ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: Άμεσα 250 προσλήψεις για το ΕΚΑΒ Αττικής

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Eurokinissi

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης προανήγγειλε κατά τις προγραμματικές δηλώσεις πως ξεκινούν άμεσα οι προσλήψεις 250 ατόμων κλάδου πληρωμάτων ασθενοφόρων ΕΚΑΒ με διετή θητεία για την άμεση στελέχωση των ασθενοφόρων

«Δεν υποσχόμαστε θαύματα, αλλά να εργαστούμε με αφοσίωση. Αυτή θα είναι η τετραετία της Υγείας, με μια ολιστική προσέγγιση». Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσίασε στη Βουλή το απόγευμα της Παρασκευής τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και τις μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας και του ΕΣΥ.

Μάλιστα, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης προανήγγειλε κατά τις προγραμματικές δηλώσεις πως ξεκινούν άμεσα οι προσλήψεις 250 ατόμων κλάδου πληρωμάτων ασθενοφόρων ΕΚΑΒ με διετή θητεία για την άμεση στελέχωση των ασθενοφόρων. Περιλαμβάνονται σε αυτούς και 40 μοτοσυκλετιστές, οι οποίοι θα προστρέχουν στα περιστατικά ακόμη ταχύτερα. «Ελπίζω να υπάρξει ανταπόκριση γιατί τα τελευταία χρόνια υπήρχαν προκηρύξεις αλλά δεν καλύπτονταν οι θέσεις», σημείωσε επίσης ο υπουργός Υγείας.

Η κυβέρνηση έχει αναλάβει ένα μεγάλο εθνικό εγχείρημα, ανέφερε ο υπουργός υγείας και διευκρίνισε πως αυτό είναι, η χώρα να αποκτήσει ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) αντάξιο των αναγκών των Ελλήνων πολιτών.

Ένα σύστημα Υγείας που να διασφαλίζει την ισότητα στην πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες για όλους, τη βελτίωση της αποδοτικότητας του ΕΣΥ με ενίσχυση της χρηματοδότησης του ανθρώπινου δυναμικού και της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών υγείας, την πρόληψη των κυριότερων νοσημάτων, το υγιές ξεκίνημα της ζωής για όλα τα παιδιά, εστιάζοντας στην υγιεινή διατροφή και τη βελτίωση της ψυχικής τους υγείας, τόνισε.

«Τα προηγούμενα 4 χρόνια έγιναν πολλές παρεμβάσεις βελτίωσης εν μέσω της πανδημίας. Ο στόχος μας είναι η επαναθεμελίωση του ΕΣΥ την επόμενη τετραετία», πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Οι προτεραιότητες

Προτεραιότητες είναι, όπως είπε:

  • ενίσχυση του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ με προσωπικό
  • ενίσχυση των κέντρων υγείας
  • ενίσχυση των νοσοκομείων
  • ψυχική υγεία
  • νέος υγειονομικός χάρτης
  • πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
  • θεσμός του προσωπικού γιατρού
  • προληπτικοί έλεγχοι
  • κεντρικοποίηση των προμηθειών
  • Αλλαγές στον Υγειονομικό Χάρτη

Αλλαγές στα νοσοκομεία
Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στα νοσοκομεία, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σημείωσε πως σε ό,τι αφορά στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) που συντονίζουν τα νοσοκομεία ανά περιφέρεια, θα υπάρξουν αλλαγές.

Θα γίνει επαναχάραξη των ΥΠΕ ανά γεωγραφική αρμοδιότητα. Γεγονός που σημαίνει ότι θα αλλάξουν οι περιοχές που θα ελέγχουν οι ΥΠΕ αλλά και ο αριθμός τους, ώστε να γίνουν πιο αποδοτικές στο συντονιστικό έργο που εκτελούν.

Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν οι Υγειονομικές Περιφέρειες ήταν 17, στην συνέχεια μειώθηκαν σε 14 ενώ αργότερα έγιναν 7.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε ο πολίτης να δει διαφορά στην καθημερινότητά του όσον αφορά τις υπηρεσίες υγείας. Θα επιταχύνουμε τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης για τα Κέντρα Υγείας και τα νέα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Θα εντείνουμε τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και ψυχικής υγείας Αυτό είναι το προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού αλλά και η δική μου αποστολή μαζί με τους συνεργάτες μου στην ηγεσία του υπουργείου», ανέφερε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.