ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδρίασε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη - Εξέλεξε προεδρείο

Συνεδρίασε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη - Εξέλεξε προεδρείο

Τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής θα αποστείλουν στο προεδρείο εντός των επόμενων ημέρων, αρχικό κατάλογο μαρτύρων αλλά και εγγράφων, που σχετίζονται με την υπόθεση, προκειμένου την ερχόμενη Τρίτη να τεθούν προς συζήτηση στην επιτροπή. 

Εξέλεξε το προεδρείο της η εξεταστική επιτροπή της Βουλής, για τη «διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό», καθώς συγκροτήθηκε σε σώμα.

Πρόεδρος της επιτροπής εξελέγη ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτριος Μαρκόπουλος, αντιπρόεδρος η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα και γραμματέας ο βουλευτής της ΝΔ Αναστάσιος Μπαρτζώκας, με 16 ψήφους της πλειοψηφίας της επιτροπής έκαστος.

Οι 31 βουλευτές της επιτροπής, μετά από σχετική πρόταση του κ. Μαρκόπουλου, αποφάσισαν να μη λάβουν την προβλεπόμενη, από τον Κανονισμό της Βουλής, αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στην εξεταστική επιτροπή.

Παράλληλα αποφάσισαν να αποστείλουν στο προεδρείο εντός των επόμενων ημέρων, αρχικό κατάλογο μαρτύρων αλλά και εγγράφων, που σχετίζονται με την υπόθεση, προκειμένου την ερχόμενη Τρίτη να τεθούν προς συζήτηση στην επιτροπή.

Από πλευράς αντιπολίτευσης τέθηκε πρόταση συγκροτησης διακομματικού προεδρείου, που απορρίφθηκε από την πλειοψηφία. Όπως είπε ο κ. Μαρκόπουλος, η προέλευση μας ως προεδρείο από την πλειοψηφία δεν θα εμποδίσει την θεσμική λειτουργία της επιτροπής, καθώς «είναι δεδομένος ο σεβασμός μας στην διαδικασία και τον κανονισμό της Βουλής, όπως και προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η διαφάνεια, η αμεροληψία και η μετριοπάθεια θα αποτελέσουν την πυξίδα μας αναφορικά με όλες τις διαδικασίες».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία μετέχει στην εξεταστική επιτροπή, είπε ότι ως πρώτοι μάρτυρες πρέπει να κληθούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο τέως υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, που πρότεινε τη σύσταση της συγκεκριμένης επιτροπής, ο Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι «έπρεπε να συγκροτηθεί Διακομματικό προεδρείο χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αν θέλει μπορεί να βάζει προσκόμματα και εμπόδια στο έργο της επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση το ΚΚΕ θα κάνει ότι μπορεί να προχωρήσει το έργο της επιτροπής, να γίνει έρευνα σε βάθος και να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες όπου υπάρχουν».

Τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής

ΝΔ

1.Ανδριανός Ιωάννης

2.Γκιουλέκας Κωνσταντίνος

3.Καραγκούνης Κώστας

4.Κέλλας Χρήστος

5.Μαρκόπουλος Δημήτριος

6.Μπαραλιάκος Φώντας

7.Μπαρτζώκας Αναστάσιος

8.Νικολακόπουλος Ανδρέας

9.Παπακώστα - Παλιούρα Κατερίνα

10.Παπάς Φάνης

11.Πλεύρης Θάνος

12.Ράπτη Ζωή

13.Στυλιανίδης Ευριπίδης

14.Τσαβδαρίδης Λάζαρος

15.Υψηλάντης Βασίλειος - Νικόλαος

16.Φωτήλας Ιάσων

ΣΥΡΙΖΑ

17.Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος

18.Καλαματιανός Διονύσιος - Χαράλαμπος

19.Κόκκαλης Βασίλειος

20.Ξανθόπουλος Θεόφιλος

21.Σαρακιώτης Ιωάννης

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

22.Αποστολάκη Μιλένα

23.Δουδωνής Παναγιώτης

24.Πάνας Απόστολος

ΚΚΕ

25.Καραθανασόπουλος Νικόλαος

26.Κομνηνάκα Μαρία

Ελληνική Λύση

27.Σαράκης Παύλος

Σπαρτιάτες

28.Δημητριάδης Πέτρος

Νίκη

29.Οικονομόπουλος Τάσος

Πλεύση Ελευθερίας

30.Κωνσταντοπούλου Ζωή

Ανεξάρτητα μέλη

31.Πέρκα Πέτη