ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δύο δρόμοι του Αλέξη Τσίπρα: Διαδικασίες «fast track» ή χρονοβόρος απολογισμός σε βάθος

Οι δύο δρόμοι του Αλέξη Τσίπρα: Διαδικασίες «fast track» ή χρονοβόρος απολογισμός σε βάθος

Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να λύσει τον «Γόρδιο Δεσμό» των διαδικασιών που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, στον δρόμο προς την ανασυγκρότηση. Ο πρόεδρος της αντιπολίτευσης δέχεται διαφορετικές εισηγήσεις για το πως θα πρέπει να οδηγήσει με ασφάλεια το κόμμα στην επόμενη ημέρα.

Μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, κανένα στέλεχος πρώτης γραμμής της Κουμουνδόυρου δεν μπορόυσε να περιγράψει με ασφάλεια τον οδικό χάρτη προς την εκλογή του πρόεδρου και της Κεντρικής Επιτροπής από την κομματική βάση. Εξέφραζαν μεν τις απόψεις τους, αλλά ουδείς έβαζε το χέρι του στη φωτιά για το πως τελικά θα προχωρήσουν τα πράγματα.

Όλοι κρατούν στάση αναμονής, περιμένοντας τις κατευθυντήριες γραμμές που θα δώσει τα επόμενα εικοσιτετράωρα ο αρχηγός τους κατά τη συνεδρίαση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, που αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες. Επομένως, το μόνο που είναι σίγουρο στην παρούσα φάση, είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας θα διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Οι «fast track» διαδικασίες

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχεται διαφορετικές εισηγήσεις. Μια μερίδα στελεχών, κυρίως από εκείνους που αυτοπροσδιορίζονται ως «προεδρικοί», ζητούν από τον πρόεδρο τους να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες, με στόχο να έχουν τα πάντα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Και αυτό γιατί θεωρούν ότι όσο πιο σύντομα τελειώσουν, τόσο περισσότερο χρόνο θα έχουν για να ξεκινήσουν την αντεπίθεση τους, με ορίζοντα τις ευρωεκλογές του καλοκαιριού του 2024. Παράλληλα, οι οπαδοί αυτής της πρότασεις, σημειώνουν ότι αν οι διαδικασίες τραβήξουν σε χρόνο, τότε θα υπάρχει ο κίνδυνος το κόμμα να «βυθιστεί» σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας και έτσι να συνεχιστεί η κατάρρευση του.

Απολογισμός για όλα

Στον αντίποδα, υπάρχουν εκείνοι που προκρίνουν το σενάριο μια συζήτησης σε βάθος, που θα κάνει απολογισμό για το σύνολο της περιόδου 2015-2023, με σκοπό να αναλυθούν πλήρως τα αίτια που οδήγησαν στην εκλογική καθίζηση. Έτσι, λένε, θα γίνει μια βαθιά αυτοκριτική και θα μπορούν να απευθυνθούν ξανά στους πολίτες, έχοντας κατανοήσει πλήρως τα λάθη τους.

Παράλληλα, πιστεύουν ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι καταστατικές διαδικασίες, να πραγματοποιηθεί ένας ουσιαστικός προσυνεδριακός διάλογος όπου θα τοποθετηθούν τα μέλη της βάσης, ενώ το Συνέδριο θα αποφασίσει και την πολιτική φυσιογνωμία του νέου ΣΥΡΙΖΑ, πρώτου εκλέξει τη νέα ηγεσία του.

Πλέον, όλα βρίσκονται στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα, που θα πρέπει να αποφασίσει τις επόμενες μέρες για το πως θα κινηθεί. Και φυσικά, αν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσουν για ακόμα μια φορά την εισήγηση του ή αν θα ζητήσουν να προχωρήσουν διαφορετικά από τη θέληση του αρχηγού τους.

Ο τρίτος δρόμος

Το πως ακριβώς θα πράξει ο Αλέξης Τσίπρας, δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί και κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει μια τρίτη επιλογή εκ μέρους του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, που θα βρίσκεται εκτός του πλαισίου των εισηγήσεων που δέχεται. Αυτή θα περιλαμβάνει αποσύνδεση του Συνεδρίου από την εκλογή αρχηγού - ενδεχομένως και ακόμα πιο προωθημένες ενέργειες, που ενδεχομένως να προκαλέσει αντιδράσεις στους παροικούντες την Κουμουνδούρου.