ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για την κοστολόγηση των προγραμμάτων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για την κοστολόγηση των προγραμμάτων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Με τη χώρα να οδεύει στις κάλπες της 25ης Ιουνίου, στο επίκεντρο της πολιτικής κόντρας έχουν τεθεί τα οικονομικά προγράμματα των κομμάτων.

«Για να πάει η Ελλάδα μπροστά χρειαζόμαστε προτάσεις», είπε μιλώντας στο MEGA η υποψήφια βουλευτής ΝΔ Δόμνα Μιχαηλίδου, τονίζοντας πως το κάθε κόμμα αποτυπώνει τις δικές του οικονομικές και αναπτυξιακές προτάσεις στο πρόγραμμά του.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε η κα Μιχαηλίδου, το πρόγραμμα της ΝΔ κοστολογείται στα 9 δισ. ευρώ, του ΠΑΣΟΚ περίπου στα 45 δισ. ευρώ, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ στα 80 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας.

«Στο κοστολογημένο πρόγραμμα 9 δισ. ευρώ της ΝΔ για την τετραετία το μεγαλύτερο κομμάτι αυτού είναι το μεσοπρόθεσμο. Έχει ψηφιστεί, έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει περάσει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για κοστολόγηση. Μέσω του μεσοπρόθεσμου το δικό μας πρόγραμμα έχει κοστολογηθεί. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει αντίστοιχη ερώτηση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους», δήλωσε.

«Δεν μπορεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να κοστολογήσει τα προγράμματα»

Την ίδια στιγμή ο Τρύφων Αλεξιάδης, υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτος δεν έχει τη νομική δυνατότητα να κοστολογήσει τα προγράμματα των κομμάτων. Ωστόσο, ανέφερε πως το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής μπορεί να προχωρήσει στην κοστολόγηση των προγραμμάτων, με ανάλογη ενίσχυση όμως για να επιτευχθεί αυτό.

Συγκεκριμένα, ο κος Αλεξιάδης κατηγόρησε για ψεύδη περί κοστολόγησης από την πλευρά της ΝΔ, ενώ τόνισε ότι το κόμμα «πνίγηκε μέσα στα δικά της επιχειρήματα». Ιδιαίτερα, ανέφερε ότι η κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ δημοσιοποιήθηκε στις 18/09 από το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Χυδαίος λαϊκισμός από τη ΝΔ»

«Ποιος νομίζει ότι είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και φοβίζει τον ελληνικό λαό;», είπε ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Βλάχος, κάνοντας λόγο για χυδαίο λαϊκισμό από την πλευρά της ΝΔ σχετικά με την κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων και το ενδεχόμενο της τρίτης κάλπης τον Αύγουστο.

«Τα κόμματα κρίνονται από αυτά που λένε. Δεν είναι όλα μετρησιμα, οι προτάσεις που έχουμε για τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου, αυτό που διέλυσε η ΝΔ με τις παρακολουθήσεις και όλο το πάρτι των απευθείας αναθέσεων, αυτά δεν κοστίζουν, αλλά σε βάθος χρόνου αποδίδουν. Όπως και δεν κοστίζει η Παιδεία και η Υγεία», είπε.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έμεινε στα παλαμάκια και τα χειροκροτήματα για το ΕΣΥ», συμπλήρωσε για τον τομέα της Υγείας, τονίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ στοχεύει στην αύξηση των μισθών των υγειονομικών στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έρχονται τρίτες κάλπες τον Αύγουστο;

Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τη νέα εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου, με τον πρόεδρο της ΝΔ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της τρίτης κάλπης τον Αύγουστο σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία.

«Αυτό που ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σταθερότητα και όχι τρίτες κάλπες. Αυτό που ζητά είναι μία ισχυρή αυτοδυναμία που να αποτυπώνει τη βούληση του κόσμου», εξήγησε η Δόμνα Μιχαηλίδου και ευχαρίστησε τους πολίτες που έδειξαν την εμπιστοσυνη τους στη ΝΔ στις κάλπες της 21ης Μαΐου.

Από την άλλη ο Τρύφωνας Αλεξιάδης τόνισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να είναι ξεκάθαρος. «Debate δεν θέλει να κάνει, ισχυρή αυτοδυναμία δεν λέει όσο είναι. Να καταλάβει ο κόσμος τι ζητάει και να ψηφίσει ανάλογα», είπε.