ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Ποιοι άλλαξαν γνώμη στον Αλέξη Τσίπρα – Η καταλυτική παρέμβαση Φλαμπουράρη

tsipras-flabouraris
ΑΡΧΕΙΟ/EUROKINISSI

Όλο το παρασκήνιο της νύχτας των εκλογών και της συντριπτικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, που έφερε τον Αλέξη Τσίπρα στα πρόθυρα της παραίτησης

Η συντριπτική ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της 21ης Μαΐου και μεγάλες ανακατατάξεις στη δομή και στα πρόσωπα που θα οδηγήσουν το κόμμα στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Όμως, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Star και τη Μάρα Ζαχαρέα, για αρκετές ώρες σκέφτονταν την παραίτηση, γεγονός που θα σήμαινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πήγαινε με κάποιον μεταβατικό αρχηγό στη μάχη προς την κάλπη της 25ης Απριλίου.

«Δεν θα κρυφτώ, δεν ξέρω ποια είναι η εντύπωσή σας για τους πολιτικούς. Δεν είμαι μηχανή, είμαι άνθρωπος, έχω συναισθήματα. Σκέφτηκα την παραίτηση για μέρες», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «όταν όμως ξεπέρασα το σοκ συνειδητοποίησα ότι το μόνο που δεν έχω δικαίωμα να κάνω είναι να λιποταχτήσω».

Επιστρέφοντας στην καταστροφική για την Κουμουνδούρου νύχτα της 21ης Μαΐου, εκείνοι που μίλησαν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μετέφεραν την ίδια εικόνα. Ήταν σοκαρισμένος, αλλά ψύχραιμος και ρεαλιστής. Αν και απέφευγαν να απαντήσουν ευθέως στο ερώτημα αν ετοιμάζεται να παραιτηθεί από την ηγεσία, ουδείς το επιβεβαίωσε, αλλά και κανείς δεν τολμούσε να το διαψεύσει με πάθος.

Ο καταλυτικός ρόλος Φλαμπουράρη

«Θα αποφασίσει ο ίδιος και μόνο τι θα κάνει», ανέφεραν τα ίδια πρόσωπα. Το βράδυ της ήττας δεν πέρασαν πολλά στελέχη από την Κουμουνδούρου, καθώς τα περισσότερα είχαν κανονίσει ήδη τηλεοπτικές εμφανίσεις.

Στο γραφείο του αρχηγού στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου, πέρα των στενών προσωπικών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, βρίσκονταν η Ράνια Σβίγκου, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Μιχάλης Καλογήρου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Φυσικά και ο πολιτικός του μέντορας, Αλέκος Φλαμπουράρης.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, προστέθηκε και η Έφη Αχτσιόγλου, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Παναγιώτης Ρήγας. Όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε να ξεδιπλώνει τις σκέψεις του, όλοι τους προβληματίστηκαν και «πάγωσαν» στο άκουσμα και μόνο της λέξης «παραίτηση» που βγήκε από το στόμα του αρχηγού τους.

Αμέσως προσπάθησαν να του αλλάξουν γνώμη. Όμως έμοιαζε αμετακίνητος στην αρχική του απόφαση, σύμφωνα με τις περιγραφές ανθρώπων που είχαν εικόνα του τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες. Ακολούθησε η δύσκολη σύσκεψη με τη διευθυντική ομάδα της «Αυγής» και λίγο αργότερα, ο Αλέξης Τσίπρας έφυγε από την Κουμουνδούρου.

Σε πρώτη φάση, κατάφεραν να τον πείσουν να μην παραιτηθεί εν θερμώ, στη δήλωση του για το εκλογικό αποτέλεσμα. Και τότε ανέλαβε πρωτοβουλία ο Αλέκος Φλαμπουράρης, που ήταν ο μοναδικός που είχε διαρκή επικοινωνία μαζί του.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι εκείνος μπόρεσε να του αλλάξει άποψη και να του εξηγήσει ότι δεν έχει δικαίωμα να τα παρατήσει. Ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ, ήταν έργο δικό. Σε αυτόν πίστεψαν εκατομμύρια άνθρωποι αυτά τα χρόνια και 1.200.000 πολίτες στις τελευταίες εκλογές.

Εκείνος θα έπρεπε, λοιπόν, να καθοδηγήσει το κόμμα στη δυσκολότερη μάχη των τελευταίων 11 ετών. Μόνο αυτός θα μπορούσε να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του κόμματος και να σαλπίσει την αντεπίθεση.

Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο το ξανασκέφτηκε, αλλά σύντομα έλαβε και την απόφαση. Θα ήταν ο μπροστάρης στη σύγκρουση που έρχονταν. Στην ομιλία του ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής το είπε ξεκάθαρα και η αντίδραση όλων ήταν ένα αποθεωτικό, παρατεταμένο χειροκρότημα.

Ο δρόμος είχε ήδη χαραχθεί. Το τι θα συμβεί μετά την 25η Ιουνίου, είναι μια άλλη ιστορία.