ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκηνικό ρήξης στον ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα γίνει με αποχωρήσεις, διαγραφές και δημοψήφισμα

Σκηνικό ρήξης στον ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα γίνει με αποχωρήσεις, διαγραφές και δημοψήφισμα

Δεν έχει τέλος ο «εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς η χθεσινή ομιλία Κασσελάκη έριξε περισσότερο «λάδι στη φωτιά», με τις εξελίξεις να αναμένονται καταιγιστικές και στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

Σκηνικό ρήξης επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη για πρώτη φορά να εξαπολύει επίθεση στο εσωτερικό του κόμματος. Μια επίθεση μάλιστα που έφερε τη ρήξη μεταξύ των ανθρώπων που στηρίζουν τον πρόεδρο με τις ομάδες Αχτσιόγλου, Τσακαλώτου και Τεμπονέρα.

Μάλιστα, σήμερα και λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η πλευρά Αχτσιόγλου διέψευσε τα περί τηλεφωνήματος Κασσελάκη και τα δημοσιεύματα στον Τύπο ότι ήταν εκείνη που δεν ανταποκρίθηκε σε αυτό.

Το αίτημα της Έφης Αχτσιόγλου, που υποστηρίχτηκε σθεναρά από τις ομάδες Τσακαλώτου και Τεμπονέρα, για να μπει σε ψηφοφορία η πρόταση Κασσελάκη για δημοψήφισμα, βρήκε τοίχο, με αποτέλεσμα να μην μένει άλλος δρόμος πέρα από την αποχώρηση από τη συνεδρίαση. Συνοδευόμενη από την καταγγελία στο πρόσωπο του κ. Κασσελάκη ότι ακυρώνει όλα τα όργανα του κόμματος και μάλιστα δυο κορυφαία, όπως η Κεντρική Επιτροπή και η επιτροπή δεοντολογίας.

Η Ομπρέλα επιχειρεί να συντονίσει σε ένα βαθμό μάλιστα τις σημερινές κινήσεις της με τις πρωτοβουλίες που θα πάρει η ομάδα Αχτσιόγλου, η οποία συνεδριάζει σήμερα. Σε αντίστοιχο συντονισμό φαίνεται να βρίσκεται και ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιστρέψει στην καταληκτική ψηφοφορία το απόγευμα της Κυριακής.

Να σημειωθεί ότι χθες αποχώρησαν 126 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής έπειτα από τη χθεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση.

Πάντως, το πρωί της Κυριακής ο Διονύσης Τεμπονέρας, μιλώντας στο MEGA, ανέφερε: «H επόμενη μέρα θα μάς βρει μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ να αντιμαχόμαστε τη ΝΔ στην πορεία προς ένα συνέδριο που θα βάλει τις βάσεις για ένα αριστερό δημοκρατικό κόμμα» είπε ο Διονύσης Τεμπονέρας, που χτες αποχώρησε από τη συνεδρίαση της ΚΕ αντιδρώντας στην ψηφοφορία που ζήτησε ο Στέφανος Κασσελάκης για δημοψήφισμα από τη βάση για τις διαγραφές των 4.

Ο κ. Τεμπονέρας πρόσθεσε ωστόσο: «Αλίμονο αν υπήρχε αμφισβήτηση ενός καθ’ όλα νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη. Αδιαμφισβήτητα ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε να προσθέσουμε, όχι να ακρωτηριάσουμε”

Ερωτώμενος για τη στάση του Αλέξη Τσίπρα απαντώντας ότι πρέπει να μείνει έξω από την όποια αντιπαράθεση και ζήτησε από την ηγεσία του κόμματος να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Κομματική «αρένα»

Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν κατά την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, δεν θύμιζαν σε τίποτα μια διαδικασία κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προσομοίαζαν περισσότερο σε «αρένα». Και αυτό κατέστη απολύτως σαφές από την πρώτη στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης ανέβηκε στο βήμα – με δύο ώρες καθυστέρηση, από την προγραμματισμένη έναρξη της συνεδρίασης.

Δυνατά γέλια και γιούχες ακούγονταν από τη σάλα, ενώ από το μικρόφωνο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους εναντίον των επικριτών του, με μια ομιλία που δεκάδες στελέχη του κόμματος εξέλαβαν ως βαθύτατα προσβλητική για τους ίδιους, καθώς τους χαρακτήρισε «πεμπτοφαλαγγίτες».

Ο Στέφανος Κασσελάκης έβαλε κατά πάντων. Εναντίον του Ευκλείδη Τσακαλώτου, της Έφης Αχτσιόγλου και με έμμεσο τρόπο, κατά του Αλέξη Τσίπρα. Και όλα αυτά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, στην έναρξη της ομιλίας του.

«Το 41% δεν είναι επειδή οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι με τη ΝΔ. Είναι επειδή εμείς χάσαμε 600.000 συμπολίτες μας προς την αποχή. Επειδή δεν δώσαμε αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση ότι μπορούσαμε να βελτιώσουμε τη ζωή τους. Και πώς να τη δώσουμε, μεταξύ τοπικών νομισμάτων και δηλώσεων Κατρούγκαλου;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σεφ» της διάσπασης ο Κασσελάκης

Μέχρι χθες, τα πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, άφηναν να εννοηθεί ότι έχουν πρόβλημα μόνο με την «Ομπρέλα». Για την ακρίβεια, με τμήμα της, δηλαδή με τους Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα. Όμως, χθες, εμφανίστηκε ένα άλλο σχέδιο που φαίνεται ότι έχει η νέα ηγετική ομάδα.

Οι χονδροειδέστατη επίθεση κατά πάντων που εξαπέλυσε ο Στέφανος Κασσελάκης, έδειξε ξεκάθαρα ότι στόχος του είναι να καταστεί ο απόλυτος κυρίαρχος του κόμματος, ωθώντας με την προσβλητική -όπως τη χαρακτηρίζουν- συμπεριφορά του, την αλαζονεία του και την πολιτική του ανωριμότητα, προς την έξοδο όλα τα στελέχη του κόμματος που δεν υπακούουν τυφλά τον ίδιο και την «αυλή» του. Ακόμα και πρόσωπα που σε καμία περίπτωση δεν βρίσκονται απέναντι του, αλλά αντίθετα, προσπαθούν με κάθε τρόπο να τον βοηθήσουν.

Με την επιμονή του στη δήθεν «αδιαμεσολάβητη» σχέση με τη βάση, δείχνει ότι στην πραγματικότητα το μόνο που θέλει, είναι να καταλύσει τα όργανα του κόμματος. Μάλιστα, ο Νίκος Μπίστης, με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα (ανέβασε την ομιλία που θα έκανε, αν δεν αποχωρούσε από το όργανο), υποστήριξε ότι αυτή η θέση δεν ανήκει στην παράδοση της Αριστεράς, αλλά της ακροδεξίας.

Με βάση τα παραπάνω, θεωρείται δεδομένο ότι, σύντομα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα θυμίζει σε τίποτα το κόμμα που πέτυχε να αναδειχθεί σε έναν εκ των δύο πυλώνων του πολιτικού συστήματος, αφού οι άνθρωποι που το πέτυχαν, σύντομα θα αποτελούν και επίσημα παρελθόν.

Σχετικές ειδήσεις