ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Δημήτρης Παπαδημούλης στηρίζει την Έφη Αχτσιόγλου

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Δημήτρης Παπαδημούλης στηρίζει την Έφη Αχτσιόγλου

«Προσβλέπω ο ανταγωνισμός για την ανάδειξη Προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, να γίνει με όρους συναγωνιστικούς. Θεωρώ αυτονόητο ότι όλες και όλοι θα σεβαστούν και θα στηρίξουν έμπρακτα το αποτέλεσμα της βούλησης των μελών και των φίλων μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Συνέντευξη στoν ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» (Γιώργος Μελλιγγώνης και Γιώργος Τραπεζιώτης), έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Αναφορικά με τις εσωκομματικές διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή νέου προσώπου στη θέση του Προέδρου του κόμματος, μετά και τη συνεδρίαση της Κεντρική Επιτροπής αυτό το Σαββατοκύριακο και ενόψει και της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας αύριο.

«Κλίνω υπέρ της υποψηφιότητας της Έφης Αχτσιόγλου, που θεωρώ ότι συνδυάζει, περισσότερο από τις άλλες υποψηφιότητες απολύτως σεβαστές και αξιόλογες, τα κριτήρια της ανανέωσης, της ενότητας και δίνει και μεγαλύτερες πιθανότητες στο να πετύχουμε το στοίχημα της ανάκαμψης του κόμματος και της διεκδίκησης της διακυβέρνησης του τόπου, στις επόμενες εκλογές το 2027», είπε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Αναφερόμενος σχετικά, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Μετά το διπλό σοκ της εκλογικής ήττας και της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα με άμεση ισχύ, το κόμμα μας κάνει βήματα για την επόμενη μέρα, που δείχνουν μια διάθεση ωριμότητας, ενότητας και μια κινητικότητα πολιτικής ανασύνθεσης.

Καταγράφω στα θετικά, πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, την ομόφωνη απόφαση για τον Σωκράτη Φάμελλο ως Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, την ομόφωνη απόφαση για την ανάδειξη του Στέργιου Καλπάκη ως Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος – η ομοφωνία στον ΣΥΡΙΖΑ είναι είδηση και ειδικά σε αυτές τις συνθήκες, ακόμη μεγαλύτερη!

Από την Κεντρική Επιτροπή βγαίνουμε με έναν οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα, εγκεκριμένα με πολύ μεγάλη πλειοψηφία –και αυτό επίσης νομίζω ότι είναι θετικό. Κλείσαμε τα διαδικαστικά και πρέπει να περάσουμε στα ουσιώδη.

Το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου αυτή την ώρα, είναι με τη συμβολή όλων μας και πρωτίστως όσων κατέθεσαν υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου, να επιδιώξουμε ο διάλογος που ξεκίνησε, να είναι όσο το δυνατόν πιο ουσιαστικός. Να μην κρύψουμε τίποτα κάτω από το χαλί, αλλά να γίνει με όρους ειλικρίνειας, ευθύνης και συναγωνιστικότητας.

Και να κερδίσουμε και το στοίχημα της συμμετοχής. Να μην είναι η υπόθεση της ανάδειξης Προέδρου μια υπόθεση εσωκομματική μόνο.

Έχουμε μπροστά μας δυο μήνες και σε αυτούς πρέπει και το κόμμα να κάνει καμπάνια και οι υποψήφιοι/ες για την Προεδρία να οργώσουν την Ελλάδα για να παρουσιάσουν το σχέδιό τους, τις δεσμεύσεις τους.

Και να καλέσουμε τον κόσμο, όχι μόνο τα μέλη μας, αλλά και τους φίλους μας, να μετάσχουν σε αυτή την υπόθεση Δημοκρατίας που έχει στόχο την ανάκαμψη του κόμματος, ένας στόχος όχι μόνο αναγκαίος αλλά κατά τη γνώμη μου και εφικτός.

Οι περισσότερες της μιας υποψηφιότητες βοηθούν και τον πολιτικό διάλογο και τη συμμετοχή για την εκλογή του προσώπου που θα διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα. Πιστεύω ότι οι διαφορές στην ατζέντα και τα σχέδια που παρουσίασαν με τις ομιλίες τους οι υποψήφιοι δεν είναι τόσο μεγάλες. Προσβλέπω ο ανταγωνισμός που θα γίνει, να γίνει με όρους συναγωνιστικούς και ειλικρινούς αντιπαράθεσης απόψεων. Θεωρώ επιβεβλημένο και αυτονόητο ότι όλες και όλοι θα σεβαστούν και θα στηρίξουν έμπρακτα το αποτέλεσμα της βούλησης των μελών, διότι είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη η ενότητα του κόμματος και μετά την εκλογή Προέδρου και μετά το Συνέδριο. Και νομίζω ότι αυτός ο διάλογος που ήδη ξεκίνησε, θα βοηθήσει και στην επόμενη διαδικασία που θα είναι το έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο.

Σε ένα θέμα, θα ήθελα να αποσαφηνιστούν περισσότερο τα πράγματα από όλες και όλους, καθώς και λόγω και της ιδιότητάς μου, έχω ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο που χαράξαμε με την ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου μας, ότι ανήκουμε στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μετέχουμε στην Ευρωομάδα της Αριστεράς και ότι λειτουργούμε ως δύναμη-γέφυρα για ευρύτερες προοδευτικές συνεργασίες και με τους Πράσινους και με τους Σοσιαλιστές. Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος με το να αλλάξουμε πολιτική οικογένεια και να φύγουμε από την Αριστερά για να πάμε με τους Σοσιαλιστές-Σοσιαλδημοκράτες.

Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε στο δρόμο που έχουμε ακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα. Και θα ήθελα σε αυτό μια σαφή τοποθέτηση και από τους 4 υποψηφίους/ες και από αυτούς που μπορεί να προστεθούν μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου που θα είναι το διαρκές μας Συνέδριο.

Κλίνω υπέρ της υποψηφιότητας της Έφης Αχτσιόγλου, που θεωρώ ότι συνδυάζει, περισσότερο από τις άλλες υποψηφιότητες απολύτως σεβαστές και αξιόλογες, τα κριτήρια της ανανέωσης, της ενότητας και δίνει και μεγαλύτερες πιθανότητες στο να πετύχουμε το στοίχημα της ανάκαμψης του κόμματος και της διεκδίκησης της διακυβέρνησης του τόπου, στις επόμενες εκλογές το 2027.

Τις οριστικές μου αποφάσεις και εκτιμήσεις θα τις ανακοινώσω κοντά στη διεξαγωγή του Διαρκούς μας Συνεδρίου στις 3 Σεπτεμβρίου, γιατί θέλω να αξιολογήσω μέχρι τέλους απόψεις, δεσμεύσεις και συμπεριφορές.

Και θέλω, για να ‘μαι δίκαιος, να πω ότι από την ατζέντα, τις απόψεις και τα σχέδια που έχει παρουσιάσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μέχρι τώρα, πάρα πολλά με βρίσκουν σύμφωνο. Αλλά δε νομίζω ότι είναι η ώρα των “τασικών καταγραφών”. Πιστεύω ότι είναι η ώρα, με τη συμβολή όλων μας και ιδιαιτέρως ημών της παλαιότερης γενιάς, να διαμορφώσουμε ένα κλίμα ευρύτερης συσπείρωσης και ενωτικής ανασύνθεσης»