιλώντας, αλλά και ακούγοντας», αναφέρουν συνομιλητές του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ.

Καλύπτουν τη «λάσπη» Ψαριανού προς τους εκπαιδευτικούς

Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλυψε απόλυτα στις χυδαιότητες Ψαριανού, τον οποίο διατηρεί στα ψηφοδέλτια και το κόμμα, θεωρώντας την κίνηση αυτή ενδεικτική της απαξίωσης των καθηγητών και της δημόσιας Παιδείας από τη Νέα Δημοκρατία.

Με τον τρόπο αυτόν, συμπληρώνουν, πως ο κ. Μητσοτάκης προϊδεάζει για το τι είδους «αξιολόγηση» ετοιμάζει για τους εκπαιδευτικούς, μετά τις εκλογές και έχοντας εξασφαλίσει την πολιτική παντοδυναμία που επιδιώκει. Η χυδαία δήλωση Ψαριανού προοιωνίζεται την κομματική εργαλειοποίηση της αξιολόγησης των καθηγητών από μια πανίσχυρη και ανεξέλεγκτη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στο ίδιο μήκος κύματος θεωρούν ότι κινείται και όλο το πρόγραμμα της ΝΔ για τη δημόσια Παιδεία, την οποία υποβαθμίζει προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων.

Στον αντίποδα βρίσκεται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δωρεάν δημόσια εκπαίδευση με αύξηση της χρηματοδότησης για την εκπαίδευση στο 5% του ΑΕΠ, τον διπλασιασμό σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, τον διπλασιασμό του αριθμού καθηγητών και ερευνητών σε βάθος τετραετίας και φυσικά την αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών (μαζί με όλων των δημοσίων υπαλλήλων) για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια κατά 10% (όσο δηλαδή ήταν ο πληθωρισμός το 2022).

«Γαλάζια μονταζιέρα»

Την ίδια ώρα, από την Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει ένα πρωτοφανές κρεσέντο παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης γύρω από τον κόσμο των επιχειρήσεων, ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιβάλει νέους φόρους.
Υπογραμμίζουν πως το πρόγραμμα τους δεν προβλέπει καμία αλλαγή στη φορολογία επιχειρήσεων, μόνο στα υπερκέρδη εταιριών ενέργειας και διύλισης.

Οι μόνες επιχειρήσεις στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιβάλει φόρους και μάλιστα έκτακτους – και το φωνάζει εδώ και δύο χρόνια και η Κομισιόν – είναι οι επιχειρήσεις ενέργειας και διύλισης καυσίμων, οι οποίες παρουσιάζουν ουρανοκατέβατα υπερκέρδη μόνο για το 2022 αθροιστικά πάνω από 6 δισ. ευρώ. Αυτά τα υπερκέρδη των δέκα επιχειρήσεων, την ώρα που το μέσο νοικοκυριό και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έβγαζαν το μήνα από την ακρίβεια, προφανώς και θα φορολογηθούν εκτάκτως, ώστε να επιστρέψουν ως έσοδα στο Δημόσιο για να γίνουν κοινωνική πολιτική.

Σε όλη την Ευρώπη υπήρξε έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών. Στην Ελλάδα υπήρξε ασυλία στα υπερκέρδη και αποδυνάμωση των νοικοκυριών μέσω του υψηλού ΦΠΑ. «Αυτή είναι η αισχροκέρδεια του κ. Μητσοτάκη», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Σε αντίθεση με τα «γαλάζια fake news» -όπως τα χαρακτηρίζουν- το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει μειώσεις σημαντικών φόρων που αφορούν και τις επιχειρήσεις, όπως η θέσπιση αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για όλους και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενός άδικου φορολογικού βάρους που επιβαρύνει οριζόντια επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Και φυσικά η μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ που μειώνει σημαντικά τις τιμές εφοδίων και εξόδων στις επιχειρήσεις. Και πέραν αυτών, προβλέπει ανασχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης και συμπερίληψη των ΜμΕ που είναι το 97% του ελληνικού επιχειρείν και είναι αποκλεισμένες από τα κοινοτικά κονδύλια.