ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επαναληπτικές εκλογές: Η διαφορά που θα δείτε στο παραβάν

Επαναληπτικές εκλογές: Η διαφορά που θα δείτε στο παραβάν
Φωτογραφία αρχείου / EUROKINISSI

Επαναληπτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου με μία σημαντική διαφορά για τους ψηφοφόρους στο παραβάν του εκλογικού κέντρου τους.

Στις 25 Ιουνίου οι Έλληνες θα προσέλθουν ξανά στις κάλπες, για τις επαναληπτικές εκλογές. Από τη στιγμή που στις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν προέκυψε κυβέρνηση, είτε αυτοδύναμη είτε μέσω συνεργασιών, οι δεύτερες εκλογές προβλέπονται από το Σύνταγμα και ορίστηκαν για την προσεχή Κυριακή.

Η βασική διαφορά είναι ότι αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, και όχι με αυτό της απλής αναλογικής. Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο κόμμα, με ποσοστό που θα προσεγγίζει ή θα ξεπερνά το 40% θα πάρει κλιμακωτά μπόνους που μπορεί να φτάσει μέχρι τις 50 έδρες.

Η δεύτερη διαφορά, είναι ότι σε αυτές τις εκλογές οι ψηφοφόροι δεν χρειάζεται να βάλουν σταυρό στα ψηφοδέλτια. Οι υποψήφιοι θα εκλεγούν με λίστα, η οποία επί της ουσίας θα είναι η σειρά με την οποία αναγράφονται στα ψηφοδέλτια. Τα ψηφοδέλτια, για αυτό τον λόγο, θα είναι καινούρια και έτσι δεν θα δούμε τα ίδια που είδαμε στις 21 Μαΐου. Επιπλέον, οι ψηφοφόροι μπαίνοντας στα παραβάν θα παρατηρήσουν και μία σημαντική διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Ποια είναι αυτή; Το γεγονός ότι δεν θα υπάρχει στυλό μέσα σε αυτά. Στις προηγούμενες εκλογές το στυλό ήταν εκεί για να βάλουν οι υποψήφιοι σταυρούς προτίμησης, κάτι που τώρα δεν είναι αναγκαίο. Συνεπώς, τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών δεν θα εφοδιάσουν τα παραβάν με στυλό αυτή την Κυριακή (25/6).