ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Παίρνουν θέσεις... μάχης - Απειλές Κασσελάκη, παρέμβαση Αχτσιόγλου, ανησυχία για «Ομπρέλα»

ΣΥΡΙΖΑ: Παίρνουν θέσεις... μάχης - Απειλές Κασσελάκη, παρέμβαση Αχτσιόγλου, ανησυχία για «Ομπρέλα»

Το «κουτί της Πανδώρας» φαίνεται πως ανοίγει στην Κουμουνδούρου μετά την «προγραφή» του Νίκου Φίλη, του Πάνου Σκουρλέτη και του Δημήτρη Βίτσα και την ανεξαρτητοποίηση του Στέλιου Κούλογλου από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλες οι πλευρές οργανώνονται και λαμβάνουν θέσεις μάχης ενόψει της επερχόμενης σύγκρουσης. Ο Στέφανος Κασσελάκης, που επιστρέφει την Πέμπτη από τις ΗΠΑ, θεωρείται δεδομένο ότι θα συνεχίσει τη σκληρή γραμμή εναντίον των διαφωνούντων, η «Ομπρελά» στυλώνει τα πόδια και αναζητάει συμμάχους, ενώ η ηχηρή παρέμβαση της Έφης Αχτσιόγλου, του Νάσου Ηλίοπουλου και του Αλέξη Χαρίτση, ανακατεύει την «τράπουλα» και φέρνει στο προσκήνιο τον «τρίτο πόλο».

Σε σκληρή γραμμή ο Κασσελάκης

Είναι προφανές ότι στην Κουμουνδούρου, τύποις, συνυπάρχουν τουλάχιστον τρία διαφορετικά πολιτικά σχέδια, με τα δύο εξ αυτών («Ομπρέλας και «6+6») να μην ταυτίζονται, μεν, αλλά να μπορούν να προχωρήσουν σε συνθέσεις.

Το θέμα, όμως, είναι ότι πρακτικά, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και τη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη, δεν υπάρχει κανένα πεδίο συνεννόησης της ηγεσίας με τις υπόλοιπες πλευρές.

Έγινε, άλλωστε, ξεκάθαρο από τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος του κόμματος αντιμετώπισε την κρίση που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες 48 ώρες και που οδήγησε στην οριστική ρήξη με την «Ομπρέλα», η οποία άνοιξε μια πληγή που δύσκολα θα κλείσει.

Από το περιβάλλον της ηγεσίας, αφήνουν να εννοηθούν ότι με την Στέφανου Κασσελάκη από τις ΗΠΑ, θα γίνει μια προσπάθεια για να επιστρέψει το κόμμα στην κανονικότητα. Εκεί αποσκοπεί και η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου – στο οποίο μετέχει και θα παραστεί -σύμφωνα με πληροφορίες- κανονικά η Έφη Αχτσιόγλου.

Όμως, είναι σαφές πως η ηγετική ομάδα αντιμετωπίζει την εσωκομματική κρίση ως ζήτημα επιβίωσης για την ίδια, κάτι που είναι λογικό. Ξέρει ότι αν κάνει πίσω στη σύγκρουση με την «Ομπρέλα», τότε θα δεχθεί ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στο πρεστίζ της.

Επομένως, θεωρείται δεδομένο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα συνεχίσει να κρατάει σκληρή στάση και εκεί αποσκοπούν και τα τελεσίγραφα των τελευταίων ημερών προς τους διαφωνούντες.

Ηχηρό μήνυμα Αχτσιόγλου

Το στοιχείο που ξεχωρίζει σε μια ημέρα όπου επικράτησε η απόλυτη «τρέλα» στην Κουμουνδούρου, είναι φυσικά η παρέμβαση της Έφης Αχτσιόγλου και των Αλέξη Χαρίτση και Νάσου Ηλιόπουλου.

Είναι προφανές ότι οι τρεις τους δεν θέλουν να «ταυτιστούν» με την «Ομπρέλα», όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να παρακολουθούν το κόμμα τους να αποσυντίθεται και τη νέα ηγετική ομάδα να καταπατάει το καταστατικό, «διαγράφοντας» ιστορικά στελέχη της Αριστεράς.

Επί της ουσίας, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συντρόφων τους που ζητούσαν την έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας, αλλά με το δικό της διακριτό λόγο.

Η ομάδα αυτή δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει εντός των πλαισίων του ΣΥΡΙΖΑ, αποφεύγοντας τις δημόσιες παρεμβάσεις που μπορεί να θεωρηθούν ως «υπονόμευση» του νέου προέδρου, αλλά καταγράφοντας τις θέσεις της μέσα στα όργανα – ακόμα και με σκληρό τρόπο.

Ωστόσο, σημασία έχει ότι η Έφη Αχτσιόγλου δηλώνει «παρούσα» σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη συγκυρία, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς όσους έσπευσαν να την «ξεγράψουν» από το εσωκομματικό παιχνίδι.

Το «φλερτ» της «Ομπρέλας» με τους «Πράσινους»

Το πρόβλημα για την ηγεσία είναι ότι έχουν να αντιμετωπίσουν τις «φυγόκεντρες» δυνάμεις που υπάρχουν στο κόμμα τόσο από τα «αριστερά», όσο και από τα «δεξιά» τους και οι οποίες έχουν ήδη ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας.

Αν η σύμπραξη αυτή προχωρήσει, τότε η «αιμορραγία» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να είναι μεγάλη, δημιουργώντας ένα μεγάλο πρόβλημα ενόψει των ευρωεκλογών του ερχόμενου καλοκαιριού.

Και μπορεί η πλευρά της νέας ηγεσίας να επιχειρεί να αποϊδεολογικοποιήσει τη σύγκρουση, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για προσωπική «αντιπάθεια» προς το πρόσωπο του προέδρου, όμως η πραγματική διαφωνία είναι βαθιά πολιτική. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι «πηγάζει» από το καλοκαίρι του 2015 και μετά, επομένως είναι προφανές ότι έχει και έναν τόνο προσωπικού ξεκαθαρίσματος παλιών λογαριασμών.

Γίνεται, άλλωστε, σαφές από το κείμενο που διακινείται από τη βάση -και όχι από την κορυφή της «Ομπρέλας»- και το οποίο καλεί επί της ουσίας για τον σχηματισμό νέου κόμματος .

Το Newsbomb.gr σας είχε ενημερώσει από το πρωί του Σαββάτου για αυτό το κείμενο συλλογής υπογραφών, αλλά και για τις προωθημένες διαθέσεις των απλών μελών που συσπειρώνονται γύρω από τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Φίλη, Δημήτρη Βίτσα, Αννέτα Καββαδία και Πάνο Σκουρλέτη, τα οποία και οργανώνονται για την επόμενη ημέρα.

Όπως, άλλωστε και για το γεγονός πως για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πρόβλημα δεν είναι μόνο η «Ομπρέλα», αλλά και ότι εντός του κόμματος υπάρχουν πρόσωπα με μεγάλη επιρροή που «ασφυκτιούν» υπό τις νέες συνθήκες και που ανήκουν στον λεγόμενο «Πράσινο» χώρο και τα οποία ετοιμάζονται να αποχωρήσουν άμεσα, προετοιμάζοντας, μάλιστα, ήδη λίστα για τις ευρωεκλογές.