ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαφάνεια στα κέρδη των πολυεθνικών εταιρειών

Διαφάνεια στα κέρδη των πολυεθνικών εταιρειών

Στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την διαφάνεια των κερδών των πολυεθνικών εταιρειών - Στόχος η πάταξη της φοροδιαφυγής

Με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με την ενσωμάτωση της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εταιρική διαφάνεια. «Η ενσωμάτωση της Οδηγίας θα βοηθήσει στη διαφάνεια των στοιχείων και των κερδών των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων», έχει δηλώσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Κώστας Σκρέκας, που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι επιβλήθηκαν πρόστιμα σε δύο πολυεθνικές εταιρείες, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα πως αυτό ήταν μόνο η αρχή, γιατί στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών βρίσκονται και άλλες πολυεθνικές με προϊόντα τους στην ελληνική αγορά.

Ο υπουργός είπε επίσης ότι «οι κωδικοί, με Μόνιμη Μείωση Τιμής, έφτασαν τους 660. Η Ιταλία συμφώνησε για 500 προϊόντα, η δε Γαλλία για σταθερές τιμές ή μειωμένες. Όχι για μειωμένες τιμές. Εμείς σταθερές ή μειωμένες τιμές έχουμε σε πάνω από 4.000 κωδικούς προϊόντων αυτή τη στιγμή. Και βεβαίως, έχουμε υποχρεώσει και τις αλυσίδες να μας ενημερώνουν για τις ανατιμήσεις των προϊόντων από τους προμηθευτές τους, για να πηγαίνουμε και να τις ελέγχουμε. Το έκανε αυτό άλλη χώρα;», ρώτησε ο κ. Σκρέκας.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου υπογράμμισε ότι η εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με το ευρωπαϊκό, επιτρέπει σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμόσουν ενιαία γραμμή προς όφελος των εθνικών οικονομιών. Όπως είπε, αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται με την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής και εταιρικής διαφάνειας, μέσω της δημόσιας υποβολής δήλωσης στοιχείων φορολογίας εισοδήματος των πολυεθνικών ομίλων και, κατά περίπτωση, ορισμένων αυτόνομων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. «Είναι σημαντικό, όλες οι χώρες μέλη να ακολουθούν ενιαίους κανόνες, γιατί έτσι δεν αφήνουμε ανοιχτά παράθυρα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής» πρόσθεσε ο κ. Καράογλου, επισημαίνοντας ότι η θέσπιση κοινών κανόνων στο πεδίο της διαφάνειας της φορολογίας εισοδήματος εταιρειών υπηρετεί το γενικό οικονομικό συμφέρον και συμβάλλει σημαντικά στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών ως προς τον δίκαιο χαρακτήρα των εθνικών φορολογικών συστημάτων.

«Η κυβέρνηση ρίχνει στάχτη στα μάτια των πολιτών, ότι κόπτεται και ενδιαφέρεται για τη δίκαιη φορολόγηση και τη φοροδιαφυγή. Όμως αυτό δεν συσχετίζεται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, με τον κεφαλικό φόρο που βάζει στους ελεύθερους επαγγελματίες, με οριζόντιο και άδικο τρόπο», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μίλτος Ζαμπάρας.

«Γελάνε οι Ευρωπαίοι με αυτά που εφαρμόζουμε. Δεν έχετε μηχανισμό. Δεν έχετε κόσμο να μπορεί να ελέγξει, από τον παραγωγό μέχρι το ράφι, για να μπορέσετε να εντοπίσετε το πραγματικό κόστος και έτσι να καταλήξετε αν έχει υπερβεί το ποσοστό κέρδους που προβλέπει ο νόμος. Δεν τα έχετε όλα αυτά», κατηγόρησε την κυβέρνηση ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Νικητιάδης.

«Η κυβέρνηση δεν φέρνει τυχαία τη συζήτηση, παραμονές της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου. Θέλει να καλλιεργήσει την αυταπάτη στον ελληνικό λαό, ότι παίρνει εκείνα τα μέτρα τα απαραίτητα για τη φοροδιαφυγή των μεγάλων πολυεθνικών», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Τσοκάνης.