Στέφανος Κασσελάκης: Οι σκέψεις μας στους λαούς Ισραήλ και Παλαιστίνης

«Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες για στήριξη των θυμάτων του πολέμου», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Στέφανος Κασσελάκης για όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή

Στέφανος Κασσελάκης: Οι σκέψεις μας στους λαούς Ισραήλ και Παλαιστίνης
2'

Σε δήλωση για την πολεμική σύγκρουση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη Μέση Ανατολή ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, προχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

Αναλυτικά ανέφερε:

«Αυτές τις δύσκολες στιγμές οι σκέψεις μας είναι στους λαούς του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υποστηριχθεί από όλη την διεθνή κοινότητα το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, που προτρέπει όλες τις πλευρές σε μέγιστη αυτοσυγκράτηση και προστασία των αμάχων σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, υποστηρίζοντας, παράλληλα, κάθε δυνατή διπλωματική προσπάθεια για την αποφυγή ευρύτερης ανάφλεξης.

Η λογική της «εκδίκησης», ανεξαρτήτως απωλειών αμάχων, στην αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων, την οποία ανέδειξε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, είναι καταστροφική για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να καταβληθούν συγκροτημένες διεθνείς προσπάθειες για κατάπαυση πυρός με σκοπό την επανεκκίνηση των συνομιλιών για λύση ειρηνικής συμβίωσης δύο κρατών, στη βάση των συνόρων του 1967 με τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού κράτους.

Η απόλυτα καταδικαστέα επίθεση της Χαμάς έπληξε βάναυσα την ασφάλεια Ισραηλινών και Παλαιστινίων και μαζί, αυτήν την προοπτική για επανεκκίνηση συνομιλιών. Έχουν δει το φως της δημοσιότητας αποτρόπαιες ενέργειες από τη Χαμάς, οι οποίες θα πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου.

Η προοπτική ειρηνικής συμβίωσης δύο κρατών είχε δε, συστηματικά υπονομευθεί την προηγούμενη περίοδο από τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς και τη συνεχιζόμενη κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, καθώς και την κλιμακούμενη ένταση και τις επιθέσεις κατά παλαιστίνιων αμάχων, με μεγάλες ευθύνες του ισραηλινού κράτους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες για στήριξη των θυμάτων του πολέμου, προσφέροντας περίθαλψη Παλαιστίνιων και Ισραηλινών τραυματιών σε ελληνικά νοσοκομεία και συντονίζοντας τη φιλοξενία οικογενειών, οι οποίες εγκαταλείπουν τις εστίες τους.

Πρέπει, παράλληλα, να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή στη βάση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ, καθώς και να σταθεί απέναντι σε εγκλήματα πολέμου ανεξαρτήτως από ποιον διαπράττονται».​

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή