Προγραμματικές δηλώσεις: Απών ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δεν έδωσε το «παρών» στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Προγραμματικές δηλώσεις: Απών ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
3'

Με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεκίνησε η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Το ενδιαφέρον στράφηκε και στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, για το αν θα δώσει ή όχι το «παρών» ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έδωσε τελικά το «παρών» και απουσίαζε από τη συζήτηση. Εξάλλου, ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τον λόγο μετά τον πρωθυπουργό έλαβε ο Σωκράτης Φάμελλος. Νωρίτερα, πάντως, υπήρξε η πρώτη παρέμβαση από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης την οποία έκανε ο Νίκος Παππάς από τα έδρανα, πριν ακόμα προσέλθει στο βήμα ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, αυστηρή τήρηση του χρόνου, ζήτησε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας ο οποίος άνοιξε τη σημερινή συνεδρίαση, για τις προγραμματικές δηλώσεις, θέτοντας σε γνώση της Ολομέλειας το πλαίσιο της συζήτησης, όπως αυτό ορίζεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Ως προς την οργάνωση της συζήτησης, ο κ. Τασούλας έσπευσε εκ προοιμίου, να επισημάνει ότι ήρθε σε συνεννόηση με όλες και όλους, το πρωί.

«Ήθελα να παρακαλέσω, τώρα που ξεκινάμε αυτή τη νέα τετραετία, με τις προγραμματικές δηλώσεις, να τηρούμε τον χρόνο. ”Φείδου χρόνου”, θα έπρεπε να είχα αναγράψει στους τοίχους του μεγάρου της Βουλής, αν δεν ήταν, κυρία Μενδώνη, μνημείο και μου το απαγορεύατε. Ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να διαχειριστούμε μια οκτακομματική Βουλή, για τη διαχείριση του χρόνου, δεν είναι μαγικός. Είναι η τήρηση του χρόνου των ομιλιών. Και επειδή στο παρελθόν, υπήρξαμε όντως γενναιόδωροι και πολύ ανεκτικοί, θεωρώ ότι πρέπει τώρα, αυτή η γενναιοδωρία και μεγάλη ανεκτικότητα να μην ισχύσει αλλά να προσπαθήσουμε και να πετύχουμε κυρίως την τήρηση του χρόνου, που στο κάτω κάτω είναι και θέμα τηρήσεως του Κανονισμού», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και επέμεινε: «τονίζω, η τήρηση του χρόνου θα είναι αυστηρή για να μιλήσουν όσο το δυνατό περισσότεροι συνάδελφοι και ζητώ τη συνδρομή όλων».

Τον λόγο ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς. «Κάνετε εσείς την αρχή της επαναστάσεως της τηρήσεως του λόγου. Να δούμε αν είστε επαναστάτης....», είπε ο πρόεδρος της Βουλής προτού δώσει τον λόγο στον Νίκο Παππά.

«Υπόσχομαι να είμαι εντός των συμφωνηθέντων. Καλή δύναμη σε όλους σε αυτή τη νέα Βουλή. Είναι προφανές ότι το Προεδρείο καλείται να διαχειριστεί μια κατάσταση πολυκομματικής Βουλής και πολυπληθούς υπουργικού συμβουλίου. Συνήθως οι χρόνοι ξεφεύγουν από τις πάμπολλες τοποθετήσεις των υπουργών. Θα θέλαμε λοιπόν να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, να δείξουν εγκράτεια και τα μέλη της κυβερνήσεως, για να μιλήσουν πολλοί βουλευτές και βεβαίως και ο κ. Βορίδης που τον βλέπω εδώ απέναντί μου και έχει τα ειδικά κοινοβουλευτικά καθήκοντα», είπε ο Νίκος Παππάς και προσέθεσε: «παίρνουμε τοις μετρητοίς αυτό που είπατε για την τήρηση του χρόνου και θεωρούμε ότι κατά προτεραιότητα αφορά τα μέλη της κυβερνήσεως».

«Κατά προτεραιότητα, η τήρηση του χρόνου αφορά όλες και όλους», σχολίασε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή