ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης για τον θάνατο 20χρονου στη Λάρισα: «Έχω δώσει εντολή για επανεκπαίδευση των αστυνομικών»

Μηταράκης για τον θάνατο 20χρονου στη Λάρισα: «Έχω δώσει εντολή για επανεκπαίδευση των αστυνομικών»

Την επανεκπαίδευση των αστυνομικών έπειτα από την καταδίωξη στη Λάρισα και το θάνατο ενός 20χρονου, ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης.

Την επανεκπαίδευση του προσωπικού της ΕΛΑΣ ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης, με αφορμή το περιστατικό με το θάνατο ενός 20χρονου ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια καταδίωξης στη Λάρισα.

Όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, «δεν μπορούμε να αφήνουμε αδικήματα μικρής εγκληματικότητας ατιμώρητα».

Ταυτόχρονα τόνισε ότι θα προχωρήσουν οι κάμερες στους αστυνομικούς για να αποφευχθούν φαινόμενα αυθαιρεσίας.

«Προφανώς καμία χρήση βίας από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. δεν γίνεται αποδεκτή. Έχω δώσει διαταγή και θα ανακοινωθεί σήμερα για επανεκπαίδευση όλου του προσωπικού εντός του 2023 για το πρωτόκολλο εμπλοκής», είπε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι κανόνες της ΕΛ.ΑΣ για το πως πρέπει να γίνεται η εμπλοκή των αστυνομικών σε κάθε περίπτωση και στις καταδιώξεις. Άρα πρέπει να είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι οι αστυνομικοί μας στο να εφαρμόζουν αυτό το πρωτόκολλο, ώστε να μην ξαναζήσουμε ένα τέτοιο περιστατικό», ανέφερε .

Για το συγκεκριμένο περιστατικό το οποίο διευκρίνισε πως δεν το συνδέει καθόλου με την απώλεια ανθρώπινης ζωής, όπως είπε «απ΄ό,τι φαίνεται – θα το δούμε με το υπουργείο Δικαιοσύνης – ο συγκεκριμένος (20χρονος Σύρος) είχε συλληφθεί και καταδικαστεί σε βαθμό κακουργήματος, απωλήθηκε γρήγορα με όρους, επανασυνελήφθη τον Ιούνιο και αντί να επιστρέψει στη φυλακή ξαναφέθηκε ελεύθερος. Τώρα ουσιαστικά θα ήταν το τρίτο αδίκημά του».

«Είναι κρίσιμο να αυστηροποιήσουμε τον κώδικα δεν μπορεί κάποιος κατά συρροή να διαπράττει αδικήματα και διαρκώς να βρίσκεται στο δρόμο» τόνισε. «Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε με την ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Δεν μπορούμε ν΄αφήνουμε ατιμώρητα ειδικά φαινόμενα μικρής εγκληματικότητας. Δημιουργείται κλίμα ατιμωρησίας» συμπλήρωσε.

Πώς έγινε το περιστατικό

Ο αστυνομικός που πυροβόλησε και σκότωσε χθες σε περιοχή της Λάρισας ένα 20χρονο Σύρο λαθροδιακινητη, αφέθηκε ελεύθερος, αφού πέρασε το κατώφλι του εισαγγελέα.

Όλα ξεκίνησαν όταν το μεσημέρι του Σαββάτου, η αστυνομία έφτασε το μεσημέρι σήμα για όχημα που εκλάπη από το Γαλάτσι Αττικής νωρίτερα το πρωί, και κινούνταν επί της Εθνικής Οδού στον Κόμβο Νίκαιας στη Λάρισα.

Αστυνομικοί του Α.Τ. Κιλελέρ εντόπισαν το όχημα και αφού ο οδηγός δεν σταμάτησε στο σήμα για έλεγχο, ξεκίνησε η καταδίωξη του. Ο 20χρονος στην προσπάθεια του να διαφύγει, βρέθηκε στον οικισμό του Μοσχοχωρίου, 20 χλμ. περίπου έξω από την Λάρισα. Ε

κεί, έχασε τον έλεγχο του οχήματος και προσέκρουσε σε τοίχο κατοικίας, στην είσοδο του χωριού. Στη συνέχεια, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, ένας από τους αστυνομικούς που συμμετείχε στην καταδίωξη πυροβόλησε τον 20χρονο, τραυματίζοντας τον θανάσιμα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η αστυνομία για το περιστατικό, ο οδηγός: «εξήλθε του οχήματος και τράπηκε σε φυγή ωστόσο ένας από τους αστυνομικούς, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, έκανε χρήση όπλου με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του ατόμου στα πλευρά». Μετά το συμβάν ο αστυνομικός συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίζεται σχετική δικογραφία.

Για τον 20χρονο οδηγό του οχήματος, από την αστυνομία έγινε γνωστό ότι πρόκειται για υπήκοο Συρίας και στο παρελθόν είχε καταδικαστεί σε βαθμό κακουργήματος για διακίνηση παράτυπων μεταναστών. Ο 20χρονος αποφυλακίστηκε πρόσφατα υπό όρους ενώ τέλος Ιουνίου είχε συλληφθεί εκ νέου για κλοπή οχήματος και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.