ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βορίδης: Χρήσιμη βοήθεια τα 6.600 ευρώ στους πληγέντες - Τι είπε για τον χρόνο εμπλοκής του στρατού

Βορίδης: Χρήσιμη βοήθεια τα 6.600 ευρώ στους πληγέντες - Τι είπε για τον χρόνο εμπλοκής του στρατού

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης μιλάει για τις καταστροφές στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία Daniel τονίζοντας ότι η αποζημίωση στους πληγέντες είναι ικανοποιητική - Όσα είπε για την κριτική που δέχθηκε ο κρατικός μηχανισμός αλλά και για την παραίτηση Βαρβιτσιώτη

Ο Μάκης Βορίδης ήταν καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου. Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε εκτενώς στις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία, ενώ απάντησε στην κριτική για την αντίδραση κρατικού μηχανισμού και κυβέρνησης.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημερινή παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ενώ έδωσε την απάντησή του στο ενδεχόμενο κυβερνητικού ανασχηματισμού.

Η αντίδραση κυβέρνησης και κρατικού μηχανισμού στις πλημμύρες

«Έχουν γίνει 4.500 διασώσεις. Έχει λειτουργήσει σε μεγάλο βαθμό ο κρατικός μηχανισμός και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι προφανές ότι ο Στρατός μπορεί να εμπλακεί από την στιγμή που οι συνθήκες είναι κατάλληλες να εμπλακεί. Για το χρονικό διάστημα που γίνεται συζήτηση ήταν σε εξέλιξη το φαινόμενο. Εάν ρωτήσετε οποιονδήποτε ειδικό θα σας πει ότι δεν γίνεται να πετάνε ελικόπτερα κάτω από αυτές τις συνθήκες» ανέφερε ο κ. Βορίδης για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για το εάν άργησε η βοήθεια.

Και συνέχισε: «Ανοίγει μία δεύτερη συζήτηση για τις βάρκες. Οι βάρκες του στρατού είναι μεγάλες με 300αρες μηχανές πάνω, επομένως αυτές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν υπάρχει όλο αυτό το φερτό υλικό. Οι πιο μικρές, δηλαδή με μηχανές με μικρότερη ιπποδύναμη ή κουπιά, δεν είναι κατάλληλες όταν υπάρχει ακόμα το ρέμα γιατί τις παρασύρει. Η χρονική στιγμή που κρίθηκε από τους ειδικούς ήταν η κατάλληλη και η πιο σύντομη δυνατή και τότε επενέβη ο στρατός».

Σχετικά με το εάν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τον χρόνο, τον τρόπο και τα αποτελέσματα της αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε: «Ικανοποιημένος δεν είναι ποτέ κανένας όταν διαχειρίζεται μία τέτοια καταστροφή. Αυτήν την στιγμή, αυτό που διαχειρίζεται η κυβέρνηση είναι ένα πρωτοφανέρωτο και μοναδικό φαινόμενο. Σε μία σύνθετη επιχείρηση, πάντοτε η κριτική είναι καλοδεχούμενη με την έννοια ότι συμβάλλει στην βελτίωση του μηχανισμού».

«Τα ποσά των αποζημιώσεων είναι τα ποσά του Ιανού»

«Τα ποσά των αποζημιώσεων είναι τα ποσά του Ιανού. Έχουν κριθεί από τους πολίτες απολύτως ικανοποιητικά. Το ποσό των 6.600 ευρώ για έναν άνθρωπο να μπει να καθαρίσει το σπίτι του ή να πάρει την οικοσυσκευή που μπορεί να έχει καταστραφεί, είναι μία πολύ χρήσιμη και κρίσιμη βοήθεια. Οι παραγωγοί μας ξέρουν ότι εφαρμόσαμε αυτό το μοντέλο αποζημιώσεων αγροτικών για πρώτη φορά στον Ιανό. Έγινε πάρα πολύ γρήγορα. Το ίδιο μοντέλο θα εφαρμόσουμε και τώρα. Και ξέρουν οι παραγωγοί ότι το μοντέλο αυτό επέτρεψε και να αποζημιωθούν και να συνεχίσει η παραγωγή. Οι παραγωγοί έχουν εμπιστοσύνη σε αυτήν την κυβέρνηση γιατί ξέρουν ότι εφαρμόζουμε αυτό το μοντέλο» δήλωσε ο κ. Βορίδης για τις αποζημιώσεις.

Το σχέδιο για τα αντιπλημμυρικά έργα

Μιλώντας για τα έργα που θα γίνουν προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοιες καταστροφές, ανέφερε: «Το μεγάλο ερώτημα είναι ένα. Θα σχεδιάσουμε την αντιπλημμυρική μας προστασία με την εμπειρία της κακοκαιρίας Daniel, δηλαδή ενός φαινομένου που έρχεται μία φορά τα 400 χρόνια; Αντιστοίχως, εάν τα μοντέλα πρόβλεψης σεισμών ήταν για παράδειγμα 8 Ρίχτερ, θα σχεδιάζαμε την αντισεισμική προστασία για 12 Ρίχτερ; Διότι αυτό σημαίνει άλλα κόστη, τόσο δυσθεώρατα που εντέλει θα καταστήσουν απολύτως ασύμφορη και αδύνατη οποιαδήποτε κατασκευή τέτοιου έργου. Οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές. Πρέπει να ρωτήσουμε εάν αυτά τα φαινόμενα είναι πιο συχνά. Εάν αυτό ισχύει και οι προβλέψεις που κάνουμε είναι ότι θα είναι συχνότερα αυτά τα φαινόμενα, τότε προφανώς θα πρέπει να πάμε σε αναβαθμισμένο επίπεδο. Αυτό που θέλω αν πω είναι το τι κατασκευάζεις είναι σχέση με τις εύλογες προβλέψεις που κάνεις».

Η παραίτηση Βαρβιτσιώτη και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού

«Ο κ. Βαρβιτσιώτης έδωσε μία αρκετά αναλυτική δήλωση με την οποία εξηγεί τους λόγους της παραίτησής του και εγώ νομίζω ότι δεν χρειάζεται να προσθέσει οποιοσδήποτε άλλος κάτι. Ένιωσε αυτήν την ανάγκη, έτσι την κατανόησε ο ίδιος. Νομίζω σωστά την κατανόησε και επομένως είναι σεβαστή» δήλωσε ο κ. Βορίδης για την παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Αναφορικά με ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης είπε: «για το κυβερνητικό σχήμα ο μόνος αρμόδιος να μιλάει είναι ο πρωθυπουργός. Εγώ δεν μπορώ να πω κάτι για αυτό».