ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρειάζεται επανεκκίνηση

Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρειάζεται επανεκκίνηση

Συνέντευξη του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στην εφημερίδα «Realnews». 

«Υπηρετούμε το ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με άμεση και ομόφωνη συγκρότηση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, συγκεκριμένο και γρήγορο χρονοδιάγραμμα για την εκλογή νέας ηγεσίας και με καθημερινές παρεμβάσεις μέσα και έξω από τη Βουλή. Εύκολο σίγουρα δεν ήταν και δεν είναι, αλλά το οφείλουμε όχι μόνο στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά ιδίως σε όλη την κοινωνία. Υπηρετούμε με συλλογικότητα και ευθύνη όλοι και όλες το ρόλο μας αυτή τη δύσκολη περίοδο. Και εγώ προσωπικά. Έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πολιτών και της χώρας, όπως οφείλει. Και να καταθέτει ολοκληρωμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις στα μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν, όπως πρόσφατα για τις πυρκαγιές και την ακρίβεια», σημειώνει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Realnews» και στη δημοσιογράφο, Μαριτίνα Ζαφειριάδου.

«Με ενδιαφέρει να αποκαταστήσουμε το έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών που «διαγνώστηκε» στις εκλογές, όπως και να γίνει ουσιαστικός διάλογος για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για να έχουμε ένα νέο δυνατό κόμμα με πολιτική πρόταση που να διεκδικεί και να εξασφαλίζει την προοδευτική διακυβέρνηση. Με ενδιαφέρει πρώτα από όλα η κοινή υπόθεση της προόδου της ελληνικής κοινωνίας και της χώρας, που μπορούμε να πετύχουμε μόνο συλλογικά και πέρα από προσωπικές επιδιώξεις», απαντά σε ερώτηση αν τον ενδιαφέρει να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος.

Σχολιάζει στη συνέχεια ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους απόδημους μόνο ως ψηφοφόρους αφού, υιοθέτησε μία ταχύτατη διαδικασία, χωρίς διαβούλευση και διακομματική σύνθεση, για να περάσει, με την τακτική “take it or leave it”, μία πρόταση που δεν εξασφαλίζει το εκλέγεσθαι, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και οι απόδημοι διαχρονικά.

Τονίζει πως «πρέπει να διαφυλάξουμε την ενότητα και την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γιατί είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να προσφέρει κυβερνητική προοδευτική διέξοδο στην ελληνική κοινωνία. Πρόκειται για κάτι μεγαλύτερο από εμάς τους ίδιους».

Σχετικά με τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές αναφέρει ότι: «το βασικό πρόβλημα ήταν το έλλειμμα εμπιστοσύνης της κοινωνίας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που οφείλουμε να αποκαταστήσουμε. Εντοπίζω τρία σοβαρά ελλείμματα στην επιτελική δουλειά και τη ζωή του κόμματος μας, πέρα από την επικοινωνιακή υπεροπλία του αντιπάλου: Την καθυστέρησή μας να ανταποκριθούμε και κυρίως να αναλύσουμε τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας, την αδυναμία μας να παρουσιάσουμε το Πρόγραμμά μας συνδυασμένο με τις αναζητήσεις των πολιτών, καθώς και τη μη αξιοποίηση της κυβερνητικής εμπειρίας, που έπρεπε να αναβαθμίσει το πολιτικό μας δυναμικό. Φυσικά, ρόλο έπαιξε και η απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τις κοινωνικές δομές και λειτουργίες, η απουσία κοινωνικής γείωσης. Χάσαμε τα προνομιακά μας πεδία, όπως είναι η πράσινη πολιτική, οι λαϊκές γειτονιές και ο χώρος της εργασίας και ήμασταν αφιλόξενοι για τη νεολαία, την επιστήμη και τον κόσμο της παραγωγής».

Ο Σ.Φάμελλος επισημαίνει τέλος πως είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρειάζεται «επανεκκίνηση»: «Χρειαζόμαστε νέο κόμμα, νέα πολιτική πρόταση, νέα ηγεσία… Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να είναι ισχυρός και νικηφόρος για την κοινωνία, όχι για την επιβίωσή του και σίγουρα όχι για να κρατήσουμε τις καρέκλες μας. Με όραμα και συγκεκριμένο σχεδιασμό για μία ισχυρή και ανθεκτική ελληνική κοινωνία και μία βιώσιμη και καινοτόμα οικονομία προς όφελος όλων».