ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι είναι το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας που ανέλαβε η Σοφία Ζαχαράκη

Τι είναι το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας που ανέλαβε η Σοφία Ζαχαράκη
Pixabay

Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αποτέλεσε δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη την οποία υλοποίησε, όπως γνωστοποιήθηκε με την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης. Η Σοφία Ζαχαράκη είναι αυτή που ανέλαβε πρώτη υπουργός του εν λόγω χαρτοφυλακίου.

Το ερώτημα αρκετών, που ενδεχομένως δεν είχαν παρακολουθήσει ενδελεχώς τις εξαγγελίες των υποψήφιων κομμάτων πριν τις εκλογές και δεν είχαν δώσει ιδιαίτερη σημασία στα όσα ειπώθηκαν το προηγούμενο διάστημα, μετά την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης είναι το «τι είναι το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας;». Πρόκειται για ένα νέο υπουργείο που συστάθηκε, όπως είχε δεσμευθεί να συμβεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαχωρίζοντας αρμοδιότητες από το υπουργείο Εργασίας.

Το νέο υπουργείο θα επικεντρωθεί στα θέματα της κοινωνικής πολιτικής ενώ οι πιο σημαντικές αρμοδιότητες που θα προστεθούν θα αφορούν στο δημογραφικό πρόβλημα το οποίο αποτελεί μάστιγα για την Ελλάδα. Τη δέσμευση για ένα νέο υπουργείο, αρμόδιο για θέματα κοινωνικής πρόνοιας, την ελληνική οικογένεια αλλά και το δημογραφικό ζήτημα, είχε κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τα μέλη της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Η δέσμευση αυτή, που έγινε στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας από τον νυν πρωθυπουργό, ήταν και μία από τις πρώτες προτεραιότητες που είχε θέσει προς υλοποίηση την επομένη των εκλογών. Όπερ και εγένετο, με το υπουργείο να ανακοινώνεται κανονικά στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και τη Σοφία Ζαχαράκη να αναλαμβάνει τη θέση της υπουργού.

Στη συνάντηση με την Συνομοσπονδία των Πολύτεκνων, ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων είχε αναφέρει πως «Εμείς θα εξετάσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή αυτά τα οποία θα μας καταθέσετε. Νομίζω ότι έχουμε μία πειστικότητα όταν συνομιλούμε, ξέρετε ότι δεν πρόκειται ποτέ να σας πούμε πράγματα τα οποία γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πράξη, αλλά καταφέρνουμε και βρίσκουμε πάντα κοινούς τόπους και νομίζω ότι και την επόμενη τετραετία, με το καλό, μπορούμε να κάνουμε καλά πράγματα».

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τα μέλη της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/EUROKINISSI

«Θα δημιουργηθεί υπουργείο Οικογένειας. Θα είναι το υπουργείο - πυλώνας για να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό», είχε τονίσει ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι «Αυτό θα συνδυαστεί με μια σειρά κινήτρων για την ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, με ειδικά προγράμματα και διάθεση κονδυλίων για τη στήριξη συγκεκριμένων πολιτικών για τις οικογένειες και προώθηση της ισότητας στην εργασία μεταξύ ανδρών και γυναικών».

Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, στο νέο υπουργείο προστίθεται ύλη η οποία έχει να κάνει με τις οικογενειακές πολιτικές. Η επιλογή να γίνει ξεχωριστό υπουργείο, σύμφωνα με τον ίδιο, έγινε για να υπάρχει ένα αυτοτελές όργανο της κυβέρνησης που θα μπορεί να ενοποιεί όλα τα ζητήματα που αφορούν την οικογενειακή πολιτική και την κοινωνική πολιτική.

Το νέο χαρτοφυλάκιο, στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, αναλαμβάνει η Σοφία Ζαχαράκη.

Στην τελευταία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η κ. Ζαχαράκη αρχικά είχε αναλάβει υφυπουργός Παιδείας ενώ από τον Ιανουάριο του 2021 ήταν υφυπουργός Τουρισμού. Στις εκλογές του 2023, η Σοφία Ζαχαράκη «σάρωσε» στην Ανατολική Αττική όπου εκλέχθηκε πανηγυρικά και ήταν πρώτη σε σταυρούς.

Ποια είναι η Σοφία Ζαχαράκη

Η Σοφία Ζαχαράκη είναι απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική και Διοίκηση Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Οργανισμών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει κάνει εξειδίκευση σε θέματα διδασκαλίας Αγγλικών στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Το 2015 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο πρόγραμμα IVLP (International Visitor Leadership Program) ως υπότροφος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ με θέμα «Ο ρόλος των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην ανασυγκρότηση Οικονομιών».

Έχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία. Εργάστηκε για το Υπουργείο Παιδείας στο τμήμα Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς. Διετέλεσε επίσης σύμβουλος του Υπουργού Ανάπτυξης σε θέματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων.

Το Μάρτιο του 2019 ορίστηκε Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και τον Ιούλιο του 2019 ορίστηκε Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδια για θέματα Α’βαθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής.

Τον Ιανουάριο του 2021 ανέλαβε τα καθήκοντα της Υφυπουργού Τουρισμού.

Μιλάει Αγγλικά, Ισπανικά και Γαλλικά.