ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Ανακοίνωσε προσλήψεις εκπαιδευτικών υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ

Πιερρακάκης: Ανακοίνωσε προσλήψεις εκπαιδευτικών υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ

Γραπτό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικών υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας

Ένα νέο σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών με γραπτό διαγωνισμό υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, ανακοίνωσεσήμερα από τοβήμα της Βουλής ο υπουργός Παιδείας στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων.

Για τοίδιο θέμαπριν λίγα 24ωρα η υπουργός Κεραμέως είπε: «Σχεδιάζουμε νομοθετικές και επιχειρησιακές παρεμβάσεις, όπως μία νέα διαδικασία προσλήψεων σε κρίσιμες ειδικότητες (π.χ. εκπαιδευτικούς, νοσηλευτές), εκσυγχρονισμό των πληροφοριακών συστημάτων του ΑΣΕΠ, ανάπτυξη διαλειτουργικοτήτων για την αυτόματη επιβεβαίωση στοιχείων, ενίσχυση ΑΣΕΠ σε ανθρώπινους και υλικούς πόρους, έμφαση στην εξέλιξη των δομών του, σύγχρονα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που θα προβλέπουν τις ανάγκες του Δημοσίου, που θα λαμβάνουν υπόψιν τον αντίκτυπο των τεχνολογικών και οικονομικών αλλαγών, για την πιο αποτελεσματική στελέχωση του δημοσίου».

Αναλυτικά

Στη Βουλή μίλησε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφερόμενος στα βασικά σημεία που πρόκειται να απασχολήσουν τη θητεία του.

Τι ανέφερε

Όπως ανέφερε ο υπουργός, στην παιδεία κρίνονται όλα για τις επόμενες δεκαετίες και πρέπει το σύστημα να βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, έτσι ώστε όσες αλλαγές θα γίνουν να έχουν στόχο τη βελτίωση της ζωής των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων.

Σημαντική θέση έχει, φυσικά, η τεχνολογική επένδυση σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης, ενώ με τη συνεργασία των υφυπουργών του ο κος Πιερρακάκης θα πατήσει πάνω σε όσα έχουν ήδη γίνει.

Η επένδυση στην προσχολική αγωγή, σύμφωνα με έρευνες, αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει μία κοινωνία.

Στόχος είναι να υπάρξει ένα κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αύξηση συμμετοχής στην προσχολική αγωγή και έγκαιρος εντοπισμός προβλημάτων στα παιδιά για άμεση παρέμβαση.

Νόμος αναμένεται να υπάρξει για την ειδική αγωγή, η οποία διδάσκει πως πρέπει να είναι η εκπαίδευση συνολικά.

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών

Στόχος είναι η ελεύθερη επιλογή του σχολείου, η επέκταση του ολοήμερου μέχρι τις 5.30 μ.μ. στα σχολεία, νέο σύστημα προσλήψεων με γραπτό διαγωνισμό υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, αλλά και η δημιουργία προγράμματος για τον σχολικό εκφοβισμό.

Προσμέτρηση μοριοδοτήσεων στο νέο σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών (ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ)

Εδώ να σημειώσουμε πως σύμφωνα με το προσχέδιο για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ θα προσμετρούνται μοριοδοτήσεις πέρα από την βαθμολογία και από

  • προϋπηρεσίας
  • ακαδημαικά προσόντα (σεμινάρια ΑΕΙ, μεταπτυχιακά, πιστοποίηση ξένων γλωσσών και υπολογιστών)
  • κοινωνικά κριτήρια

Αυξήσεις σε μισθούς και αναβάθμιση σχολικών κτιρίων

Ανακοίνωσε επίσης ένα εθνικό πρόγραμμα αναβάθμισης των σχολικών κτιρίων της χώρας και τόνισε ότι θα προβούν στην ψηφιοποίηση όλου του εκπαιδευτικού περιεχομένου από το Δημοτικό μέχρι και το Λύκειο, με στόχο τη διευκόλυνση των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Αναφορικά με τους εκπαιδευτικούς, τόνισε τη μεγάλη σημασία τους και σήμερα θα γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με το μισθολογικό ζήτημα.

Ενίσχυση θα δεχθεί και η καλλιτεχνική εκπαίδευση, ενώ βάση θα δοθεί και στην επαφή με την τεχνολογία μέσω ρομποτικών εργαστηρίων και διαδραστικών πινάκων.

Σχετικά με την αξιολόγηση, υποστήριξε ότι ακόμα και οι διστακτικοί την αποδέχονται βλέποντας την θετική της πλευρά στο πλαίσιο της συνεχούς εξέλιξης.

Τεχνική και Επαγγελματική εκπαίδευση αποτελούν τομείς που θα βελτιωθούν με στόχο να αξιοποιηθούν στις σημερινές ανάγκες.

Αναφορικά με τα δημόσια πανεπιστήμια τονίζεται η ανάγκη για ενδυνάμωσή και προφύλαξή τους, επενδύοντας στο δυναμικό των σχολών.

Φυσικά, αναφορά έγινε στην άρση του περιορισμού ύπαρξης μόνο δημόσιων πανεπιστημίων, με αλλαγές στο άρθρο 16, ώστε να δημιουργηθούν διακρατικές εκπαιδευτικές συμφωνίες και ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Επενδύσεις θα γίνουν στη δία βίου μάθηση και επιτακτική ανάγκη κρίνεται η καταπολέμηση του αντισημιτισμού.

Κλείνοντας αλληγορικά αναφέρθηκε σε αρχαίο χρησμό, θέλοντας να τονίσει την ανάγκη για ανανεωτικές πράξεις, πέρα από την αντίσταση που θα φέρει ο κόσμος.