ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς ψηφίζουμε στις επαναληπτικές αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

Πώς ψηφίζουμε στις επαναληπτικές αυτοδιοικητικές εκλογές 2023
Newsbomb.gr

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Απαντήσεις στα ερωτήματα των πολιτών για τον δεύτερο γύρο που διεξάγεται σήμερα (15/10).

Επαναληπτικές αυτοδιοικητικές εκλογές σήμερα, Κυριακή 15 Οκτωβρίου, για έξι περιφέρειες και 84 δήμους σε όλη την Ελλάδα. Αρκετοί είναι οι ψηφοφόροι που έχουν απορίες για τη διαδικασία του δεύτερου γύρου των εκλογών, και το Newsbomb.gr έχει τις απαντήσεις.

Στις επαναληπτικές εκλογές, οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας-ένας ή σε ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.

Πραγματοποιείται η ταυτοποίηση των εκλογέων και, στη συνέχεια, η εφορευτική επιτροπή δίνει σε κάθε εκλογέα έναν φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων για τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές, καθώς και λευκά ψηφοδέλτια.

Οι εκλογείς εισέρχονται στον χώρο εντός του διαχωριστικού ψηφοφορίας (παραβάν) για την επιλογή του ψηφοδελτίου και επιλέγουν τον συνδυασμό που επιθυμούν. Στη συνέχεια εξέρχονται και ρίχνουν τον φάκελο στην αντίστοιχη κάλπη.

Η διαδικασία επαναλαμβάνεται ξεχωριστά και για τις επαναληπτικές περιφερειακές εκλογές. Στους εκλογείς που ψήφισαν χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.