ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Νίκησε η αποχή στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Νίκησε η αποχή στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας

Πολύ υψηλά ποσοστά αποχής καταγράφηκαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές - Μπακογιάννης και Ζέρβας διεκδικούν τη δημαρχία στον β γύρο 

Ολοκληρώθηκε ο α' γύρος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές την Κυριακή 8 Οκτωβρίου με πολλούς δήμους της χώρας να ετοιμάζονται για τον β γύρο την επόμενη Κυριακή, καθώς είτε τα ποσοστά των πρωτοπόρων είναι οριακά κοντά στο 43%, είτε οι διαφορές είναι πολύ μικρές και αρκετά χαμηλά τα ποσοστά.

Να σημειώσουμε εξάλλου πως σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση πολύ μεγάλα ήταν τα ποσοστά της αποχής, καθώς με ενσωματωμένο το 99%, η αποχή έφτασε το 47,59% στις δημοτικές εκλογές.

Στους μεγάλους δήμους της Αττικής, ο Κώστας Μπακογιάννης στον δήμο Αθηναίων δεν κατάφερε να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή, έτσι θα αντιμετωπίσει τον Χάρη Δούκα την επόμενη Κυριακή.

Ο συνδυασμός Αθήνα Ψήλα του νυν δημάρχου, συγκέντρωσε 41,35% ενώ ο συνδυασμός ΑθήναΤΩΡΑ με υποστήριξη από το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε 14,20%.

Στον Πειραιά σαρωτική ήταν η νίκη του Γιάννη Μώραλη, ο οποίος επανεκλέγεται με ποσοστό 69,89%.

Στον άλλο μεγάλο δήμο της χώρας, τον δήμο Θεσσαλονίκης, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας δεν εξελέγη αυτή την Κυριακή, με αποτέλεσμα οι δημότες Θεσσαλονίκης να καλούνται να προσέλθουν ξανά στις κάλπες στις 15 Οκτωβρίου, οπότε και θα κριθεί το αποτέλεσμα στον δήμο μεταξύ του κ. Ζέρβα και του Στυλιανού Αγγελούδη.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας έλαβε το 27,37% των ψήφων, ενώ ο κ. Αγγελούδης το 25,73%.

Σε ό,τι αφορά την αποχή, αρκετά μεγάλα ήταν τα ποσοστά και στους τρεις δήμους, καθώς στον δήμο Αθηναίων ψήφισε μόλις το 32,32% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, με την αποχή να ανέρχεται στο 67,68%.

Στον Πειραιά, το αποτέλεσμα κρίθηκε με τη συμμετοχή του 35,39% των ψηφοφόρων με αποχή 64,61%, ενώ στη Θεσσαλονίκη η αποχή ήταν 59,06% αφού συμμετείχαν μόλις το 40,94% των δημοτών.