ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Μόνο βελτιώσεις φέρνει το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια

Χατζηδάκης: Μόνο βελτιώσεις φέρνει το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια

Παράλληλα  ο κύριος Χατζηδάκης κατηγόρησε την Αντιπολίτευση ότι βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση και επιδίδεται σε ακραίας μορφής «βέρτιγκο»

«Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ και θα ψηφιστεί στη βουλή σήμερα φέρνει μόνο βελτιώσεις και διευκολύνσεις για τους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια και κυρίως για τους ευάλωτους».

Αυτό δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, απορρίπτοντας κατηγορηματικά όλες τις αιτιάσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης -δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν- ότι είναι ένα νομοσχέδιο που σε καμία περίπτωση δεν προστατεύει τους ευάλωτους δανειολήπτες αλλά μόνο τις τράπεζες.

Ο κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε την Αντιπολίτευση ότι βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση και επιδίδεται σε ακραίας μορφής «βέρτιγκο», ενώ ιδιαίτερα σκληρή κριτική άσκησε κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας του κατ΄εξακολούθηση γκάφες και άρνηση της πραγματικότητας, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας «λαϊκισμό τις προτάσεις που κατέθεσε.

Απαντώντας στη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το ιδιωτικό χρέος ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Στις ανακεφαλαιοποιήσεις που γίνανε την περασμένη 10ετία το δημόσιο κατέβαλε συνολικά 30,9 δις ευρώ και έχει εισπράξει 25,2 δις ευρώ από μείωση του δημόσιου χρέους, λόγω κουρέματος των ομολόγων, 3,8 δις από τα λεγόμενα «COCO» και 1,067 από την αποεπένδυση, μέχρι στιγμής. Tα δικά μου μαθηματικά λένε ότι το σύνολο 33,4 δις ευρώ κέρδος είναι μεγαλύτερο από το 30,9 δις .

Με τις παρεμβάσεις του κράτους και των κυβερνήσεων σώθηκαν όχι μόνο οι τράπεζες, αλλά και οι καταθέτες γιατί έμεναν όρθιες οι τράπεζες.

Να υπενθυμίσω ότι επί κυβέρνησης Σαμαρά, τον Ιούνιο του 2014, η αξία των μετοχών των τραπεζών ήταν 20 δις. Επί Βαρουφάκη -Τσίπρα έφτασε στα 675 εκ ευρώ. Και ενώ παραλάβαμε τις τράπεζες με αξία 19 δις ευρώ επί ΣΥΡΙΖΑ, το καλοκαίρι του 2019, σήμερα είναι 37 δις, διπλάσια δηλαδή η αξία τους».

Απευθυνόμενος στον τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παπά, ο κ. Χατζηδάκης απέρριψε τους ισχυρισμούς του ότι το δημόσιο χρέος έχει εκτοξευτεί στα ύψη επί κυβέρνησης ΝΔ τονίζοντας ότι τα στοιχεία που επικαλείται πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα.

«Στο ΣΥΡΙΖΑ, βλέπετε το δέντρο και χάνετε το δάσος. Έχετε ελλειπή ενημέρωση.

Το 2019, το ιδιωτικό χρέος ήταν 238,2 δις ευρώ. Το 2023, από τα 238,2 δις ευρώ πέσαμε στα 236 δις ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι «σέρβισερς» έχουν 71,1 δις ιδιωτικό χρέος που διαχειρίζονται και οι τράπεζες 13,1 δις. Οι «σέρβισερς» από τα 71,1 δις ευρώ έχουν ρυθμίσει ήδη τα 35 δις ευρώ.

Για εσάς, όταν δεν σας βολεύει η πραγματικότητα τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και συνέχισε:

«Κάνετε γκάφες κατ' εξακολούθηση. Στον εξωδικαστικό μηχανισμό οι διμερείς συμφωνίες που ρυθμίζονται είναι πολύ περισσότερες. Ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν κολλημένος και ήταν μερικά, λίγα εκατομμύρια, τώρα- είναι χαμηλά μεν- αλλά έχει πάει 1,3 δις και για αυτό φέρνουμε όλες αυτές τις ρυθμίσεις για να τον επιταχύνουμε.

Το ιδιωτικό χρέος της Ελλάδος, παρότι βιώσαμε την καταιγίδα την τελευταία 10ετία, παραμένει κάτω από το μέσο όρο των Ευρωπαϊκών χωρών.

