Βουλή: Ανανεώθηκε η θητεία του Κώστα Τασούλα

Βουλή: Έκκληση του προέδρου της Βουλής σε «μια κοινοβουλευτική πορεία που δεν θα έχει στοιχεία ούτε κωλυσιεργίας ούτε περιττής καταπονήσεως ούτε αλαζονείας»

Βουλή: Ανανεώθηκε η θητεία του Κώστα Τασούλα
Φωτογραφία αρχείου / INTIME
7'

Με 249 ψήφους επανεξελέγη πρόεδρος της Βουλής ο Κωνσταντίνος Τασούλας. Ο κ. Τασούλας αναδείχθηκε εκ νέου πρόεδρος της Βουλής με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης. Οι 59 βουλευτές των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης δήλωσαν «παρών».

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1959. Είναι παντρεμένος με τη Φανή Σταθοπούλου και έχουν δύο παιδιά. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει εργαστεί κατά την περίοδο 1988-89 σε δικηγορική εταιρεία του Λονδίνου ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου. Υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, επίτιμου προέδρου της ΝΔ από το 1981 έως το 1990. Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων. Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 2004, του 2007, του 2009, του 2012, του 2015, του 2019. Το 1994 εξελέγη δήμαρχος Κηφισιάς. Το 2007 ορίστηκε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. Τον Φεβρουάριο του 2010 εξελέγη γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Το 2014 ορίστηκε υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το 2019 εξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, θέση στην οποία επανεξελέγη μετά από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

Μήνυμα πως θα διαφυλάξει την απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη λειτουργία και τις εργασίες του κοινοβουλίου, έστειλε με την ομιλία του, αμέσως μετά την επανεκλογή του, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.

«Έχοντας τιμηθεί και πάλι από την Βουλή των Ελλήνων στο αξίωμα του προέδρου της, σας καλώ να συμβάλλουμε ώστε η εθνική αντιπροσωπεία να αποτελέσει το ζωντανό και γόνιμο δημοκρατικό εργαστήρι της απαραίτητης πολιτικής σύνθεσης που τα σπρώχνει τα πράγματα προς τα εμπρός.

Ακούμε ή διαβάζουμε προβλέψεις -ή μήπως και ευχές- ότι αυτή η οκτακομματική σύνθεση του νέου κοινοβουλίου, θα έχει θεσμικές ακροβασίες, ευτελείς συμπεριφορές και ακρότητες, που θα το μετέτρεπαν από πεδίο άσκησης πολιτικής και παραγωγής νομοθετικού έργου, σε μια διαρκή αρένα προς άγραν δημοσιότητας.

Προσωπικά, δεν βιάζομαι να προδικάσω τίποτε. Και αν σας μίλησα για το έργο της Βουλής, για την αποστολή της, για την αποστολή μας και για το ευοίωνο κατώφλι στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας, είναι γιατί θέλησα να σας καλέσω σε μια πορεία κοινοβουλευτική που δεν θα έχει στοιχεία ούτε κωλυσιεργίας ούτε περιττής καταπονήσεως ούτε αλαζονείας», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και συνέχισε:

«Θα χαρώ πολύ να σας έχω όλους και όλες δίπλα μου στην απρόσκοπτη διεξαγωγή των εργασιών του κοινοβουλίου που είναι και το πρώτιστο καθήκον και υποχρέωση του προέδρου του, πέρα και πάνω από κάθε στενόκαρδη και εφήμερη επιδίωξη.

Κανείς να μην καταδεχθεί να γίνει διακονιάρης εφήμερης δημοσιότητας, με εύκολους και θορυβώδεις τρόπους, όταν μας δίνεται η ευκαιρία -γιατί όχι- να συνομιλήσουμε με την ιστορία, ακόμη και με τον δικό μας προσωπικό τρόπο. Όλοι και όλες ξέρουμε τι σημαίνει απρόσκοπτη λειτουργία του κοινοβουλίου και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει, κατά το άρθρο 65 του Συντάγματος, η ανεμπόδιστη διεξαγωγή των εργασιών του. Εγώ πάντως, είτε μόνος είτε μετά πολλών, την απρόσκοπτη λειτουργία του κοινοβουλίου θα διαφυλάξω και την αποστολή μας θα διευκολύνω και είμαι βέβαιος ότι σε αυτή τη σπουδαία αποστολή δεν θα είμαι καθόλου μόνος».

Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για την εκλογή αντιπροέδρων, γραμματέων και κοσμητόρων

