ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Το «καρέ» των υποψηφίων διαδόχων του Τσίπρα

ΣΥΡΙΖΑ: Το «καρέ» των υποψηφίων διαδόχων του Τσίπρα
EUROKINISSI

Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος ανοίγουν τα «χαρτιά» τους με τον Παύλο Πολάκη να αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικό στην αναμέτρηση για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Ολοκληρώνεται όσο πλησιάζουμε προς την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, το «παζλ» των υποψήφιων διαδόχων του Αλέξη Τσίπρα, με την Έφη Αχτσιόγλου, τον Νίκο Παππά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να ανοίγουν τα «χαρτιά» τους, την ώρα που ερωτηματικό αποτελεί η στάση του Παύλου Πολάκη.

Εδώ και ημέρες, αποτελούσε κοινό μυστικό στους παροικούντες την Κουμουνδούρου, ότι η Έφη Αχτσιόγλου θα διεκδικούσε την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δέχονταν συνεχώς πιέσεις από κορυφαία στελέχη να βγει μπροστά και να αναλάβει πρωτοβουλίες, καθώς εκτιμούσαν ότι είχε τα τρία βασικά προσόντα για να γίνει η «κάτοικος» του γραφείου του εβδόμου ορόφου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ένα πρόσωπο ιδιαιτέρως αγαπητό στη βάση. Εκλέχθηκε πρώτη σε σταυρούς τόσο στην εσωκομματική αναμέτρηση για την Κεντρική Επιτροπή, πέρσι, ενώ στις εκλογές του Μαΐου, ήταν πρώτη σε σταυρούς βουλευτής του Δυτικού Τομέα Αθήνας.

Παράλληλα, θεωρείται ένα ταλαντούχο πολιτικό στέλεχος, που έχει την ικανότητα να συνθέτει απόψεις και πολιτικές. Αυτό σε απλά λόγια σημαίνει ότι έχει όλα τα φόντα για να διατηρήσει το κόμμα της ενιαίο και να μην ακολουθήσουν και άλλα δράματα, όπως μια πιθανή διάσπαση από την πλευρά εκείνων που θα χάσουν στις εκλογές.

Τέλος, έχει εξαιρετικό βιογραφικό και τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά, που σε συνδυασμό με την πολιτική της οξυδέρκεια, την καθιστούν αυτό που στην Κουμουνδούρου ονομάζουν «πρωθυπουργίσιμη». Επομένως, η υποψηφιότητα της έμοιαζε δεδομένη.

Αντίθετα, η απόφαση του Νίκου Παππά, να τρέξει σε αυτή την κούρσα, κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν. Ο πρώην υπουργός ξέρει ότι τον βαραίνει η καταδίκη από το Ειδικό Δικαστήριο. Όσο και αν το κόμμα του και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας τον στήριξαν, καθώς υπήρξε κεντρική πολιτική επιλογή ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, γνωρίζει ότι θα είναι ευάλωτος στα χτυπήματα των αντιπάλων του.

Όμως, η κίνηση του έμοιαζε με μονόδρομο, αφού έπρεπε να εκφραστούν με κάποιο τρόπο τα στελέχη της -πολυδιασπασμένης, πλέον- «προεδρικής» πτέρυγας. Κι εφόσον δεν βρέθηκε κάποιος άλλος, ο «κλήρος» έπεσε σε εκείνων να τους εκπροσωπήσει.

Όσον αφορά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που «υπέκυψε» στις πιέσεις της πλειοψηφίας των συντρόφων του από την «Ομπρέλα» και θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα του, την Παρασκευή, τα πράγματα είναι πιο απλά. Θέλει να καταγράψει ένα αξιοπρεπές ποσοστό στον πρώτο γύρο και στον δεύτερο θα στηρίξει την Έφη Αχτσιόγλου.

Τέλος, ερωτηματικό παραμένει η στάση του Παύλου Πολάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο «αψύς» κρητικός θα ενδιαφέρονταν να λάβει μέρος στην αναμέτρηση, μόνο αν οι διαδικασίες οδηγούνταν για τον Νοέμβριο. Πάντως, αρκετοί του ζητούν να λάβει μέρος στις εσωκομματικές εκλογές, αφού είναι το πρόσωπο που τους εκφράζει.