Επίσης, η εξυπηρέτηση του ελληνικού ιδιωτικού χρέους, παραμένει φυσικά - και για αυτό είμαστε εδώ- κρίσιμο ζήτημα. Ωστόσο, από το 2019 το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος, ως ποσοστό του συνολικού ιδιωτικού χρέους, παρουσίασε σημαντική μείωση και έπεσε από το 68,3 % στο 61%.

Αν δεν σας αρκεί αυτό το βατερλώ, το οποίο υφίσταστε με τις τοποθετήσεις σας, θα υπενθυμίσω στο ΣΥΡΙΖΑ, που θα ερχόταν και θα τα διόρθωνε όλα με ένα νόμο και ένα άρθρο, το, «αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες» το οποίο μας κόστισε 5,5 δις ευρώ.

Ξέρω ότι σας ενοχλεί, αλλά όταν έρχεστε και επιτίθεστε με αυτή την τοξικότητα να ξέρετε ότι θα παίρνετε και απαντήσεις».

«Επειδή υπεραμύνεστε του «νόμου Σταθάκη», να σας υπενθυμίσω ότι περιόρισε την κάλυψη στο 58%, που είχε ο νόμος Κατσέλη, στη συνέχεια ακολούθησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που θεσμοθετήσατε και στη συνέχεια κάνατε το 2018-2019 δεκάδες πλειστηριασμούς, εσείς οι ευαίσθητοι», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Απαντώντας στη κριτική του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Χατζηδάκης, αφού διευκρίνισε ότι κάποιες από τις προτάσεις του θα τις υιοθετήσει και θα τις εντάξει στις νομοτεχνικές βελτιώσεις που θα καταθέσει, επέκρινε έντονα την ομιλία του αρχηγού του Νίκου Ανδρουλάκη λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δεν μπορώ να μην σημειώσω ότι υπήρχε στη τοποθέτηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, έντονη δόση λαïκισμού, με αποκορύφωμα αυτό που ελέχθη ότι η πρόταση σας είναι όποιος είναι κόκκινος δανειολήπτης να αγοράζει αμέσως το δάνειο του, χωρίς να γίνεται όλη αυτή η διαδικασία για την οποία συζητάμε σήμερα.

Αν αυτό συμβεί, θα έχουν λόγο όλοι οι δανειολήπτες να γίνονται κόκκινοι για να αγοράζουν μισοτιμής το δάνειο τους. Είναι αυτή υπεύθυνη πρόταση; Και είναι αυτή υπεύθυνη αντιπολίτευση;»

Απαντώντας ο κ. Χατζηδάκης στις προτάσεις των κομμάτων για ειδική ρύθμιση δανειοληπτών με ελβετικό φράγκο, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει νομοθέτηση επί του θέματος σε καμιά άλλη χώρα της ευρωπαΐκής ένωσης».

«Ούτε με αυτήν την οδηγία, που σήμερα συζητάμε, έχει υπάρξει κάποια διαδικασία νομοθέτησης επί του συγκεκριμένου θέματος, ενώ υπάρχει στην Ελλάδα αρνητική απόφαση του Αρείου Πάγου». είπε και πρόσθεσε: «Υπάρχουν προδικαστικά ερωτήματα στο δικαστήριο της ευρωπαϊκής ένωσης. Υπάρχει μία απόφαση του γαλλικού ανώτατου δικαστηρίου. Στην Ελλάδα, επίσης, υπάρχει μία νέα συλλογική, αυτή τη φορά, αγωγή που θα εκδικαστεί και πάλι ενώπιον του Αρείου Πάγου.

Επομένως, η κυβέρνηση θα περιμένει την νέα απόφαση του Αρείου Πάγου, συντονίζεται και θα συντονίζεται με τις άλλες χώρες-μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης, και θα δούμε πως θα εξελιχθεί το πράγμα. Θα επιχειρήσουμε, μαζί και με τους εταίρους μας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να βρούμε τη βέλτιστη, δικαιότερη λύση».

Κλείνοντας ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε:

«Το βέβαιο είναι ότι από τη μια πλευρά υπάρχουν μια σειρά βελτιώσεων και από την άλλη πλευρά υπάρχει μια σειρά από γκάφες της Αντιπολίτευσης. Υπάρχει ένα τυφλό κομματικό πάθος ένας πολιτικός ερασιτεχνισμός, ο οποίος εκδηλώνεται κατ επανάληψη. Μια αντιπολίτευση σε σύγχυση η οποία βλέπει πως την μετρά ο κόσμος σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται τελευταία.

Είστε κόμματα που επιδοτείται πολιτικά τη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Συνεχίστε να το κάνετε».