Η διαδικασία εκλογής αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων εξελίσσεται στην Oλομέλεια της Βουλής αυτή την ώρα. Η ψηφοφορία είναι ονομαστική, όχι όμως προφορικά αλλά γραπτά, και για την οικονομία του χρόνου στήθηκαν τέσσερις κάλπες στις οποίες οι βουλευτές θα δηλώνουν, με το όνομά τους, την προτίμησή τους.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ προτείνονται για τη θέση του Α' αντιπροέδρου ο Γιάννης Πλακιωτάκης, για τη θέση του Β' αντιπροέδρου ο Γιώργος Γεωργαντάς και για τη θέση του Γ' αντιπροέδρου ο Αθανάσιος Μπούρας.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προτείνεται για τη θέση του Δ' αντιπροέδρου η Όλγα Γεροβασίλη.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ προτείνεται για τη θέση του Ε' αντιπροέδρου ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προτείνεται για τη θέση του ΣΤ' αντιπροέδρου ο Γιώργος Λαμπρούλης.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των «Σπαρτιατών» προτείνεται για τη θέση του Ζ' αντιπροέδρου ο Πέτρος Δημητριάδης.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ελληνικής Λύσης προτείνεται για τη θέση του Η' αντιπροέδρου ο Βασίλειος Βιλιάρδος.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της «Νίκης», προτείνεται για τη θέση του Θ' αντιπροέδρου ο Γεώργιος Αποστολάκης.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της «Πλεύσης Ελευθερίας» προτείνεται για τη θέση του Ι' αντιπροέδρου ο Μιχαήλ Χουρδάκης.

Από την ΚΟ της ΝΔ για το αξίωμα των κοσμητόρων προτείνονται οι Βασίλειος-Νικόλαος Υψηλάντης και Βασίλειος Γιόγακας και για το αξίωμα των γραμματέων οι Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, Γιώργος Βρεττάκος και Σπυρίδων Κουλκουδίνας.

Από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, για το αξίωμα του κοσμήτορα προτείνεται η Μαρίνα Κοντοτόλη και για το αξίωμα του γραμματέα ο Πέτρος Παππάς.

Από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ προτείνεται για το αξίωμα του γραμματέα ο Εμμανουήλ Χριστοδουλάκης.

Στους βουλευτές έχουν διανεμηθεί τέσσερα ψηφοδέλτια, ένα ψηφοδέλτιο με τα ονόματα του Α, του Β και του Γ αντιπροέδρου, ένα ψηφοδέλτιο με τα ονόματα των υπολοίπων προτεινομένων αντιπροέδρων, ένα ψηφοδέλτιο με τα ονόματα των προτεινομένων για τα αξιώματα των κοσμητόρων και ένα ψηφοδέλτιο με τα ονόματα των προτεινομένων για γραμματείς. Η ψήφος είναι «ναι» ή «παρών», δεν υπάρχει τρίτη επιλογή. Επίσης, σε κάθε ψηφοδέλτιο, ο βουλευτής θα πρέπει να αναγράφει το ονοματεπώνυμο του, την εκλογική του περιφέρεια στην οποία ανήκει και στο τέλος να το υπογράφει.

Δείτε τη διαδικασία

Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός του Νικήτα Κακλαμάνη

Ο Νικήτας Κακλαμάνης τα τελευταία οκτώ χρόνια είναι ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής. Σήμερα (4/7), προέδρευσε στην Ολομέλεια για τη διαδικασία της ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου προέδρου, ο οποίος θα είναι εκ νέου ο Κώστας Τασούλας.

Αφού ανέγνωσε τα διαδικαστικά, ο κ. Κακλαμάνης θέλησε να στείλει κι ένα προσωπικό μήνυμα στους βουλευτές αφού δεν θα είναι πλέον Αντιπρόεδρος.

«Μπορεί η έδρα από την οποία σας μιλώ να φαντάζει ψηλά, ωστόσο στην πραγματικότητα, ουδέποτε την αντιμετώπισα αφ' ύψηλού. Όπως ακριβώς στη ζωή και στην ιατρική σταδιοδρομία μου έτσι και στην πολιτική μου διαδρομή επέλεξα να παραμείνω προσγειωμένος και ακέραιος», είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Επέλεξα να δουλέψω, να ενώσω και να φτιάξω γέφυρες. Από αύριο όμως όλα τα είναι αλλιώς. Θα ξεκινήσουμε μαζί από το ίδιο κοινοβουλευτικό υψόμετρο στα ίδια έδρανα αλλά με διαφορετικές ισορροπίες. Σε ένα πολύμορφο, πολύπλοκο και πολύχρωμο σύνολο, όπως αυτό της νέας Βουλής, θέλω να σας ζητήσω να επενδύσουμε όλοι στη σύνεση και στην αλήθεια των προθέσεων μας, γιατί αυτή η αλήθεια, αργά ή γρήγορα, να είστε σίγουροι πως θα βγει στο φως»

Ο Νικήτας Κακλαμάνης και ευχαρίστησε στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, το κόμμα της ΝΔ γιατί τον πρότεινε τρεις φορές, ευχαρίστησε τον Κωνσταντίνο Τασούλα και τον ειδικό γραμματέα Κωνσταντίνο Μπαγιώκο.

Ευχαρίστησε στο πρόσωπο της Γενικής Διευθύντριας της Βουλής κ. Περηφάνου όλο το πολιτικό προσωπικό, το ένστολο προσωπικό, τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και στο πρόσωπο των πολιτικών αρχηγών ευχαρίστησε όλους τους συναδέλφους του της προηγούμενης βουλής, για την «απίστευτη εκτίμηση και αγάπη που έδειξαν στο πρόσωπό του».

Μάλιστα, ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Νικήτας Κακλαμάνης σηκώθηκε και έκανε υπόκλιση με το χέρι στην καρδιά, για να δεχθεί θερμό χειροκρότημα από την Ολομέλεια.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή