ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: Ιδρύει ινστιτούτο «πρόπλασμα» για νέο κόμμα;

Αλέξης Τσίπρας: Ιδρύει ινστιτούτο «πρόπλασμα» για νέο κόμμα;

Ο Αλέξης Τσίπρας οργανώνει το νέο του γραφείο στη Λεωφόρο Αμαλίας, απέναντι από τον Εθνικό Κήπο ώστε να προετοιμάσει τη λειτουργία του Ινστιτούτου παραγωγής ιδεών και πολιτικής, μαζί με τον άλλοτε υπουργό Δικαιοσύνης και διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Μιχάλη Καλογήρου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», ο ίδιος είναι πολύ προβληματισμένος με τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωτοφανή κατήφορο των ποσοστών του. Κατά τον ίδιο, αυτό οφείλεται στη διπλή εκλογική ήττα Μαΐου και Ιουνίου, γεγονός που επέβαλλε και την παραίτησή του. Δεν περίμενε όμως και αυτή την κατάσταση, ιδιαίτερα δε τις μαζικές αποχωρήσεις των στελεχών. Ήταν πια πολύ αργά για να παρέμβει και να το αποσοβήσει αυτό.

Μάλιστα, σύμφωνα με το περιβάλλον του, που επικαλείται «το Βήμα», είναι δυσεξήγητο το γεγονός ότι στελέχη όπως Αχτσιόγλου-Χαρίτσης-Ηλιόπουλος δεν έδωσαν καθόλου χρόνο στον εκλεγμένο Στέφανο Κασσελάκη, ενώ δεν είχαν υπομονή και για το «κρας τεστ» των επερχόμενων ευρωεκλογών.

«Θα μπορούσαν να περιμένουν επτά μήνες και αν η επίδοσή του ήταν χαμηλότερη των προηγούμενων αναμετρήσεων, θα είχαν το δικαίωμα να αμφισβητήσουν ευθέως την ηγεσία του», σκέπτεται ο πρώην πρωθυπουργός.

Κι ο ίδιος ωστόσο εμφανίζεται απογοητευμένος από το πώς τα έχει πάει μέχρι τώρα ο Στέφανος Κασσελάκης και τον τρόπο που πολιτεύεται, καθώς αναγνωρίζει ότι αγνοεί την ελληνική πραγματικότητα και κινείται ανορθόδοξα. Τίποτα από αυτά όμως δεν δικαιολογούν τη διάσπαση, με αυτόν τον τρόπο.

«Η ριζοσπαστική Αριστερά θα κατέλθει στις εκλογές με τρία σχήματα και με δεδομένο τον κατακερματισμό δεν φαίνεται πιθανό κάποιο από αυτά να επιτύχει δυναμική επίδοση. Αν και το ΠΑΣΟΚ μείνει σε χαμηλά ποσοστά, σε απόσταση από το 20% και η Νέα Δημοκρατία κινηθεί πάνω από το30%, θα αποκαλυφθεί πλήρως μεγάλο πολιτικό κενό. Και τότε κάτι θα πρέπει να γίνει», σημειώνει με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας.

Όταν ερωτάται δε, τι θα κάνει ο ίδιος, απαντά ότι όταν υπέβαλε την παραίτησή του δεν είχε κανέναν κρυφό πόθο επανόδου, αλλά δεν είχε και σκοπό να μείνει απαθής παρατηρητής, όπως έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Για αυτό και θα ιδρύσει το Ινστιτούτο σύντομα, με σκοπό να προβεί σε επεξεργασίες μεγάλων θεμάτων που απασχολούν και θα απασχολήσουν την ελληνική κοινωνία στο μέλλον, όπως είναι η διασφάλιση του εύρους του κοινωνικού κράτους, ή ακόμα και το πως θα διασφαλιστεί η αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα στην κυριακάτικη έκδοσή της, ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ακράδαντα πως αν οι ευρωεκλογές αναδείξουν μεγάλο πολιτικό κενό, οι επεξεργασίες του Ινστιτούτου θα μπορούσαν να αποτελέσουν το πρόπλασμα και να προσφέρουν τη βάση, τις κοινές θέσεις και τις ιδέες μιας μεγάλης δημοκρατικής συνάντησης και αναζήτησης, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να οδηγήσει στη συγκρότηση ενός νέου δυναμικού ενιαίου δημοκρατικού πολιτικού σχήματος, ικανού να ανατιπαρατεθεί επί ίσοις όροις στη Νέα Δημοκρατία.

«Όσοι έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν τον Αλέξη Τσίπρα διαπιστώνουν σχεδόν εξαρχής ότι δεν του ταιριάζει ο ρόλος του πολιτικού αναχωρητή. Προετοιμάζεται κατά τα φαινόμενα για την επόμενη φάση, η οποία μάλλον θα συμβεί σύντομα. Οι ευρωεκλογές είναι σε επτά μήνες», καταλήγει το ρεπορτάζ.

Ο Αλέξης Τσίπρας ταξιδεύει στη Ρώμη - Θα συμμετάσχει σε επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ο Αλέξης Τσίπρας αναχώρησε σήμερα για Ρώμη όπου θα συμμετάσχει στην Επιτροπή Παρακολούθησης τήρησης δεσμεύσεων κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Μonitoring committee).

Με την ευκαιρία της επίσκεψής του, τη Δευτέρα θα συναντήσει τον Πρόέδρο του Κινήματος Πέντε Αστέρων και πρώην Πρωθυπουργό, Giuseppe Conte και τον πρώην Πρωθυπουργό Enrico Letta. Την Τετάρτη την Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Ιταλίας Elly Schlein.

Στο πλαίσιο αυτό δίνει το μήνυμα για τη σημασία που έχει η ενότητα και η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στη συμμαχία δεξιάς.

Πηγή: «Το Βήμα της Κυριακής»