ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτοδιοικητικές εκλογές : Υποψήφιος στον δήμο Πόρου παρέδωσε λάθος ψηφοδέλτια

Αυτοδιοικητικές εκλογές : Υποψήφιος στον δήμο Πόρου παρέδωσε λάθος ψηφοδέλτια

Αυτοδιοικητικές εκλογές: «Χωρίς κανέναν ενδοιασμό, αποφάσισα να ενημερώσω τον κ. Κουτουζή, σεβόμενος όλους τους ψηφοφόρους του Δήμου μας και επιδιώκοντας η εκλογική αναμέτρηση να κριθεί αποκλειστικά από την κρίση τους και όχι από τα συγκεκριμένα σφάλματα του αντιπάλου μου» αναφέρει σε δήλωσή του ο νυν δήμαρχος Πόρου, Γιάννης Δημητριάδης

Ένα παράδοξο περιστατικό σημειώθηκε στον Πόρο ενόψει της προετοιμασίας του Δήμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, καθώς υποψήφιος δήμαρχος παρέδωσε τα λάθος ψηφοδέλτια, με τον νυν δήμαρχο να αποστέλει επείγουσα επιστολή, ζητώντας του να τα αντικαταστήσει με τα σωστά.

Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος δήμαρχος Πόρου Γεώργιος Κουτουζής παρέδωσε στον Δήμο ψηφοδέλτια, τα οποία έχουν τις λάθος διαστάσεις, με αποτέλεσμα ο νυν δήμαρχος, Γιάννης Δημητριάδης να αποστέλει επείγουσα επιστολή, ζητώντας την άμεση αντικατάστασή τους. Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην επιστολή ο κ. Κουτουζής παρέδωσε μικρότερο αριθμό ψηφοδελτίων από τον προβλεπόμενο.

Η επιστολή του Γιάννη Δημητριάδη:

«Ενόψει της προετοιμασίας του Δήμου Πόρου για την διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών της 8ης.10.2023, διαπιστώθηκε σήμερα 2.10.2023 από τον Δήμαρχο Πόρου Γιάννη Δημητριάδη, ότι τα ψηφοδέλτια που παρέδωσε στον Δήμο ο ανθυποψήφιός του κ. Γεώργιος Κουτουζής για τον συνδυασμό του προκειμένου να τοποθετηθούν στα εκλογικά τμήματα έχουν διαστάσεις σημαντικά διαφορετικές από τις προβλεπόμενες, με συνέπεια σύμφωνα με τη νομοθεσία να είναι στο σύνολό τους άκυρα (ά. 23 παρ. 1γ του Ν. 4804/2021).

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι:

1) ο αριθμός των ψηφοδελτίων που δήλωσε ότι παρέδωσε ο κ. Κουτουζής είναι κατά 196 μικρότερος από τον προβλεπόμενο, δηλαδή από τον αριθμό των εγγεγραμμένων εκλογέων και 2) ότι το όνομα του υποψηφίου δημάρχου δεν είναι γραμμένο στα ψηφοδέλτια σύμφωνα με την Απόφαση ανακήρυξης του Πρωτοδικείου Πειραιά αλλά αντίστροφα.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το νόμο, η ευθύνη για την σωστή εκτύπωση των ψηφοδελτίων ανήκει αποκλειστικά στον κάθε συνδυασμό και ότι ο εν ενεργεία Δήμαρχος είναι υπεύθυνος μόνο για την παραλαβή τους και την παράδοσή τους στις Εφορευτικές Επιτροπές, χωρίς να έχει καμία αρμοδιότητα να ελέγξει την ορθότητα των προδιαγραφών τους.

Παρ’ όλα αυτά, μετά την τυχαία διαπίστωση της ακυρότητας του συνόλου των ψηφοδελτίων του ανθυποψηφίου του, ο Δήμαρχος Πόρου αποφάσισε να ενημερώσει άμεσα με επείγουσα επιστολή τον ανθυποψήφιό του, προκειμένου ο τελευταίος να προβεί στην αντικατάστασή τους, παρά το γεγονός ότι η 28η Σεπτεμβρίου ήταν σύμφωνα με το νόμο η καταληκτική ημερομηνία παράδοσης».

Ο κ. Δημητριάδης σε δήλωσή του για το γεγονός, αναφέρει: «Μετά την τυχαία διαπίστωσή μου ότι όλα τα ψηφοδέλτια του ανθυποψηφίου μου είναι εκτός προδιαγραφών με συνέπεια να είναι βέβαιη η ακύρωσή τους στις εκλογές τις Κυριακής, αντιμετώπισα το θεωρητικό δίλημμα αν θα έπρεπε να περιοριστώ στις αρμοδιότητές μου αποσιωπώντας το γεγονός και αναμένοντας την επικράτησή μου στις εκλογές με απόλυτο ποσοστό (100%) ή αν θα έπρεπε να ενημερώσω τον ανθυποψήφιό μου και να του υποδείξω τις σωστές προδιαγραφές των ψηφοδελτίων προκειμένου να προλάβει να προβεί στην αντικατάστασή τους.

Χωρίς κανέναν ενδοιασμό, αποφάσισα να πράξω το δεύτερο, σεβόμενος όλους τους ψηφοφόρους του Δήμου μας και επιδιώκοντας η εκλογική αναμέτρηση να κριθεί αποκλειστικά από την κρίση τους και όχι από τα συγκεκριμένα σφάλματα του αντιπάλου μου. Τον παρακαλώ και δημόσια να ανταποκριθεί άμεσα σε όσα του επισήμανα στην επιστολή που του απέστειλα».