ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα κυβέρνηση: Στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Νέα κυβέρνηση: Στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
Φωτογραφία αρχείου / EUROKINISSI

Νέα κυβέρνηση: Αναβαθμίστηκε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης καθώς από αναπληρωτής ΥΠΕΞ μετακινείται στη θέση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Αρκετές ήταν οι αλλαγές στη νέα κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (26/6) από τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έγινε υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ υφυπουργός ορίστηκε ο Γιάννης Παππάς.

Ποιος είναι ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είναι Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός, που υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Μάιο του 2023. Είναι βουλευτής Β΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία από το 2000, και επί του παρόντος αντιπροσωπεύει την εκλογική περιφέρεια Β2΄ Δυτικού Τομέα Αθηνών.

Εκλέχθηκε Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία για πρώτη φορά στην Περιφέρεια της Β’ Αθηνών στις εκλογές του 2000 και έπειτα στις εκλογές του 2004, του 2007 και του 2009, του Μαΐου και Ιουνίου του 2012, του Ιανουαρίου του 2015 και του Σεπτεμβρίου του 2015. Στις Εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης Βουλευτής στην περιφέρεια του Δυτικού Τομέα της Β’ Αθήνας.

Διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών από τον Ιανουάριο του 2009 έως τον Οκτώβριο του ιδίου έτους, όταν και άλλαξε η Κυβέρνηση, με αρμοδιότητα την οικονομική διπλωματία και την αναπτυξιακή βοήθεια. Διετέλεσε Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.

Από τον Σεπτέμβριο του 2007 έως τον Ιανουάριο του 2009 και από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2013 διετέλεσε Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ έχει μετάσχει και σε πολλές άλλες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές. Είναι τακτικό μέλος των Κοινοβουλευτικών Συνελεύσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 2004 μέχρι και σήμερα.

Στις 9 Οκτωβρίου του 2018 εξελέγη Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στις 9 Ιουλίου 2019 ορίστηκε Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, με αρμοδιότητα τα Ευρωπαϊκά θέματα της χώρας.