ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Xάρης Δούκας: «Είχα πει ότι μπορώ να κερδίσω τον κύριο Μπακογιάννη αν πάω δεύτερη Κυριακή»

Xάρης Δούκας: «Είχα πει ότι μπορώ να κερδίσω τον κύριο Μπακογιάννη αν πάω δεύτερη Κυριακή»
Eurokinissi

Xάρης Δούκας: Ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων, στην πρώτη του συνέντευξη, απόψε Τρίτη 17 Οκτωβρίου

Ο Χάρης Δούκας, απόψε Τρίτη 17 Οκτωβρίου παραχωρεί συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «MEGA ΓΕΓΟΝΟΤΑ» την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την ανατρεπτική νίκη του στη μάχη για τον δήμο της Αθήνας.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων ανοίγει τα χαρτιά του στη Ράνια Τζίμα και τον Γιάννη Πρετεντέρη. Πώς κατάφερε να τριπλασιάσει τα ποσοστά του στον Β’ γύρο των Αυτοδιοικητικών εκλογών; Πώς ερμηνεύει τη συσπείρωση των πολιτών γύρω από την υποψηφιότητά του; Ποιο είναι το όραμά του για τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας και ποιες οι πρώτες του προτεραιότητες;

Μιλώντας για τη νίκη τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές, είπε πως πίστευε πως μπορεί να νικήσει εάν πάει στον δεύτερο γύρο με τον Κώστα Μπακογιάννη.

«Άμα δεν το πιστέψεις, δεν γίνεται. Μιλώντας με τον κόσμο σκεφτόμουν πως μπορεί να γίνει. Την Κυριακή, γυρνώντας στα σχολεία κατάλαβα πως θα κερδίσω. Είχα πει πως μπορώ να κερδίσω τον Κώστα Μπακογιάννη εάν πάω τη δεύτερη Κυριακή. Τα νούμερα ήταν δύσκολα, αλλά είχα την αντίληψη πως υπήρχε μία εδραιωμένη πεποίθηση πως υπάρχουν δεδομένοι νικητές και πως όλα είναι προκαθορισμένα και τελικά τίποτα δεν αλλάζει στο δεύτερο γύρο», είπε αρχικά.

«Αισθάνθηκα ότι αυτός ο τοίχος έσπασε και πως υπήρχαν πια δύο επιλογές ξεκάθαρες, ο κ. Μπακογιάννης και εγώ. Μετά το debate, γιατί είχα πρόβλημα αναγνωρισιμότητας, είχα μία αίσθηση ότι πραγματικά οι προτάσεις μας περνούσαν πάρα πολύ γρήγορα και εύκολα και μπορούσαμε πια με σιγουριά να πούμε ότι σε μια-δυο μέρες θα μπορούσαμε να πιάσουμε τα ποσοστά».

Σε σχέση με το πώς αντιλαμβάνεται τα αποτελέσματα των εκλογών, ο κ. Δούκας είπε πως από την αρχή είχε πει ότι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν πρέπει να λογίζονται ως ο τρίτος γύρος των εθνικών εκλογών.

«Μάλιστα είχα πει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι θέλω να φτιάξουμε ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο, το οποίο θα ήθελα να είχα τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ αλλά και άλλων. Οφείλω να πω ότι το τήρησα ευλαβικά, δηλαδή κάναμε ένα κάλεσμα σε όλους τους πολίτες που πίστεψαν στη δέσμευσή μας. Συζητάμε δύο μήνες για την Αθήνα για τα θέματα τα οποία δεν έχουν χρώματα και κόμματα, αν είναι κοινά για όλους. Με αυτά πορευτήκαμε και νομίζω ότι τελικά το μήνυμα ήταν ότι νίκησε η Αθήνα».

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Όλα στη ζωή είναι πολιτική αλλά δεν είναι κομματικό το μήνυμα».

«Είναι πολιτικό και το πολιτικό μήνυμα λέει ότι να απαντάς σε συγκεκριμένα προβλήματα των Αθηναίων και προβλήματα που έχουν να κάνουν με τα μικρά, όπως είναι η καθαριότητα και η ασφάλεια. Το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο Νίκος ο Ανδρουλάκης με στήριξε αλλά τα κόμματα κάνουν τη δουλειά τους και εγώ πια είμαι δήμαρχος Αθηναίων, όλων των Αθηναίων, για αυτό έχει μεγάλη αξία να πω πως οι συνεργασίες και οι συνθέσεις γίνονται σε προγραμματική βάση και θα τις επιδιώξω στη συνέχεια».

Ευχαρίστησε τον Κώστα Ζαχαριάδη για τη στήριξή του, λέγοντας πως είχε μία συνεργασία ξεκάθαρη στο δεύτερο γύρο ενώ μίλησε για τα θέματα ασφάλειας στο κέντρο της Αθήνας.

«Η στήριξη έγινε στο προσκήνιο, με συγκεκριμένες θέσεις που συζητήσαμε και δεν σημαίνει κάτι άλλο. Και αυτό βραβεύτηκε πιστεύω. Στο αίσθημα ασφάλειας βοηθάει και η δημοτική αστυνομία και η ελληνική αστυνομία και συνεργασία τους θα οδηγήσει στην ασφάλεια».

Σε σχέση με τις κάμερες στο κέντρο τη πόλης, ο κ. Δούκας είπε πως δεν είναι εναντίον αρκεί να διαλευκανθεί ποιος θα βλέπει το υλικό και πώς θα αξιοποιείται ενώ μίλησε και για τους πρόσφυγες στο κέντρο.

«Σε παιδικές χαρές επίσης, δεν μπορούν να μπουν. Οι κάμερες είναι ένα επικουρικό μέσο και πρέπει συμβάλλει η αστυνομία. Το 20% του πληθυσμού της Αθήνας είναι μεταναστευτικής καταγωγής, και θα πρέπει να δούμε τα κρίσιμα θέματα της κοινωνικής ένταξης και τους μετανάστες αλλά και τα δύσκολα θέματα, δηλαδή τι κάνουμε τους χρήστες, με τους άστεγους».

Αναφερόμενος στην τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες, είπε πως «είναι μία νέα συνθήκη την οποία πρέπει να αποφύγουμε αλλά με συγκεκριμένη διαδικασία, ασφάλεια με ελευθερία και δημοκρατία μαζί», είπε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τη δημιουργία του μετρό στα Εξάρχεια, είπε πως αυτό θα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τους κατοίκους, όπως και κάθε άλλο έργο.

«Εγώ είμαι υπέρ του μετρό, είναι φιλολαϊκό και περιβαλλοντικό έργο. Πρέπει να ρωτάμε τους πολίτες για τα έργα. Το έργο θα γίνει αλλά μπορούμε να κάνουμε διευθετήσεις με τους κατοίκους. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό σε κάποια έργα εμβληματικά να γίνεται. Και οι κάτοικοι θέλουνε το Άλσος και να κάνουν τον περίπατό τους. Θέλουν δύο τρεις παραμέτρους να αισθανθούν ότι λαμβάνονται υπόψη».

Σε σχέση με τις πορείες στο κέντρο της Αθήνας είπε πως υπάρχει νομοθεσία που πρέπει να τηρείται.

«Πρέπει να υπάρχει ενημέρωση της δημοτικής αρχής. Άμεση προτεραιότητα είναι να προχωρήσουμε στις δράσεις. Ευχαριστώ τον κ. Μπακογιάννη που με συνεχάρη και έχουμε συναντήση την Παρασκευή ώστε να προχωρήσουμε στα κρίσιμα έργα».